Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Wednesday, September 28, 2016

[Food Review] Nasi Lemak Gerai Yatie @ Foodcourt Selera Jaya 223, PJ.



Ini kali ketiga Kak Yati ajak saya makan di foodcourt ni....
Foodcourt ni memang banyak gerai, makanan pun sangat byk pilihan...
Ada lauk2 nasi campur, ada char kue teow, ada mamak, roti canai, western food, mcm2 lagik la...
Tp ada satu gerai ni yg sentiasa sesak ngan org, iaitu gerai
Nasi Lemak Gerai Yatie..


Yang special dgn nasi lemak dia ni ialah sambal & of coz ayam goreng dia yang sgt rangup...
Satu kali angkat ayam goreng tu keluar panas2 dari kuali,
time tu jugak org borong habis ayam goreng dia...
Sorang punya tapau tu kadang smp 2 plastik ayam dia rembat...


Kalau selalunya kami datang malam, dan masa tu mmg peak hours,
kali ni kami dtg ptg pulak...
Tp smp sana pun, ayam goreng dia tinggal 2 ketol jaaa, tu pun part kepak... huhuhu...
So kami pun ambik keputusan tuk tunggu next round punya ayam goreng...
dgn harapan dpt pilih part Paha, kak Yatie pulak mau pilih part Dada...


Sementara tunggu ayam siap digoreng, kami pun berselfie ria...


Berlatar-belakangkan telur2 ayam.... Punn Bolehh~!!

Ayam goreng liciinn......


Selepas menanti dgn penuh kesabaran dlm 20minit mcm tu,
sorang kakak kluar dr dapur smbil membawa ayam goreng rangup...


Maka ber-gather² lah saya & kak Yati memilih part2 ayam idaman kami sblm dirembat customer lain...


Yeaahhh.... Pilih2....
Kak Yati laju2 pi rembat part dada...
Saya pulak rembat part paha yg saiz giant....


Kami macam biasa pilih meja betul2 depan kaunter tuh,
jadi kalau mau menambah senang2 ja pi cekup ayam goreng, hehehehe....


Sepinggan ni kalau ada telur sebiji kena tambah RM1.00 (add on)...
Telur pulak ada pilihan : Telur mata, telur dadar, telur rebus...
Kalau lauk ayam saja RM5.00...
So, kalau ada telur macam ni RM6.00 lah...


Sambal tu siap mintak tambah lagi extra...
Kak Yati x mintak tambah pun sudah meleleh2 air mata, air hidung.... 
Tapi memang sedap laaa sambal dia...
Cukup manis... cukup pedas....
Ayam pulak rangup gila kriuk-kriuukkk.....



So bagi mereka yg mau try makan di sini,
sila lah datang cuba sendiri k....
Aritu mau makan jugak roti canai di gerai sebelah Gerai Yatie ni,
tp teda rezeki lah pulak...
maybe memang tutup on Sundays...
Roti canai dia sedap & rangup, hampir x da minyak langsung....


Selera Jaya 223
Jalan 51a/223, Seksyen 51a, 
46100 Petaling Jaya, Selangor.

Sunday, September 25, 2016

[Food Review] Upperstar Steak & Chicken Restaurant, Kota Kinabalu

Masa pergi KK minggu lepas, my friend Lily mengajak dinner sama2,
bilang nya ada mau curhat2 (curahan hati), huhuhuhu...
Maklum lah, walaupun hampir tiap ari msj2 dlm whatsapp,
tp sesetengah hal tu best lagi kalau dicerita depan2,
lebih ada feel gitu....
Malam nya, dia datang pickup sy di DM Hotel, Damai....


Macam biasa, soalan dia yg paling susah utk dijawab:
"Mo makan di mana kita ??"
Aikk, bukan kah dia yg tinggal di KK, kita ni ibarat pelancung ikut seja lah mana tourguide bawa..
Tp kalau tour guide yg tny kita, mmg soalan maut tu... huhuhu...


Mula2 dia mau ajak makan di Restoran Masakan Sedap ..
Restoran ni menyediakan Halal-Chinese Style Seafood..
Ada tulisan HALAL besar2 yg terpampang di restoran...
Ada tag JJCM TV3 jugak yg digantung di situ....
Memang x perlu rasa ragu atau was2....
Malang nya, kami pusing banyak kali pun teda parking... 
Punya la sesak sampai byk kereta double-park...
Lily x berani ambik risiko, so kami pun terpaksa cari tempat makan lain....
Teda rezeki pula mau makan sini malam ni, uuwwaaaa....
InsyaAllah akan cuba lain kali dtg ke KK.....


