Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, September 28, 2017

[Food Review] Seoulicious, Evolve Concept Mall, PJ.

Assalamualaikum...



Hari ni mau buat Food Review ttg makanan Korea yg bertempat di Foodcourt Evolve Mall, PJ...

Ini ialah kali pertama jugak sy dtg ke mall ni...
Datang sini pun disebabkan post viral ttg jualan barangan Hello Kitty di situ...
Memandangkan Grab pun tgh ada promo OFF RM6.00, so dr rmh sy ke Evolve Mall  x payah bayar langsung pun pulang-balik.... Berbaloi-baloi bukan....


Memandangkan hari ni ialah cuti Hari Merdeka, marilah kita jalan² cari makan....

Smp di situ, x seperti apa yg di viralkan....
Barangan Hello Kitty x banyak choice pun...
Ada pun mahal betul.... esp bekas makanan & thumbler dia....
Yg murah & mampu dibeli pun dia punya Tote Bag & lanyard...
Rasanya kedai Hello Kitty di Times Square tu lagi murah & byk pilihan...
So sad~






So demi mengubati kekecewaan, sy pun naik ke foodcourt "Foodzine" di Level 2....




Mula2 sekali kita tawaf dulu 1-2 round sambil baca menu2 yg ada....
Awal² td mcm mengidam Kuetiau Goreng....
BIla round p bahagian belakang, tiba² nampak kaunter makanan Korea ~ "SEOULICIOUS"...
Jangan risau sbb tanda HALAL tu besar2 lg depan kaunter...


Tgk gambar, semua pun nampak sedap...
Mula2 mau makan RABOKKI.....
Tiba2 tukar kpd JJAJJANGMYEON pulak....
Dan sdh alang2 datang jauh ni...
Kita order 2 dish lah~
Bukannya selalu pun dtg sini...
Satu lagi sy order Korean pancake ~ "JEON PLATTER"...


 Bila kita order tu, dia akan suruh kita key-in number phone kita sbb kita akan dpt Points tau....
And kita pun terus dpt mesej bgtau yg kita dpt brapa byk points... 



Points ni kalau kita kumpul, kita bole redeem utk dpt harga yg lebih murah...
Oh ya~... Jangan lupa install app MULAH via Google Playstore ya....
Kita bole tgok brapa points terkumpul kita dlm apps tu....
Macam ni lah points sy masa 1st visit haritu.... 
Apps MULAH ni byk lagi restoran/cafe yg kita boleh kumpul/redeem points...
Saja jaa suruh kita slalu makan luar kan... hurrmm~


X perlu tunggu lama, mamat Korea tu sdh "ting-tinggg" sambil lambai² saya....


Nampak menyelerakan...
Kuantiti pun lumayan banyak utk portion 1 orang...
Sy mkn smp separuh pun sudah senak perut...

Terpaksa selang-selikan dgn makan Jeon tu...







JEON PLATTER ni ada 3 jenis, dan ada 2 kpg JEON utk tiap jenis, so total ada 6 kpg lah...
Tp size dia mini jaa.... 1x ngappp... hehehe~:
Selesai makan, sy pun terus balik laa...
Mall ni baru lagi...
So, byk kedai masih kosong & masih under construction lagi...


Bagi mereka yg minat makanan Korea mcm sy, boleh la dtg ke SEOULICIOUS di alamat :

SEOULICIOUS @ FOODZINEEVOLVE CONCEPT MALL
Alamat: 4, Level 2, Jalan PJU 1a/4a, 47310 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia 
Telefon: +60 12-309 0372





[Recipe] Terung Goreng Belacan bersama Petai.

Assalamualaikum.....

Bagi mereka yg tinggal di area Kelana Jaya, 
msti kamu perasan yg tiap petang, ada satu lori nih yg mnjual PETAI depan Giant Hypermarket kan...
Selalunya sy tengok jaa, sbb expect dia mmg jual mahal, x pun banyak buruk....
Dan hari Khamis lepas, pulang kerja terus singgah lori tu....
Memang mau beli pun sbb mengidam, hehehehe~....
Kalau mahal pun, beli la seikat pun cukup....


Bila tanya dgn abg penjual tu, dia kata:
"1 IKAT = RM5.00.."
Seikat tu pulak ada 4 papan....
Kira murah tu weeiii~....
Sebab selalunya nampak org jual dkt Pasar Tani KJ hari Sabtu tu,
RM5.00 seikat utk 3 papan shj....
Yg ni pulak 4 papan, kira berbaloi-baloi lah kan....
Sy terus beli 3 ikat, hehehehehe....
Total 12 papan = RM15.00... MURAH !!


Memandangkan hari ni ialah cuti Awal Muharam,
mari lah kita main masak-masak yaaa~.....

