Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, February 8, 2018

[Clinic Review] Dr.Ting Skin & Laser Clinic (Ting Skin Specialist Clinic)

26.11.2014

Assalamualaikum semua..

Ni kali sy mau buat review tentang sebuah klinik rawatan muka di Jalan Imbi, Kuala Lumpur.
"Dr.Ting Skin & Laser Clinic (Ting Skin Specialist Clinic)"
Klinik ni tersangat lah femes di kalangan mereka yg ada masalah kulit muka, seperti saya...
FYI, sblm ni sy tiada pulak masalah jerawat, kalau tumbuh pun masa tengah "P"...
Tp sejak berat badan naik beberapa tahun kebelakangan ni, 
jerawat pun mula tumbuh ibarat cendawan di musim hujan, huhuhuuu....
Mula2, jerawat banyak tumbuh di hidung..... Pastu penuh di dahi.... 
Maka jadilah bentuk-T..
Pastu mula tumbuh di pipi belah kanan & kiri...
Dan last skali, skrg ni penuh pula di dagu...
Sedih pulak saya.... Rasa DOWN yg amat sangat sbb jerawat & bekas tompok hitam sgt ketara masa ambik gambar...
Pastu sibuk edit2 gmbr pakai Camera 360, (T_____T)


Yang memburukkan keadaan, sy ni pantang makan semua yg berunsur KACANG...
(padahal itu la yg sedap)...
Rempeyek kacang, gado-gado, nasi lemak, kacang goreng salut telur, kacang tanah goreng dgn bawang putih.... Aduhaaaiiii....
Dan yg terbaru tumbuh, jerawat batu tumbuh di hidung sbb makan roti dgn Peanut Butter...


Sudah try macam2 ubat jerawat & set penjagaan muka, tp still tiada perubahan...
Oxy, T-Tree, Dnars, Wonderglow, semua lah...
Tp tetap x sesuai ngan kulit muka..
Jerawat tumbuh setiap hari... E-V-E-R-Y-D-A-Y...
Tny ngan kawan skolah yg dulu ada mslh jerawat, dia buat rawatan di hospital kerajaan..
Memang lah murah, tp kena register sbg pesakit luar dulu...
Kalau doctor tengok serius, baru proceed utk jmpa doc pakar...
Kalau tidak, doc cuma bagi ubat untuk makan saja.....
Saya pulak mau jmpa pakar terus......
Lagipun tgu dpt rawatan sbg pesakit luar bukannya skjp...
Mau ambik numbur lg.. Tunggu lagiiii.....
Selagi x penuh di muka, mst lah doc akan ckp ni x serius...
Tp x kan la mau tgu smp serius baru dia bagi jmp pakar, ya dak??



Pastu sy pun mula Google cari info pasal pakar kulit, yg penting MURAH!
First, sy jmpa Dr.K, org review psl doc ni mmg berkesan, tp SEKALI rawatan mau beribu woooo...
Pastu jmpa pulka Dr.N, minimum pun RM500.... (masih mahal juga)...
Last sekali baru jmpa tentang Dr.Ting ni....
Majoriti bloggers kata, cuma perlu byr RM155... *konsultasi doktor termasuk ubat....
Woooowwwww..... Ini tersangat lah murah....
Disebabkan murah dan berkesan tu lah, semua bloggers ckp pesakit Dr.Ting ni sentiasa sesak,
klinik belum bukak lg sdh ramai yg beratur panjang....
Klinik bukak pukul 9am, tp dia punya sesak tu start pukul 8.30am... Fuiyooo...
Tanpa banyak fikir, trus call clinic utk buat appointment...
Hari Sabtu pukul 3pm, sbb saya kerja halfday..



So, hari Sabtu lepas trus mintak teman Yaya utk pergi ke klinik tu....
Kami naik monorail dan turun di Stesen Imbi..
Turun di stesen Bukit Bintang (Sg.Wang) tu lebih dekat sebenarnya....
Berpandukan Google Maps, kami berlarian di simpang 4 dkt Bukit Bintang tu,
sudah la time tu hujan...
Mau cantik punya pasal, sanggup kami redahi.... huhuuuu...
Tapi memang lumayan jauh juga la kalau jalan kaki...
Sampai di hujung jalan, maka kami pun jmpa Klinik Dr.Ting, memang super sesak la dlm tu....




