Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, April 9, 2017

[Recipe - Western] Carbonara Ringkas & Mudah

Assalamualaikum...

Bila sy tengah 'craving' makanan western, Carbonara ialah menu pertama yg terlintas di pikiran...
Dgn creamy2 dia tuh, omaigad~....
Sebelum ni pernah buat Carbonara yg versi rumit punya di SINI...
Kali ni kita buat yg versi simle2 jaa...
Sbb masa tu ada member yg dtg bertamu,
so kena lah masak yg versi campak2 punya....
Bahan pun x ada lah banyak betul...
Yg penting ringkas & jimat masa...
Ini kali kedua sy buat Carbonara simple nih...


Bahan2:
1. Prego Carbonara Cendawan x1 tin 
2. Sosej Ayam x5 batang (Hiris serong, ikut suka)
3. Spaghetti 
4. Cili Padi (kalau suka pedas, bubuh la banyak2...)
5. Kiub Ayam x1 (Knorr atau Magie)
6. Susu "Fresh Milk" x1 kotak (tp sy guna susu rendah lemak, diet kononnya)..
7. Cendawan butang dlm tin x1 tin
8. Minyak @ Butter (Untuk menumis)
9. Cheese x2 kpg
10. Dry parsley flakes (Tabur sikit)
     * disebabkan suka mkn sayur, sy guna daun bawang..
11. Bawang putih (Cincang)
12. Sup Krim Cendawan Campbell x1 tin (optional)





Cara-Cara:
1. Mula2 sekali, semestinya kita rebus spaghetti dulu. Jangan lupa taruk sedikit minyak & garam. Angkat, tos dan tepikan..
2. Panaskan 1 sudu Butter/minyak dgn api yg kecik.. Sebab butter cepat hangus.
3. Masukkan Bawang putih yg sdh dicincang, tumis hingga harum.
4. Masukkan daun bawang, cendawan & sosej, tumis hingga sedikit matang..
5. Masukkan sos Prego, susu full cream + sup krim cendawan Campbell. 
6. Masukkan pulak kiub pati ayam Knorr/Magie, cili padi yg sudah diracik halus, & dry parsley flakes. Gaul smp mendidih.
7. Kecikkan api dan masukkan kepingan cheese dan terus gaul smp kuah jadi pekat.
8. Lepas dptkan kepekatan yg kita mau, boleh la padam kan api.
9. Tuang atas spaghetti tadi. Tapi kalau masak dlm kuantiti yg sikit, boleh la masak sekali dgn spaghetti tu, supaya kuah meresap..
10. Paling marvelesss bila masa mau hidang tu, kita letakkan sekeping cheese di atas spaghetti, pastu tuang kuah carbonara.... Cheese tru meleleeehhhh, pergghh!!


Sudah 3 kali buat Carbonara bulan ni, hahahaha~....

Yang ni guna Fettucine...


Carbonara Fattucine with Cheeeseeee~...
Sedapnyaaa x terkata kalau ada cheese.. !!


Yg ni pulak sy guna Angel Hair....

Saturday, April 8, 2017

[Recipe] Ikan Masin Masak Kicap Pedas.


Assalamualaikum~

Lama pulak x masak2 ni kan...
Semangat berdiet kononnya..
Yalah~ bulan depan sudah bulan Ramadhan kot~..
Diet pulak asyik ke laut, yg ke darat nya plk ikut mood, eheheh~
So, harini tgh2 cheat day ni, marilah kita eksesais di dapur alias masak-memasak...

Selongkar punya selongkar peti sejuk tadi, jumpa pulak ikan masin yg Mummy bawak dari Tawau bulan December tahun lps, wakaakakakka....
Lama gilaakkk weihh...
Tapi jangan risau, Mummy mmg slalu belikan ikan masin yg jenis kering, bukan yg lembap2 tu..
So, dapat lah bertahan lama....
Kalau yg jenis lembap tu kejap ja sdh berkulat putih2 tu, kalau tunggu lagi sikit hari, maka muncul la giuk2 aka ulat2 yg gebu2.... iiewww~

Tengah2 fikir mau dimasak apa tu ikan masin sepaket,
nampak ada cili kering, ada kicap, ada bawang bombay....
Trus muncul lampu mentol atas kepala.... "Tiiiiinnggg~!!"
Jum kita masak kicap pedas...!!

