Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, March 26, 2017

[Hotel Review] Crown Prince Hotel, Surabaya.

Hasil carian imej untuk crown prince hotel surabaya
Credit: Crown Prince Hotel Website

Selama 2 minggu balik kampung di Malang aritu, 2x kami menginap di sini..
 Masa mula2 smp tu kami tidur sini 1 malam, pastu sehari sblm berangkat balik ke KL kami menginap lagi sini 1 mlm... 
Sbb jarak antara kampung kami di Malang - airport Surabaya jaraknya 2 jam... 
So, kami prefer tinggal di hotel supaya x kelam kabut... 
Bg yg pernah dtg ke Surabaya, maka faham sgt la dengan keadaan jalan raya di sana... Jammed teruk ok...
Kebarangkalian utk ketinggalan flight adalah sangat tinggi kalau x berangkat awal2 dr rumah..
So, baik kita menginap di hotel area Surabaya terus...

Hasil carian imej untuk crown prince hotel surabaya
Credit: Crown Prince Hotel Website

video

Hotel ni betul2 bersebelahan dgn office my Aunty...
Tengok lah dia dlm video di atas tu, jalan berlenggang2 pun sdh smpai ofis, ehhehe....
Masa sy & Mummy menginap hotel, Mbak Idah & her bestfriend (Mbak Indah) pun menginap di hotel ni jugak, memudahkan untuk datang jenguk2 kami di hotel masa Mbak Idah tengah lunch hour..

Credit: Crown Prince Hotel Website

Konsep hotel ni ialah modern & minimalis...
Dekorasi sangat simple tp tetap kelihatan mewah...

Hasil carian imej untuk crown prince hotel surabaya
Lobi hotel 
Imej yang berkaitan
Credit: Crown Prince Hotel Website

Warna tema hotel ialah purple.... Romantik sangat~...


BEDROOM

Hotel ni ada 5 jenis kamar:
1. Jade Room
2. Crystal Room
3. Alexandrite Room
4. Ruby Room
5. Emerald Room

Macam biasa, Mummy & saya sebilik....
Mbak Idah & Mbak Indah sebilik....
Ada Wifi di setiap bilik, so jangan risau akan mati kutu...
Sentiasa bole update gambar & status dalam Facebook, heheheeh~

Ada mini fridge, tapi kosong.. wakakkaka~



Merry Xmas ~!!

Memang hobi dlm hotel bancuh2 kopi... hehehe~

Ermmm.... sy memang suka kumpul2 toiletries hotel, buat koleksi...
Tiap kali check-in mana2 hotel, mesti ambik ni dulu...
Tp hotel ni punya toiletries x banyak la pulak.....

Hair dryer

Tidak bole hidup tanpa bidet, wakakkaak......

Shower with water heater..

Paper ngan pencil hotel pun buat koleksi...


Hallway...

Ready untuk pi breakfast...

BREAKFAST @ AVALLON RESTAURANT

Tempat breakfast terletak di level, x ingat... ahhahaha~


Konsep breakfast ialah BUFFET...
Maka wajib la utk kita datang awal spy dpt reload semampu yg boleh~

Hasil carian imej untuk crown prince hotel surabaya
Credit: Crown Prince Hotel Website

First round....

2nd round.... hehehehe~

Lepas kenyang, ada tanda2 mau sambung tidur...
Mata pun sudah kuyu lagi, hehehe~


SWIMMING POOL

Swimming pool & gym terletak di level yg sama, high level...
So, dpt la tengok pemandangan sambil2 swimming tu...
Tp memandangkan hotel ni letaknya di tgh2 kota Surabaya,
maka sekeliling pun pemandangan bangunan2 jaa... hehehehe~..



Mummy jadi model swimming pool..

Tumpang duduk jaaa....


Okeh~... Masa utk check-out, huhuhu~...
Ready ke bandara (airport) Juanda utk balik ke KL, huhuhu~..

Mummy & Younger sister...
Lagi ngegosip apa tuhhh~.....

My forever young Aunty... Mbak Idah~


CROWN PRINCE HOTEL, SURABAYA (4 Stars)

Address: Jalan Basuki Rahmat 123 - 127,
Surabaya, Jawa Timur, Indonesia. 

Official Website: Crown Prince Hotel Surabaya




Saturday, March 25, 2017

[Food Review] Foodcourt Malang Town Square (Matos), Malang, Jawa Timur.

Hasil carian imej untuk malang town square ( matos ) kota malang jawa timur

Sebelum balik KL esok pagi, malam ni ajak Mummy shopping till we drop di Malang Town Square (MATOS)..

Selesai shopping, isi perut dulu di foodcourt yg terletak di level paling atas...