Masuk saja dalam klinik, trus cepat2 register dan bagitau yg sy sdh buat appointment..
Sorang 'nurse' di kaunter receptionist bagi sy kad rawatan & kad appointment utk diisi dgn maklumat pribadi..
Sy & Yaya ambik seat plg corner dan pesakit plg bising ialah kmi berdua....
Gerun tengok muka org yg mcm santa clause,
muka penuh kapas sbb kena inject di setiap satu jerawat, seram ooo....
Tapi jangan risau, INJECTION tuh ialah pilihan kita,
sama ada kita mau LEBIH BERKESAN & CEPAT SEMBUH,
maka ambik la injection tu, bill lain kira tau...




Bilik rawatan ada byk, tp Dr.Ting tu yg kluar-masuk lain2 bilik utk rawat pesakit..
Sebab tu la tiap kali 1 batch pesakit dipanggil masuk,
lamaaaaa betul baru mereka keluar, sbb kna tgu Dr.Ting buat rawatan di bilik2 lain...
Ada ramai juga yg bila kluar dr bilik rawatan, muka mereka merah menyala...
Rupanya lps buat rawatan Laser..
Nampak x nurse tu baca list nama pesakit ??
Dia akan panggil 1 batch tu dlm lingkungan 10 nama macam tu laaa... tapi lain2 bilik laa...
So, tiap kali 1 batch tu masuk, lamaaaa baru batch seterusnya dipanggil...
Sebab doctor nya cuma satu.... Bilik rawatan yg banyak...




Sy bersyukur juga sbb jerawat sy tidak seteruk pesakit2 yg sy lihat hari itu...
Ada yg sampai bernanah2.... Errrkkk.....
Dan mereka prefer utk ambik injection.....
Maka, sentiasa lah bersyukur dan ingat bahawa ramai lg yg lebih teruk dr kita....


Punya la si Yaya happy sbb nampak password Wifi yang "terpampang nyata" di kaunter receptionist..
Terus hilang dia punya boring, heheheee...

Tunggu punya tunggu, punya lama baru nama sy dipanggil, pdhl sdh buat appointment....
Lepas tu, baru sy dipanggil masuk & Dr.Ting pn blm ada...
Tidak tau la berapa kali Dr.Ting lalu lalang dlm bilik saya, suruh sy tunggu....
Tumpang lalu saja rupanya, huhuhuhuuu....
Sbb dia tgh rawat pesakit lain di bilik2 sblh... Sampai mngantuk saya duduk situ..
Dan akhirnya, Dr.Ting dtg merawat sy...
Dia tny apa masalah....
Sy pun ceritalah, psl pimples sy ni tumbuh tiap ari....
Dia belek2 muka sy kanan-kiri-atas-bawah, pastu dia HUUURRRRMMMMM.......
Trus dia lukis satu katun, dgn muka penuh jerawat di dahi, pipi, hidung dan dagu...
Dia tny, sblm ni pernah try apa2 rawatan? Sy ckp tidak ada...
Lupa pulak sbelum ni pernah try New York Skin Solution,
tp makin truk sbb dia pi picit2 jerawat sy... huh..


Jangan risau, Dr.Ting ialah doctor bertauliah & berpengalaman..
Boleh tengok sijil2 & pengiktirafannya.....

Sebab tu la org kata, mahal x semestinya bagos...