Mula2 sekali kenalah kupas petai...
Kalau sy & Mummy kupas petai, memang terus belah 2 dekat tgh2...
So, boleh la cek dlm tu ada ulat atau x....
Kalau makan dekat luar tu, rasa ragu2 ja bila terus makan petai bulat mcm tu...
Kut2 la dlm tu ada ulat gebu2... huhuhuu~....
Petai yg sy beli smlm tu boleh tahan segar2 semua...
Dlm 4 papan yg sy kupas tu, cuma jumpa 2 ekor jaaa.... heheheh~

Segar² petai dia....  x banyak ulat pun...

Selesai kupas petai, baru kita sediakan bahan² utk masak Sambal Terung ni....


Bahan-Bahan:
1. Terung (2 batang)
2. Petai (sy pakai 4 papan, heheh~)
3. Air asam Jawa
4. Cili padi (sy guna hijau)
5. Bawang Bombay (sy ganti Bawang Merah bsr sbb B.Bombay x da, huhu~)
6. Kiub Ayam x1
7. Gula
8. Bawang Putih
9. Bawang Merah

Cara-Cara:
1. Terung dibelah 2 kemudian hiris serong. Basuh & goreng. (Goreng smp layu cukup, x perlu goreng lama², nanti hancur pulak.)
2. Tumbuk bawang putih, bawang merah & cili padi. Tumbuk kasar jaa... Kalau ada blender pun ok, tp sbb malas pulak kena tunggu air tu kering, so kita main tumbuk2 ja laah.... 
3. Lps tu, kita tumiskan bahan tumbuk smp pecah minyak.
4. Lps cili masak, kita tuang air asam jawa & bawang bombay/bawang besar.
5. Lps bawang agak sedikit layu, masukkan pulak petai yg kita sdh hiris tadi...
6. Gaul2 kejap spy aroma petai tu keluar, tp jangan smp overcooked pulak, kemudian baru kita masukkan terung yg sdh digoreng tadi. 
7. Perasakan dengan kiub ayam & sedikit gula, gaulkan.. X perlu gaul lama2, nnt terung hancur.
8. Lps gaul sambal td hingga sebati bersama terung, maka kita sdh boleh angkat & hidang.

Terung 2 batang

Hiris & goreng smp sedikit layu..

Cili padi & belacan (dibakar)

Bawang besar/ bawang bombay

Tumbuk kasar cili padi, bawang putih, bawang merah & belacan.



Sunday, September 3, 2017

[Food Review] Ee Ji Ban, Halal Chicken Rice Ball, Melaka.

Assalamualaikum wbt...

Kali ni sy mau buat review pasal restoran Cina tp HALAL yg kami baru ja pergi minggu lps..

Restoran ni main dish dia of coz la Chicken Rice Ball...
Terletak betul² di tgh² bndar Melaka...
So, dijamin x akan sesat punya, pakai ja Waze... hehehe..


Restoran ni lama betul sudah sy usha dlm Instagram,

sbb pernah masuk dlm JJCM TV3 kan..
Pastu Hanis Zalikha pun perna buat review psl restoran ni,
so sy pun ngidam bertahun2 jgk la baru dpt dtg p sinik, huhuhu~


Memandangkan trip kami ke Melaka cun2 pada Hari Raya Aidiladha (1hb Sept 2017),

maka sblm pi sana, sy siap2 mesej (Instagram) tuan punya kedai utk pastikan yg dorg memang bukak masa Public Holiday...
Alhamdulillah, mmg bukak pun...


So, kami dtg ke sana masa 1st day trip kami lagi, punya la x sabar, hehehe~

Kami smp sana jam 10.30am..
Masa tu sdh penuh sesak dalam kedai...
Kami pilih meja luar spy open-air sikit..
Tp tokey ckp, kjp lagi hujan, so better duduk dalam siap2...
Kmi pun pndah masuk ke dlm...
Dan mmg btul pun, baru ja kmi duduk, tiba2 turun hujan dgn lebat...







Ni laki bini on9 ja kerja......

Masih pagi, tp sdh penuh....

Staf mereka ramai, so x kan ada kes waiter/waitress ignore kmu punya permintaan..
Angkat ja tangan, kjp ja dorg dtg... #thumbsup



Mula2 skali kita baca menu dulu smpai katam....
Yaya & hby diam² ja xtau mau order apa...
So sy la yg pot-pet-po-pet order ini itu...





Saya order:
1. Mixed Chicken (Roasted & steamed) = RM15.00
2. Chicken Ball 1 set = RM15.00
3. Sayur grg belacan = RM8.00
4. Iced White Coffee = RM3.20
5. Sirap Bandung = RM2.80
6. 100 Plus = RM2.80



Sementara menunggu order kmi smp, maka kita pun wefie² dulu lah...