Last2, dia ajak makan di Upperstar branch Lintas Plaza...
Padahal dekat hotel (Damai) pun ada Upperstar juga, heheheeh....


Dekorasi dalam restoran ni serba Classic & Mewah...

Mewah tang chandelier dia tu lah...

Pastu classic pulak sbb byk gantung gambar dan alat muzik yg lama2..





Konsep makanan di sini of coz la semuanya Western Food...
Mcm pasta, piza, chicken/lamb chop, burger, snacks etc...
Makanan dia insyaAllah Halal, sila click link SINI...
tapi dia ada juga serve alcoholic drinks...
Serupa macam restoran2 Western food yg lain macam Chilli's, TGI Fridays, Tony Roma's, Spaghetti Grill, etc...
Ramai jugak la blogger2 MUSLIM yg buat review psl restoran ni...
Yg upload photos dlm Instagram & Facebook pun ramai..
Tapi itu pilihan masing2 k...

Hasil carian imej untuk Upperstar
Saya order Grilled Chicken dan si Lily pulak order Roasted Beef Cheese Burger..


Untuk minuman pulak, memandangkan sy suka yg pahit2, dan neskepe ais pun teda di sini, maka sy order jaa Ice Blended Mocha..
Sy expect ianya dia pahit, tapi Mocha dia sangat manisssss!! 
Smp ngilu gigi saya... !!
Mau mintak tambah dgn air sejuk, malu lah pulaa....
Ice Blended Mocha = RM6.90 (x termasuk tax)



Ada penampakan 2 sumandak.. 
yg sorang bz main wassap, yg sorang bz begambar, hehehe....
Di sini, tiap meja ada disediakan desktop utk customers ber-online ria..
Boleh la trus update gambar kamurang tgh makan di situ,
atau share location kaaa...
Tp skrg ni masing2 pun boleh on9 pakai hp kan...
Mntak ja password wifi diorang...



Sementara ber-curhat2 tu, makanan kami pun sampai...
Tidak la lama betul...
tapi lumayan laa cerita kami tuh smp bercorner2 jugak ....

 Roasted Beef Cheese Burger RM8.95 (x termasuk tax)

Punya khusyuk si amoi makan burger dia....


Yang ini pulak saya punya order...
Mungkin sbb sdh biasa makan nasik, jadi kuantiti segini masih belum cukup utk mengenyangkan saya, wakakaka.....
Tekak melayu la katakan....

Ada paha ayam tanpa tulang yg di-grill, dituang dgn sos Carbonara, pastu ada fries, mashed potato, coleslaw & garlic bread...
Tapi ayam dia sangat sedaapppp !!!!!!

Grilled Chicken RM13.95 (x termasuk tax)



*******************


Total utk 2 org makan & minum tu, cost almost RM 50.00 !!
Seingat saya macam Rm48++ macam tu lah...
Memang sy terkejut, tp fikir mungkin harga standard for western food...
Maklum laa... tekak melayu yg makan nasi jak ni mmg jarang btul masuk tempat2 begini... kecuali kawan yg ajak....
Tp bila baca review2 orang yg perna dtg pi Upperstar ni, 
sama ada review dlm Facebook ataupun blog,
semua pun bagi komen OVERPRICED !!
Sudah lah mahal, kuantiti pun seciput jaaa...
Majoriti bloggers kta Not Recomended... huhuhu~..
So, kalau mau lepak2 curhat2 tu, kamu minum2 saja cukup laa...
Tapi kalau tengah perut lapar, mau makan kenyang & berpatutan,
cari lah tempat lain, hehehee....
Tp itu terpulang lah kan... Masing2 pnya citarasa...



Upperstar ni ada banyak branch di Kota Kinabalu....

1. Alamat: 8, Jalan Damai, Luyang, 88300 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia Telefon:+60 88-260 388 Masa: Buka 24 jam 

2. Alamat: 22-0, Lorong Lintas Plaza 3, Lintas Plaza, Sabah, 88300 Kota Kinabalu, Malaysia Telefon:+60 88-233 636 

3. Alamat: Lot 49, Imago Shopping Mall, Coastal Highway, 88100 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia Telefon:+60 88-487 223 

4. Alamat: Block C Lot 8, Segama Complex, Jalan Segama 2, 88000 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia Telefon:+60 88-270 775 Masa: 4:30PTG–2:00PG 

5. Dalam Suria Sabah Mall

Saturday, September 24, 2016

[Food Review] Grace Point Food Court, Sembulan, Kota Kinabalu


Masa kami punya trip to KK minggu lepas, ada sekali tu Mummy ajak makan di Grace Point Foodcourt..
Mummy teringin betul mau makan Ayam Penyet....
Sedap betul dia bilang...
Dengan berpandukan Waze, kami pun meluncur laju dr Kampung Air ke Sembulan....
Alhamdulillah, x jugak berapa jauh tempat nya...
Dan x da adegan sesat2....