Tengok mcm Dr.Ting ni, x perlu iklan berlambak2 di TV,
x perlu suruh sms bagai, ckp ada free trial la apa lah,.. *free lah sangat
smp sana minta credit card org, kita ckp x mau, dia pi PAKSA...
Pastu mngumpat org dalam bahasa Mandarin ckp kita nih TIADA DUIT PUN MAU DATANG SITU....
Dr.Ting x perlu semua itu, cukup dgn rawatan yg murah tp berkesan,
sure org akan rekomen kpd kawan2 & ramai blogger buat review dlm blog,
cukup utk buat klinik Dr.Ting sentiasa femes & sesak...
 Pastu, Dr.Ting tny sy, ada anak ka? Sy ckp TIADA....
Sudah kawen? Sy ckp Belom....
Sbb dengar kata, ubat yg dia bg ni sgt keras dan bhya kpd baby...
Sy ada baca review, klu mkn ubat tu, pastikan tiada plan utk hamil dlm tempoh 5 bulan...
Dr.Ting pun explain psl ubat2 yg dia akan bagi....
Cleanser, Toner, Mosturizer & kapsul utk dimakan tiap pg dan petang...
Ubat2 tu utk bekal selama sebulan..
So, dia arrange 1 appointment sebulan kemudian utk tgk kesan ubat..
Dia ada bgtau yg utk hilangkan parut jerawat, kna buat rawatan selama bbrp bulan...
Bukan cuma sekali tau...



Pastu sy pun keluar & tunggu ambik ubat...

Total rawatan & konsultasi doctor tadi ialah RM175....
 Masih dlm budget sy lg, hihihihihii....
Masa blk tu plk, hujan makin lebat...
Tp hati banyak senang sebab sdh jmp doc....
X sabar mau tgu smp sebulan utk hasil yg menakjubkn, hihihihi...
So, mari la kita tgu review psl kulit muka sy lg ok....
Bubbye~..................

From left: Cleanser, Toner, Mosturiser & kapsul.....

*******************************


Bagi yang ada masalah kulit,\

boleh la try pigi klinik ni kan...
Insyaallah sembuh.....


Klinik Dr.Ting ada di hujung blok, mmg senang mau jumpa...

Dr.Ting Skin & Laser Clinic (Ting Skin Specialist Clinic)
Ting Skin Specialist Clinic 136,
Jalan Imbi, 55100, Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan
 +60 3-2144 4848
http://www.tingskin.com.my/



*************************************


Update (30.06.2015) :


Maaf lah ya bagi kawan2 yg mau tengok hasil muka saya selepas menerima rawatan di Klinik Dr.Ting ni.... Baru skrg saya post, hihihi....

Gambar sebelum rawatan yg menyeramkan tu, nanti sy pi cari balik.....kalau ada lahh...
Maklum lah, time tu masih zaman muka x licin, huhu...
So, mau ambik gambar pun mmg x lah kan......


 Ini pic saya with Daddy masa balik Tawau bulan lepas...
Ada sikit saja lagi kesan hitam di dahi tu kan...
Tapi kira syukur jugalah sbb jerawat sdh kurang di dahi, pipi, hidung & dagu....
Sikit masa lagi InsyaAllah... :)


****************************************

Ini pulak testimoni dari pembaca blog saya....
Feedback bagus katanya, Alhamdulillah~... :)




  




Latest Update (February 2018) :

Pada 5hb February lepas, sy dtg lagi ke klinik Dr.Ting utk dptkan rawatan..
Ini disebabkan jerawat besar² serupa bisul tu tumbuh dgn pesat di area pangkal smp ke hujung hidung...
Sekali tumbuh, 3 ketul serentak di kawasan yg sama... Kembar 3 gitu..
pastu di hujung hidung pulak kembar 2, berdenyut² rasanya...
Smp sy rasa migrain & pening...
Hari Sabtu lepas sy buat appointment utk dtg hari Isnin jam 9am...
Disebabkan malas tukar² tren LRT & monorel, 
maka saya trus naik Grab dr KL Sentral, RM5.00 ja pun~


Disebabkan area Bukit Bntg mmg area trafik jammed x kira weekdays / weekends,
maka sy smp sana sdh jam 9.40am, hehehe~...
Lps register, nurse pun bgtau yg doctor on duty ialah Dr.YAP, sy pun oke ja lah..
X kisah pun doctor apa, yg penting sembuh...


