Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, January 22, 2017

[Food Review] Sambal Hitam "Smack Down" by Yana's Cooking.

Sudah berkurun lama jugak la tercari2 sambal hitam yg sedap....
Aritu ada sorang makcik di masjid Tabung Haji Kelana Jaya ni,
dia baru balik kampung dia di Pahang.
So, dia pun bagi2 la dgn jemaah2 perempuan, Sambal Hitam Homemade yg dia buat sendiri... sbg ole2 laaa kiranya...
Dia bagi secoet ja dlm bekas kecik....


Mula2 dapat tu tengok hitam... 
Dlm hati kecilku berkata:"Makcik ni jauh2 balik Pahang dia bagi asam Jawa??"
Pastu baru dia explain...
"Fatin makan ni tau.... Sedaappp.... Makan dgn nasi putih panas2 macam tu ja pun sedap... Ni susah tau nak buat ni.... Kena masak belimbing buluh tu berjam2.... dr mentah smp dia mengecut jd warna hitam..."
No wonder la dia bagi sikit ja, rupanya mmg susah buat nya ni... huahaha....
Maafkan anakanda, ingat makcik bagi asam jawa secoet td...
Maklum lah, Sabah mana ada Sambal Hitam... huhuhu~


Blk dr msjid tu trus pergi restoran mamak beli nasi putih....
Kalau mau masak lagi, mmg sempat berliur tengok sambal hitam tuh.....
Sekali ngappp..... Ya Allah~...
Rasa seperti di awang-awangan....
Padahal pakai lauk telur dadar ja pun....


Start dr situ, bermula lah Misi Pencarian Sambal Hitam....
Aritu perna beli di Pasar Malam Jalan Tar...
Pastu ada kawan jugak bagi sbb dia tau tgh ngidam betul dgn smbl hitam...
Tp dua2 tu pun rasanya sama....
Keriiiinggg... mcm serunding....
Yg makcik bagi dekat masjid tu dia lembap2.... ada minyak² tumis mcm tu...

So, bbrapa hari lps saja2 lah cari dlm Instagram..
Senang cari kalau pakai hashtag ni....
Sy pun cari lah #sambalhitam ........
Trus nampak 1 seller ni, Yana's Cooking nama IG dia....
Dia jual sambal hitam lembap2 serupa makcik tu buat...
Dengan minyak2 dia lagi.... Allah~
Trus kecur liur masa tu....
Sepantas kilat trus tanya harga dgn seller....




RM8.00 sepaket.... x ada lah mahal betul....
Punya lah susah mau dpt yg sambal hitam idaman ni... 
Skali order trus 3 paket..
Dan kak Yana ni sgt friendly org nya...
Walaupun x perna jmp depan2,
bole tau lah kan dr cara dia reply msj kita tu...
Esoknya trus transfer online RM24.00..
Mintak tolong husband kawan p ambik di Sunway Pyramid..


Beli 3 paket terus !!


Dan hari ni trus on the spot masak Soto Jawa resepi Mummy utk dimakan dgn Sambal Hitam "Smack Down" by Yana's Cooking....
Ehhh?? Makan Soto dgn sambal hitam ?? Matching kah ??
Siapa kata x matching...??
Sambal hitam x semestinya makan dgn nasi putih jaa tau...
Yg penting sambal hitam tu kena betul2 power pedas nya baru lah matching...
Kalau x pedas, memang la x matching, sup pun rasa tawar jaa kan...


Kalau mau tau power x power, mari lah order Sambal Hitam Kak Yana nih....
Whatsapp cepat2 kak Yana di number: 011-1128 1411
Atau boleh tengok2 IG dia: yanas_cooking
Selain Sambal Hitam, Kak Yana pun ada jual produk2 lain tau...
Setakat ni belum cuba yg lain lagi..
Ada Sambal Bilis, Sambal Ijo, Sambal Pucuk Ubi pun ada... Menariikkk~..









InsyaAllah kalau Sambal Hitam ni habis, akan order yg lain pulak...
Fatin kalau sedap, mesti ckp sedap punya..
Dan gerenti akan post dlm blog....
Sebab ini BUKAN PAID REVIEW yaa...

 Kecur liur tengok sambal hitam ni.... duuhhh....