Berdua dgn Mummy jaaa... huhuhu~...


Foodcourt sangat besar, so kaunter makanan pun tersangat la banyak...
Saya & Mummy smp pening & rambang mata..
Macam semua mau dimakan, ahhahaha...
Yalah, bukan selalu dapat balik kampung kan....

Sentiasa ramai orang....

My fevret kentang goreng perisa Spicy (Rp 6,000)

Ini saya punya Hot Cui Mie Ayam Jamur...

Mummy punya set Nasi & Daging Goreng Black Pepper..

Selalunya sy ni kureng sikit makan daging...
Tp yg ni memang sedaapppp!!
Dia punya Black Pepper tu sgt banyak~...

Sup Jagung...

Sizzling Japanese Tofu

Jemput makan semuaaa... Bismillah~...

Bukan cuma dkt Malaysia ja musim hujan, sana pun sama jugak...
Siang malam hujan... 
Kasian ngan penjaja2 tepi jalan tu....

Hasil carian imej untuk malang town square ( matos ) kota malang jawa timur

Bagi yg melancong ke Malang, singgah2 la ke Malang Town Square (Matos) ni...
Bukan ja best utk shoping, tp best utk memenuhkan perut jugak, ehehhe....


Malang Times Square (Matos)
Address:  Jl. Veteran No. 2, Penanggungan, Klojen, 
Kota Malang, Jawa Timur 65111, Indonesia.

Masa perniagaan: 10:00am - 10:00pm

[Hotel Review] Atria Hotel, Malang, Jawa Timur.


Masa balik kampung tempoh hari, MyAunty - Mbak Idah (Mummy's younger sister), 
sponsor kami tinggal 3 hari 2 malam di Kota Malang...
Actualy rumah kami di kampung pun di Malang juga...
Tp aunty insist mau ajak tgl hotel....
Untuk release tension kononnya... heheheh...
Anggap sajalah rezeki.... Rezeki jangan ditolak dong... :P

Check-in dulu.... Ambik 2 bilik....
Mbak Idah & her bestfriend (Mbak Indah),
saya pulak with Mummy...
Tp disebabkan banyak bilik full, kami dpt 2 bilik yg berbeza level.... huhuhu~



LOBBY

Ambik gambar wedding di tangga ni cantik ohh~
Angan-angan lebih... heheheheh~...

Mini bar...


Kek pun ada....


Souvenir Corner....





Yang tu butik Bateeq yg jual serba batik.... hehehee~




Dekorasi depan lif...

Blurrr lagiiii.... Addduiiii~...


HI-TEA 
Masa kami check in tu pun sudah jam 5pm....
Jam 5pm ialah masa utk Hi-Tea....
So, kami lepak2 dulu minum kopi before masuk dlm bilik....



Nampak Coffee mcm nampak emas.... ahhahaa.... #CoffeeAddict



Beraneka jenis kuih....

Hari ni menu dia not bad....
Nugget ngan mayonis....

Pisang rebusss.....
We call "Gedang Rebus" in Javanese... heheheheh... 



Ini x tau apa nama dia, tapi sangat sedap...
Mcm crepe berinti ayam...

Karipap & kek coklat..


Mbak Idah kalau ambil my foto, ngga ada satu pun yg terang...
Semua bluuurrrr...... huh~!

Ambik semuaaaa..... ^____^

Happy Mummy & me....
Thank U, aunty ~!!!

Ini lah dia pihak penaja...
My Lovely Aunty...

Mbak Idah buka satu per satu.... ahhaah...

Makan direct dr periuk..... Sikat sampai habisss..... 


MyAunty (Mbak Idah) & her bestfriend (Mbak Indah)..


Mbak Idah, Mummy & me....


Orang kurus kering memang x dapat tahan sejuk kan... :)



Okay.... skrg masuk dlm bilik.....



THE BEDROOM: DELUXE ROOM

Rate Bilik Deluxe ni cek dalam Agoda, dalam RM200 - RM300 lbh utk 1 malam...

Tp rate yg sebenarnya x pasti lah pulak sbb aunty yg bayar kan, ehehee~...


Bilik saya & Mummy terletak di level 9....
Bilik Mbak Idah & Mbak Indah pulak di Level 7...


Di Atria Hotel ada 3 jenis bilik:

Deluxe Room
Executive Room
Suite

Bilik pun boleh tahan cantek....



Hotel di Malaysia & Indonesia ada bezanya...
Mineral water & minuman bancuh2 ni of coz la for FREE kan...
Kalau hotel di Malaysia, minuman2 dlm fridge kena bayar kan, mahal pulak tu.... Mostly minuman tin RM5.00 setin kan...
Tp berbeza dgn hotel di Indonesia, semua drinks pun FREE termasuk dlm fridge tu, best kaaannn.... Minum puas2...