Walaupun sdh buat appointment, sy baru dipanggil masuk hampir jam 11am..
Mau sembuh punya pasal kena lah byk bersabar, heheh~...
Bila masuk ja dlm bilik rawatan, baru pertama kali sy dpt rawatan dgn Dr.Yap ni..
Doctor lelaki yg agak muda...
Dan tersangat lah friendly.... SANGAT!!


Mula² dia tny sy apa mslh, sy pun cerita la psl jerawat tumbuh berkembar² tuh..
Dia pun nampak keadaan muka sy mmg teruk...
Dia suruh sy pantang makan yg berlemak, bergoreng & bersusu...

Ubat yg dia bagi tetap sama:
1. Cleanser (botol merah)
2. Toner (botol putih)
3. Krim jerawat (bekas kecik)
4. Ubat makan (kapsul utk sebulan)

Pesanan pun tetap sama...
"Tidak boleh ada plan hamil dalam 3 bulan"
Ok fine~... Sy pun blum kawen lagi... hehe~


Dr.Yap tu punya lah friendly smp tny berapa tahun sdh kerja di Smjung...
Sy jwb "12 tahun", smp terkejut doc tu...
Sy pun heran juga camana dia tau sy dr Sabah, rupanya dia tgok kod IC "-12-" tuhh..
Pastu tny napa x kerja d Sabah, apply SPA8...
Sy pun cerita lah sdh apply byk kali pun teda rezeki, so bersyukur sj dgn pekerjaan skrg, huhu..
Dia kata apply ja tiap tahun, lg² Melayu Bumiputera, lg senang dpt...
(InsyaAllah.... )


Pastu dia ckp "Jumpa lagi sebulan kemudian"...
Sbb dia mau tgok kesan ubat camana, oke atau x....
Thank u , Dr.Yap....



Smp luar, tunggu lagi giliran utk ambik ubat & buat bayaran....
Sy siap² memang bawak duit lbih, in case mmg harga sdh naik mcm yg pembaca² blog ni ckp kan...
And as expected, nurse tu ckp "RM245...", terkedu kejap...
Tp okelah sbb ini kali kedua sy dtg, dan memang terbukti berkesan..
(Bulan ni kena berjimat cermat, huhu~....)

Pastu sy pun sambung masuk kerja dgn hati yg puas & x sabar consume semua ubat2 tu..
Harap² la sempat sembuh sebelum balik Tawau masa cuti CNY nanti, Aamiin~




Remark: Walaupun sblm ni RM170 dan skrg ni RM245,
Tapi still dlm RM200+ tu kira ok lah berbanding klinik2 pakar lain yg charge lebih dr RM500 ...
Tp itu terpulang pd kemampuan sendiri lah...

"Tepuk dada, tanya JERAWAT..... huahauahaaa....."



Thursday, December 14, 2017

[Food Review] Kungfu Ramen, Giant Kelana Jaya.






Assalamualaikum....

Hari ni mau buat review pasal satu restoran Mee Tarik dlm Giant Kelana Jaya ni...
Jarak Giant KJ & rumah sy dalam lbh krg 5 minit ja jalan kaki...
Restoran ni pulak sdh banyak kali tukar owner...
Mula2 dulu Ayam Penyet Express, pastu yg terakhir ni KUNGFU RAMEN...
Skrg ni lah tempat lepak kami dgn kak Yati tiap kali lepas balik dr kelas petang.

Konsep dapur restoran ni ialah berkaca transparan,
so pelanggan boleh la tgk chef tarik2 mee mcm ber-kungfu secara LIVE gitu....


Yang ni antara menu2 yg kami perna try di KUNGFU RAMEN....
Setakat ni belum ada lagi menu yg mengecewakan kami, semua pun sedapppp!!