Sy ni masak mmg x kira kuantiti ya, main campak2 jaa...
Mana yg suka lebih tu, sy lbhkan la contohnya bawang bombay tu... hehehe~
Dan sy x suka masak guna rempah 3@4 sekawan tu, 
sbb aroma dia terlalu wangi & sy cepat muak...
Lagipun sy suka cara masak yg ringkas & mudah...


Bahan-Bahan:
1. Ikan Masin
2. Kicap manis / Kicap ayam (tambahkan sdkt gula)
3. Asam Jawa
4. Bawang Bombay (1 biji)
5. Cili Merah (1 batang - hiris)
6. Tomato (1 biji - hiris)
7. Sos tiram (optional)

Bahan blend:
1. Bawang merah
2. Bawang putih
3. Cili kering (cili boh pun boleh, tp kurang pedas lahh...)


Cara-cara:
1. Langkah terawal ialah dgn merebus cili kering smp lembut. Kalau tiada cili kering, boleh jugak guna cili boh, tp kurang sikit lah pedasnya... Yg sy ni selagi x berasap telinga, selagi tu mau tambah kepedasan... Utk resepi ni, sy x kira letak berapa batang cili kering, tp lebih kurang segenggam jugak..

2. Lps kita potong2 ikan masin tu semua, kita basuh bersih2 pastu toskan. Panaskan kuali, goreng ikan masin smp garing dan angkat.

3. Blendkan bahan2 yg mau ditumis: bawang merah, bawang putih & cili kering. Pastu tumis dlm minyak. Pastikan betul2 masak ya, kalau cili kering x masak, cherry-berry la alamatnya.... ehheeh~

4. Lps cili kering masak, kita masukkan tomato & kicap manis. Tomato akan hancur & memekatkan kuah. Kalau tiada kicap manis, boleh jugak pakai kicap ayam/hitam, tp kena tmbh sedikit gula. Jangan tmbh garam lagi tau, sbb ikan masin sdh cukup masin weih, darah tinggi pulak nanti, huhu~.. Sos tiram ialah optional. 

5. Lps kuah masak & jadi pekat sikit, masukkan air asam jawa sikit. Tidak perlu byk sbb tomato sdh ckup masam.

6. Kemudian masukkan cili merah hiris & bawang bombay yg dipotong bntuk cincin.

6. Last skali baru kita masukkan ikan masin yg kita goreng tadi, gaul rata & angkat... Nyum2~....

Ikan masin yg didatangkan khas dr Tawau,
telah siap digoreng rangup..
Ikan masin jenis apa pun sy x tau, tp isi dia tebal & x terlalu masin jugak...


Remarks (kalau digantikan dgn ayam):
1. Kena tumis halia yg diracik, spy kurang sikit bau ayam tu.
2. Perap dulu ayam dgn serbuk kunyit & garam, pastu goreng.
3. Kena perasakan dgn garam, kalau pakai ikan masin x payah la bubuh garam sudah.
* Akan bg resepi pakai ayam pulak next time.... :)


Saturday, April 1, 2017

[Food Review] Sido Rukun Inot, Batu, Malang, Jawa Timur.

Edisi Balik Kampung - Malang, Jawa Timur.

Kalau malam, tempat best utk Jalan-Jalan Cari Makan ialah di Kota Batu. 
Kota Batu ni masih dalam Kota Malang jugak...
Kira macam Kelana Jaya, dalam area Petaling Jaya, macam tu lahh..
Selain sejuk, Batu sgt ramai di waktu malam especially di Alun-alun Batu...
(Alun-alun ni maksud nya kawasan luas/lapang yg dikelilingi dgn jalan raya)
Alun-alun Batu bukan setakat raoundabout saja tau, 
tp ada taman2, air mancur, ramai penjaja kaki lima, ferris wheel pun ada..
Alun-Alun Batu sangat cantik di waktu malam sbb byk lampu neon..
Kalau malam jumaat maka banyak la "pocong-pocong" jadian yg berkeliaran di situ... 
Tp jgn takut la, tu org jaa yg jadi pocong, ajak org selfie.. Dapat la duit...