Masa kami smpai sana, belum pun jam 5pm....
Ada banyak kaunter makanan yang masih blum bukak....
Termasuk kaunter makanan Indonesia tu...
Kasian Mummy, sempat x mau makan masa tu...
(Mogok lapar gara2 kaunter tutup, ekekekee......)


Sambil2 tu kami pi servay2 kaunter makanan yg lain... 
Sbb di sini ada lebih dr 10 kaunter makanan....
Masa tu ada brapa kaunter jak yg baru bukak....
Kami pun pi order air minuman dulu...
 My Kakak tgh mengorder dgn serius nyaaa.... hehehe....

Mummy & Kakak mcm biasa order Milo Ice..
Nescafe Ice ialah kemestian buat saya....

Masih belum banyak kaunter yg buka masa tu....


Sementara tunggu jam 5pm, kami order ja makanan ringan sbg starter...
Kami order Dim Sum di kaunter Chinese Food...

 
Dim Sum campur2 ni RM10.00 (7 ketul)....

Daddy pulak masa tu belum lapar lagi, so order Mee Goreng Mamak ja di kaunter sebelah...
Tapi agak mengecewakan...
Memang teda langsung rupa Mee Goreng Mamak...
Sudah la pakai mee jenis Angel Hair tu (amboi... mamak kacukan kahh...??)
pastu yg ada cuma rasa TERLEBIH MANIS......
Ndak tau lah tu manis gula kah atau manis sos cili....
Kita yg muda ni pun x boleh hadam, apa lagi org tua....
So Daddy makan x sampai separuh pun....
Tapi disebabkan x mau bazir, Kakak & sy lah yg tolong habis kan, huhuhu...
Cmana tidak muk-muk kalau macam ni, jd tukang kasi habis makanan org jaaa..... (T___T)
Nampak x muka Daddy yg agak dipaksa senyum tu, eheheh....

Yeahh... Mummy update facebook kah tuu... hehehe...


Round punya round, x sedar pun sudah jam 5pm.....
Tiba2 kaunter Indonesia tu bukak... Alhamdulillah....
Mummy pun kembali ceria... heheehehe... 
(punya hebat penangan Ayam Penyet tuh....)
Apa lagi, bergather2 lah kami pi serbu...




Mummy & Kak Nong order set Ayam Paha Berempah Panggang...
Kalau saya x payah tanya lah, selagi ada Mr.Mbekkkk.... Sy tetap setia pada dia jaa... Hihihihi~
Sementara tunggu Ayam Penyet & Kambing Grill tu,
kami order snack lagi sbg starter :
Pangsit Goreng & Tahu Sumedang..

 
 

Ndak lama pastu, Mummy & kakak punya Ayam Panggang yg sampai duluan....
Rupa pun cantik jaa.....
Sambal pun sedap.....
Set Ayam Paha Berempah panggang = RM 10.00.
Ada Ayam panggang, sambal, acar timun, keropok unyil + Nasi putih...


Mummy & Kakak sdh hampir makan separuh baru sy punya Mr.Mbek sampai, hihi....
Kalau makan kambing ni, kena pakai tangan baru terasa ummpphhh ~!!

Sedap gilaaa weeeiiihhh...
Sama mcm set ayam panggang... Ada nasi, acar timun & keripik unyil..
Tp dia lupa kasi saya sambal, huhuhu.... Tepaksa sy pi mntak sndri di kaunter....


Dia punya rempah perap tu memang menusuk dalam daging kambing tu...



Ndak dpt mau describe kesedapan kambing panggang ni....
Part lemak tu kena simpan2 paling last baru dimakan, hehehe...
"Save The Best For Last" orang bilang....


Semua muka puas hati & kekenyangan, kecuali Daddy... hehehe.....


Since foodcourt ni ada tugu peringatan bersejarah,
maka kami menghadam makanan td dgn berfotoshoot di sini...
Tempat pun cantikkk.....


Tugu ni sempena memperingati pemimpin2 Sabah yg terkorban dlm nahas kapal  terbang..
Daddy bilang pemimpin yg terkorban tu semua org hebat2... sayang kan....
"Double 6" tu sempena tarikh tragedy 6 June 1976...

Senarai pemimpin hebat2 yg terkorban tu....



Bagi yg mau try makan di sini especially kambing menjilat jari tu,
sila Waze "Grace Point Food Court"...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::