Ni lepas mkn sambal hitam dgn soto, ada lagi byk idea2 masak yg akan datang...
Mungkin akan buat Bihun Sup, Laksa Sarawak, Sup Wantan, Sup Ayam, Sup Tulang, byk lagi laa....
Tunggu resepi seterusnya okeh...... 



Untuk Resepi Soto Ayam Jawa, boleh click DI SINI..



Wednesday, January 18, 2017

[Food Review] Pandan Village @ Ciputra Mall, Surabaya.

Last dinner di Surabaya sblm balik KL keesokan hari, Huhuhuuu..... 
MyAunty (Mbak Idah) bawak saya & Mummy dinner di Ciputra Mall..
Mbak Idah punya pilihan semua Japanese Food.... 
Mummy & saya dgn lantang cakap x mau, huahaahaahaa.... 
Kami prefer makanan Indonesia.... Tekak Jawa kannn.... 
Last2 dia suggest Pandan Village..



Kalau dulu kami makan di mall ni, di restoran Puri Iwake... 
Makanan mmg Indonesia, tp style serving tu sdh style barat2.... 
Nasik sejumput, lauk secoet... 
Memang x kenyang lah... 
So ini kali kami try di Pandan Village pulak....


Kami pilih seat di luar restoran supaya lebih santai... 
Mcm biasa, baca buku Menu dulu puas2.... 
Menu semua nampak sedaappp....


Sementara tunggu makanan yg diorder smpai,
marilah kita ber-selfie dulu....






Tidak lama lepas tu, minuman pun sampai.....



Aunty smpai mengantuk tunggu makanan sampai, huahahaha.....


Ini ialah makanan & minuman yg kami order malam tu....

Sy order Jeruk Nipis Hangat (Limau Suam) sbb tengh sakit tekak masa tu...

Sambal Mangga Muda

Otak-Otak

Terong Balado

Gurame Terbang Goreng...

Sate Tulang Khas Banjar..

Sate Ayam Khas Suroboyo



Bagi yg mau mencuba makanan khas Suroboyo,

silalah datang ke Ciputra Mall...

Jl. Mayjen Sungkono, Gn. Sari, Dukuh Pakis, 
Kota Surabaya, Jawa Timur 60224, Indonesia 
Telefon: +62 31 51200100 
Waktu perniagaan: 10:00 PG–10:00 PTG 




Lepas memenuhkan perut, marilah kita berjalan2 dlm mall sambil menghadam makanan tadi... 

[Food Review] Bakso Keliling Famili, Malang, Jawa Timur, Indonesia.

Edisi Balik Kampung : Malang, Jawa Timur, Indonesia.

Hari ni saya tgh craving makan Bakso.... 
Rumah kami di sini, memang dijamin tidak akan kelaparan punya... 
Tidak kira siang ka, malam kaa.... 
Ada saja gerobak jualan yg lalu depan rumah... 
Terutamanya Bakso Keliling... 
Kalau dulu masa kecik2, tukang bakso ni dia pikul ja sambil keliling kmpung...
 Tp skrg ni lebih moden, pakai motorsikal... 
Lebih senang la kan, x lah berat2 keliling kampung...


Tukang bakso yg lalu depan rumah ni pulak ada 2 org... 
Yg sorang ni sy pernah buat review masa balik kampung dulu... 
Nama dia "Bakso Anugrah"... 
Kali ni kami try Bakso Famili pulak... 
Nama mas ni, lupa lah pulak pi tanya...
Dia kenal Mummy, tp Mummy x kenal dia, huahahahaha....
Boleh pulak dia tanya Mummy:
"Lamanya x balik kampung...."


Lumayan banyak jenis jugak bakso (aka Pentol) yg mas ni jual.... 
Ramai yg ckp bakso mas ni lebih sedap berbanding yg lain, 
kuah dia pun lbh ummpphh.... Org cakap la... 
Tp kalau tekak sy ni mkn bakso di Indonesia, memang semua sedap.... 
sbb full isi...

Ada banyak pilihan bakso...

Ada bakso kasar, bakso halus, siomay, tauhu goreng, pangsit goreng, mee & suhun...


FYI, di Tawau pun ada juga ramai org jual bakso...
Tp sorry to say, ramai yg campur tepung lbh byk dr isi daging...
So, rasa daging tu kurang la, bakso liat & byk kanji disebabkan terlalu byk tepung kanji.... Huurrmmm.....
Kecuali kalau yg pnjual tu memang orang Jawa asli.. Dia mmg akan buat mcm bakso original punya...