Banyak majalah, tp x baca pun...
Kecuali buku menu tu... hehehehe~..




BATHROOM

Bilik air dia sangat cantek...

Walaupun jenis x ada bath tub, tp shower...


Lengkap ngan Hair dryer (dlm beg tu)..

Bab bilik air sy memang cerewet sikit... hehehee....
Paling sy x suka kalau bilik air yg x sediakan bidet (yg sembur2 buntut utk cebok tu la, ahhahaah~...)

Maklum laaa, org melayu kena pakai air ya dak....
Tp bathroom ni, alhamdulillah, mmg ada sediakan bidet....

Shower with water heater..

VIEW FROM ROOM (Level 9)


Alhamdulillah dpt bilik di tingkat atas, maka dpt la tengok pemandangan indah Kota Malang....







SWIMMING POOL

Di sini pun ada facility outdoor swimming pool...

Kolan renang terletak di Level 4 kalau x silap...
Tp memandangkan kami pun penat, maka x da lah sesi berenang2... sedih~


Malam terakhir di sini, terus ajak Mbak Idah photoshoot di tepi kolam renang..




Gunung tu lagi dekat kalau nampak dr rumah kami di kampung...

Serupa macam bentuk mayat kan... sereeemm....


Mbak Idah kan kalau posing macam2 gaya dia kasi....

Ramai pulak orang berenang malam ni... 

Kita posing2 ja la di tepi kolam, xda org mau temankan kita berenang pulak.. huhu~

Mbak Idah kalau ambik gambar xda sekeping yg jelas tau, semua bluurr~...




Gym sama level dgn swimming pool..... 


ROOM SERVICE


Disebabkan shopping till we drop dr pagi smp petang,

maka malamnya sdh x larat mau makan di luar...
Kami order ja makanan dari dlm bilik...



 Semua nampak sedap, bingung mau order mana satu...

Ini Mummy punya Nasi Goreng Kampung (Rp 68,000.00)

Mbak Idah punya Fish & Chips (Rp 73,000.00)


Mbak Idah memang tau yg sy ni suka makan Iga (ribs)
Maka dia pun suruh sy order Iga Bakar...
Cari2 menu Iga x jumpa pun....
Pastu aunty suruh baca "Nowar Iga Rakab" tu dari belakang..
Maka jadilah "Rawon Iga Bakar"... hahaahaha.... Macam2 la kreatif diorang ni!

Ini lah saya punya "Nowar Iga Rakab"..
Rawon Iga Bakar (Rp 83,000.00)



BREAKFAST

Memandangkan menginap 3 hari 2 malam,

maka dapat lah breakfast utk 2 hari...


Breakfast di Canting Restaurant yg terletak di Lobi Hotel..



Konsep breakfast di sini ialah BUFFET...
Besstt~.. Menambah2 smp x ingat dunia, hehehehe~








Mummy tengah bagitau aunty, yg saya subuh2 lagi sdh mandi & bersiap utk breakfast...
Serupa mcm Mamak (arwah nenek) dulu..
Kalau tidur hotel kena bangun awal & pi breakfast awal,
supaya dpt makan puas2.... ahahaah~


Yang ni ruang makan open air di bahagian luar..
Khusus utk perokok2 tegar.... 



My first round... Nasi goreng & lauk..

Second round... Pangsit Mie..

Cewek ni jaga corner Bakso...
Memang sentiasa ramai org laa... non-stop...

Hari kedua, kami ambik seat betul2 dpn pintu masuk....
Smp pukul 9 lbh Mbak Idah & Mbak Indah x nampak batang hidung lg...
Dua org ni mcm biasa, mst breakfast paling lewat...

Omaigod myAunty.... Muka baru bangun amat......
Masa ni Mummy& me sdh habis makan semua...
Dari nasi, mihun goreng, pangsit mee, bakso, desert, coco crunch...
Smp la x tau mau makan apa lagi, ahahaha~

Bakso masih lagi long Q....

Aunty mundar mandir ja ambik makanan, huahhaah...

Apa lagi dia mau ambik tuu.....


Sebelum kami balik ke bilik, kami dikehendaki isi kad "Guest Comment" ni dulu..



Sy & Mummy balik ke bilik duluan sementara tgu masa check-out jam 12:00pm.

Masa untuk check-out lepas 3 hari 2 malam menginap di sini... huhuuhu~


ATRIA HOTEL MALANG (4 stars)
Official Website: Atria Hotel Malang


Email: info@atriahotel-malang.com

Telephone: (+62-341) 409-999

Address: Jalan Letjen S.Parman,
No.87-89, Malang,
Jawa Timur, Indonesia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::