Lamb Noodle Soup (RM8.50)

Ini pulak menu yg paling kerap kami order...
Agaric Fried Meat Noodle (Chicken - RM8.50)


Fried Meat & Beans Noodle (Chicken - RM8.50)

Xinjiang Dumpling Noodle (Chicken - RM8.50)

Mushroom Fried Meat Noodle (Chicken - RM8.50)


Yang ni pulak saya order Fried Hand-Pulled Noodle (Chicken - RM8.50)...
Agak kecewa jugak lah sebenarnya sbb apa yg sy dapat x seperti dalam gambar..
Kan sy order FRIED, tp yg datang ni pulak ada kuah...
Sy ingat waitres tu salah hantar...
Bila sy tanya dgn waiter, dia ckp "ntah2... x tahu...." (-____-)


So, untuk menampak kan ilusi FRIED tu, su bubuh banyak2 sambal cili dia....
Cili diorang ni x pedas, so kena bubuh banyak2 baru ada rasa sikit....

Tadaaaa~... Menjadi pun Mee Tarik Goreng kita.... heheheh~




Ini pulak menu yang kami order minggu lepas....

Tiap² minggu makan Mee Tarik pun jemu juga kan...
So, ini kali kami try order menu NASI pulak...
Sedapp jugakk~!! Tidak mengecewakan....

Thai Style Fried Rice (Chicken - RM8.00) 

Cumin Fried Meat with Rice (Chicken - RM8.00)





Bagi peminat2 Chinese Food, kamu mesti datang sini & mencuba sendiri Mee Tarik Kungfu Ramen..
Gerenti tidak akan mengecewakan kamu...
Kalau kmu pakai Waze, search saja "Giant Kelana Jaya"...



Address
No. 33, Jalan SS 6/12

47301 Kelana Jaya,
Petaling Jaya, Selangor.
Tel: 03-7880 4714

Fax: 03-7803 7858



Friday, October 27, 2017

[Food Review] Kerabu Maggi @ Mahligai Tomyam, Ampang.

Assalamualaikum~...
Hari Jumaat lepas, dpt job ke area Ampang pulak..
Selesai buat kerja di sana, hari pun sdh petang..
Cari Grab punya la susah...
Smp kan ada 2 driver yg mintak cancel sbb katanya jammed teruk utk smp ke tmpt sy (Lorong Pandan Pertama 3)...

Sdh alang2 masa kerja pun habis, sy pun pi cari tmpt minum kjap sementara cari GrabCar utk blk ke ofis..
X jauh dr tmpt client td, ada 1 gerai tomyam..
Mula2 tu cek dlu lah sama ada sdh buka atau belum...
Alhamdulillah.. ada bberapa customer yg sdg makan masa tu...

MAHLIGAI TOMYAM

Baru ja duduk, sorg waitress dtg bawa buku menu..
Tengok menu, semua makanan goreng2.. yg semua pun berat2...
Pdhl sy masih knyang sbb baru makan nasi masa lunch td...
Pastu toleh kanan, ada 1 corner dgn menu yg x da dalam buku tadi, cnth:
1. Rojak Buah
2. Nasi Kerabu
3. Mee Celup
4. Kerabu Maggi

WHAT!!?? Kerabu Maggi ni mmg sdh lama betul sy cari!!
Sejak viral dalam FB dulu...
Akhirnya jumpa jugak! Jumpa pulak dekat Ampang, heheh~
Trus order sepinggan & Nescafe Ice..



Lebih kurang 15minit macam tu, baru la Kerabu Maggi sy sampai, huhuhu...
Tengok dari rupa pun sdh menyelerakan betul!! Warna-warni!!





Selain Kerabu Maggi, byk lagi menu dorg yg lain...
MAHLIGAI TOMYAM ni sama juga macam restoran² THAI yg lain...
Boleh refer buku menu di bawah :



Bagi mereka yg mau try makan sini especially peminat makanan Thai,
boleh la datang ke MAHLIGAI TOMYAM...
Kalau pakai Waze/Google Maps, kena cari "Char Kwey Teow Republik"...
Ini restoran lama sblm MAHLIGAI TOMYAM ni kut...
Restoran ni betul² berhadapan dgn MAYANA yg juga restoran THAI..
Apa yg Kak Yati bgtau, area Ampang ni mmg banyak restoran THAI & Kelantan...
Boleh lah datang sini okeh~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::