Asal balik kampung di Malang ja, jadual padat dgn shoping & makan jaa... 


Kami sampai di Batu dari Magrib smp ke malam x dapat2 ;agi parking...
Tiap hujung minggu, Batu macam ada karnival tau...
Memang sesak sangat...
Sbb Batu terkenal sebagai Kota Wisata (pelancongan)..
Selain sejuk (mcm Kundasang), Batu ada byk theme park & syurga nya makanan... 

Kami pusing dan pusing lagi....
Sambil tengok kesesakan bukan shj kereta,
tp motor & manusia pun memeriahkan malam weekend di Batu...

Antara tmpat makan yg ada di Batu...

Tiba2 nmpk kerumunan manusia di salah satu gerai ni...
"Lok-Lok Seafood Malaysian Satay", katanya..
Tp x singgah pun, so x tau camana rupa sate Malaysia tuh, hehehehe~...

Parking kereta sdh jadi parking motor...
Lebih menguntungkan, sbb dpt muat byk motor berbanding kereta....

Masjid Agung An-Nuur


Kalau makan Penyetan, tiap kali pun tetap akan dtg ke satu gerai nih...
Nama dia Sido Rukun "INOT"...
Untuk smp ke gerai nih, kita kena melalui jalan yg ditutup utk Pasar Malam...
Serupa macam Pasar Malam Jalan TAR di KL tu lah...







Lepas kita melalui pasar malam,
kita akan belok ke satu lorong ni yg memang khusus utk gerai2 makanan shj...
Kita akan lalu banyaaaakkkk gerai okeh~
Semua pun nampak sedap....!






Dan akhirnya, sampai juga kami di gerai kegemaran kami....
Sido Rukun "INOT"...
Sido Rukun ni owner dia org yg sama, husband & wife...
Cuma nama gerai tu yg lain2....




Kami ambik seat luar supaya dpt rasa angin malam Kota Batu yg dingin menyucuk2 tuh...

My Aunty (Mbak Idah) yg mmg sntiasa diet, dia x mau makan nasi...
So, order Mie Ayam ni....

Kiri tu ialah my fevret Usus Ayam...
Sblh tu ayam... Ramai yg order sekor2 tau...

Kesukaan saya: Bebek (a.k.a itik)..

Ada jugak ikan, lele (keli) & udang..

Ini lah hasil usus goreng yg digoreng dgn telur tu....
Rangup & sedap dia subhanallah.....

Terong Penyet

Sayur ni memang kesukaan betul lahh~
Yg ni nama dia "Cah Selada"
Cah ialah Goreng dlm bahasa Mandarin...
Sayur ni pulak dkt Tawau banyak, tp dkt Kelana Jaya ni x jumpa la pulak...
Sayur ni sedap digoreng dgn bawang putih shj,
Ya Allah sedap diaa mmg x bole bayang.... 

Saya punya Bebek Penyet

Mummy punya Ayam Penyet

Jemput makan semua.....

Sambal kemangi dia memang terbaik....
Daun kemangi pun dekat Tawau banyak dijual...
Memang pasangan serasi sambal tomato/belacan...
Tp dkt KJ ni pun mmg x jmpa walaupun penat cari dekat Pasar Tani....

Lps selesai makan, jalan2 cuci mata kejap di pasar malam pastu baru pulang dgn hati riang ~!
Semoga Allah murahkan rezeki kami, maka dpt la balik kampung lagi tahun hadapan, Aamiin~


Sunday, March 26, 2017

[Hotel Review] Crown Prince Hotel, Surabaya.