Setiap jenis bakso ni ada harga yg berbeza2... 
Tp tidak la sy pigi tanya satu per satu kan.... 
Tp kalau utk budak2 sekolah rendah depan rumah ni, 
slalunya akan beli harga pakej.... 1 set Rp5000.. 
Dlm tu ada bakso campur2... Tiap jenis ada 1.. 
Tp x semua ada lah, nama pun Paket Ekonomi kan, hheheheehee.....



Dan ini ialah bakso2 pilihan hati saya, hehehehe...
Ni untuk saya satu org makan tau....
Bakso ni lebih matching makan dgn suhun berbanding dgn mee...
Tp lain org lain lah selera dia kan....



Kuah sup yg sentiasa mendidih.... Pergghhh!
Ditambah dgn cuaca di kampung ni yg sentiasa sejukkk...
Memang mantap laaa mkn bakso panas2.....


Macam biasa.....
Mummy sebagai pihak penaja...
Tunjuk jaa mau mkn apa... huahahahaa...



Kalau mau makan bakso yg sedap2, especially Bakso Famili ni,
silalah datang ke kampung sy di Malang, Jawa Timur.... 



Sunday, December 25, 2016

[Food Review] U & Me Cafe, Tawau.

Sebelum berangkat balik ke KL, menyempatkan diri utk ajak kakak lepak dgn myBFF, Dayana... 
So, sehari sebelum berangkat balik, trus ajak dia makan2 di U & Me Cafe... 
Kalau di Tawau, mySis la yg paling rajin update kalau ada tempat makan baru bukak... 
Kalau sedap, laju ja dia post dlm FB... 
Kalau x sedap tu, diam2 jak laa.... hehehehe.... 
Dapat tau pasal cafe ni pun sbb kakak selalu post dlm FB.. 



Sy & kakak pilih tempat duduk yg di dalam, ada aircond lah kan...
Luar pulak open-air...
Tp masa tu tengahari buta okeh, sila lah jadi ayam panggang kalau mau lepak di luar, hehehehe...
Mula2 kita cek menu dulu yaaa...
Siap ada tripod lagi tu menu.... huahhaahaha.....



Sementara tunggu Day sampai, sy & kakak apa lagi, wefie² & photoshoot dulu lah... 
Cafe ni baru ja dibuka...
Masih banyak bunga2 sempena pembukaan cafe ni..




NDak lama pastu, Day pun sampai....
Dia pulak sudah makan dari rimah..
So, dia cuma order minum & popiah jaa...
Giliran kami dua pula ber-wefie2...




Tidak perlu tunggu lama, kami punya order pun sampai....
Tp mula2 nampak food presentation tu agak terkedu kejap..
Cafe.... tp hidang nasi goreng dlm talam mamak ni... hehehee....

Kakak punya Nasi Goreng Kampung (RM8.90)

Saya punya Fried Kuay Teow (RM8.90)

Kak Nong semestinya dgn Iced Chocolate dia (RM6.30)

Fried Shui Gao 5 pcs (RM7.30)

Saya punya Iced Americano (RM8.30)
Dayana punya Iced Lemon Tea (RM5.30)

Fried Tofu 5 pcs (RM7.30)

Vegetable Bun 3 pcs (RM7.30)

Popiah Vegetable 5 pcs (RM7.30)


Aneka jenis sambal & perasa....




Ok sy mau info awal2 di sini ya, harga dia tidak juga terlalu murah... 
Sbb haritu kami 3 org minum, saya dgn Kakak ja yg makan, 
Day pulak makan popia jaa... 
Total bill RM53.00... 
So, bg yg saja2 mau lepak tu bole la minum2 ja di sini, sama order la kudapan2 mcm dimsum atau popia... 
Tp kalau bg mereka yg lapar tu, sy tidak rekomen laa yaa... 
Tp kalau bg yg ada budget lebih tu, sila lah... 
Bukan dilarang pun..... 
Kalau jenis yg mau lepak sini cara ekonomi tu, dtg la sini hujung bln, hehehehe.... 
(Jangan cakap hakak ndak info awal2 yaaa.....)





Bg yg mau lepak2 di luar kawasan bandar Tawau yg sentiasa jammed tu, 
boleh la dtg ke cafe ni :


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::