Hasil carian imej untuk crown prince hotel surabaya
Credit: Crown Prince Hotel Website

Selama 2 minggu balik kampung di Malang aritu, 2x kami menginap di sini..
 Masa mula2 smp tu kami tidur sini 1 malam, pastu sehari sblm berangkat balik ke KL kami menginap lagi sini 1 mlm... 
Sbb jarak antara kampung kami di Malang - airport Surabaya jaraknya 2 jam... 
So, kami prefer tinggal di hotel supaya x kelam kabut... 
Bg yg pernah dtg ke Surabaya, maka faham sgt la dengan keadaan jalan raya di sana... Jammed teruk ok...
Kebarangkalian utk ketinggalan flight adalah sangat tinggi kalau x berangkat awal2 dr rumah..
So, baik kita menginap di hotel area Surabaya terus...

Hasil carian imej untuk crown prince hotel surabaya
Credit: Crown Prince Hotel Website

video

Hotel ni betul2 bersebelahan dgn office my Aunty...
Tengok lah dia dlm video di atas tu, jalan berlenggang2 pun sdh smpai ofis, ehhehe....
Masa sy & Mummy menginap hotel, Mbak Idah & her bestfriend (Mbak Indah) pun menginap di hotel ni jugak, memudahkan untuk datang jenguk2 kami di hotel masa Mbak Idah tengah lunch hour..

Credit: Crown Prince Hotel Website

Konsep hotel ni ialah modern & minimalis...
Dekorasi sangat simple tp tetap kelihatan mewah...

Hasil carian imej untuk crown prince hotel surabaya
Lobi hotel 
Imej yang berkaitan
Credit: Crown Prince Hotel Website

Warna tema hotel ialah purple.... Romantik sangat~...


BEDROOM

Hotel ni ada 5 jenis kamar:
1. Jade Room
2. Crystal Room
3. Alexandrite Room
4. Ruby Room
5. Emerald Room

Macam biasa, Mummy & saya sebilik....
Mbak Idah & Mbak Indah sebilik....
Ada Wifi di setiap bilik, so jangan risau akan mati kutu...
Sentiasa bole update gambar & status dalam Facebook, heheheeh~

Ada mini fridge, tapi kosong.. wakakkaka~



Merry Xmas ~!!

Memang hobi dlm hotel bancuh2 kopi... hehehe~

Ermmm.... sy memang suka kumpul2 toiletries hotel, buat koleksi...
Tiap kali check-in mana2 hotel, mesti ambik ni dulu...
Tp hotel ni punya toiletries x banyak la pulak.....

Hair dryer

Tidak bole hidup tanpa bidet, wakakkaak......

Shower with water heater..

Paper ngan pencil hotel pun buat koleksi...


Hallway...

Ready untuk pi breakfast...

BREAKFAST @ AVALLON RESTAURANT

Tempat breakfast terletak di level, x ingat... ahhahaha~


Konsep breakfast ialah BUFFET...
Maka wajib la utk kita datang awal spy dpt reload semampu yg boleh~

Hasil carian imej untuk crown prince hotel surabaya
Credit: Crown Prince Hotel Website

First round....

2nd round.... hehehehe~

Lepas kenyang, ada tanda2 mau sambung tidur...
Mata pun sudah kuyu lagi, hehehe~


SWIMMING POOL

Swimming pool & gym terletak di level yg sama, high level...
So, dpt la tengok pemandangan sambil2 swimming tu...
Tp memandangkan hotel ni letaknya di tgh2 kota Surabaya,
maka sekeliling pun pemandangan bangunan2 jaa... hehehehe~..



Mummy jadi model swimming pool..

Tumpang duduk jaaa....


Okeh~... Masa utk check-out, huhuhu~...
Ready ke bandara (airport) Juanda utk balik ke KL, huhuhu~..

Mummy & Younger sister...
Lagi ngegosip apa tuhhh~.....

My forever young Aunty... Mbak Idah~


CROWN PRINCE HOTEL, SURABAYA (4 Stars)

Address: Jalan Basuki Rahmat 123 - 127,
Surabaya, Jawa Timur, Indonesia. 

Official Website: Crown Prince Hotel Surabaya




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::