Mmg ramai artis yg pernah makan di sini....
X perlu tunggu lama, semua menu kami dtg serentak...
Sgt laju & Efisien btul dorg nih...



Brussell Sprout Goreng Belacan... (sedap ooo~, rangup2!!)


Nyonya Sambal Udang Petai....


Ayam setengah ekor (mixed Roasted & steamed)..


Chicken Rice Ball (15 biji)


Ramai artis yg dtg sini: Fazura, Sharnaz, Haniz & hasben, Norman Hakim etc...


Memandangkan dekat luar sdh panjang org tgh Q tgu giliran, hujan2 pulak tuh..

Maka kami pun cepat2 byr bill, bg turn org lain pulak..
Sy minum Iced White Coffee smp 2 gelas, heheheh~....


Total semua nih = RM80.70

A bit pricey tp sedap punya pasal, & x selalu pn dpt makan sini kan...

Saturday, August 26, 2017

My journey to be a Tour Guide (Orientation Day)

Jadi, hari ni ialah hari Orientasi utk students baru, September intake...
Maka sy & Kak Yati pun dtg dgn semangat membara..
Yalah, sdh 9 thn meninggalkan alam kuliah kan...
So, kmi pun rasa mcm muda remaja balik, heheheheh.....
Oh yaa, orientasi hari ni teda dress code ya, so pakai jeans pun xda hal....




Orientasi mula jam 2pm - 5pm..

Maka sblm pergi kolej, kami singgah mkn dulu di warung ikan bakar sblh Mydin,
tiba2 kami teringin mau mkn ikan bakar...
Pastu solat zuhur di Masjid Jamek..




Hampir jam 2pm, baru kami kelam kabut lari ke Kolej...
Sbnrnya kolej tu x jauh pun dr LRT Masjid Jamek..
Tp disebabkan perut sdh penuh, maka rasa mcm jauh betul lah pulak...




Smp di kolej, kmi dibagitahu yg Orientasi utk Course Tour Guide di Level 3.

Masuk² ja dalam class, semua Chinese & sorang student dr Iran..
Kami 2 ja Melayu..




Nda lama pastu, our lecturer (Mr.Edmond) pun masuk..

Setting² semua laptop & projector screen,
pastu dia pun start lecture...
Mula2 tu dia bg faham dulu lah apa tugasan Tour Guide...





Lebih kurang jam 4.30pm, masuk pulak sorang Admin Manager ni,

suruh kami sign attendance list & suruh kami pilih2 class yg kami mau join,
based on bahasa pilihan kami...
Kak Yati pilih English (nama kelas - Genting ; 9:00am - 1:00pm).
Sy pulak pilih Mandarin (nama kelas - KLCC ; 2:00pm - 6:00pm).
Kalau ikutkan sy pun mau 9:00am - 1:00pm, sbb x mau blk lewat2 malam smp rmh...




Jam 5:00pm, Orientation pun tamat..

Kena bagi Mr.Edmund sign kita pnya Agreement Letter.
Tiba² dpt msj dr Admin (si Fairuz budak Sabah tu), dia suruh pulak kami pi office utk ambik jadual kelas.
Alang2 bgtau dia yg sy mau tukar kelas KLCC (2:00pm - 6:00pm) ke Putrajaya (9:00am - 1:00pm).
Dan kami pun blk ke rmh dgn semangat & x sabar mau mula class on 10 Sept nanti,
InsyaAllah... 



Sunday, August 20, 2017

My journey to be a Tour Guide (Registration Day).

"Back to student life again...."

Semuanya berlaku dgn sgt pantas sekali.... Semuanya melalui Facebook....
Mula2 haritu Kak Yati tag nama sy dlm 1 article ttg Full/Part Time Tour Guide..
Kami pun saja² isi nama & phone number dlm 1 form yg dia bg dlm link...
Esoknya, kami dpt 1 call, dia suruh kami dtg ke kolej tsbt, dekat ja dgn stesen LRT Msjid Jamek... 
Appoitment jam 12.30pm.. Jgn lupa bawa sijil SPM..
So hari Sabtu lepas (19/08/17), sy pun ke kolej tu dgn Kak Yati..
Mula² kmi pakat² yg dtg utk dengar ja briefing dr si penelefon tu...

Dgn berpandukan Google Maps, kami pun berlari² anak di area Msjd Jamek tu..
Lps nyebrang sana sini, u-turn, belok kanan kiri, akhirnya nmpk kolej tu depan mata..
Smp ja di Kolej, masa tu ada 1 batch students tgh convo..
Seronok tgok dorg pakai robe, dgn fmly msg2.. Gmbr2 dgn kawan2...
Bawa2 jambangan bunga, teddy bear...
"Mesti aku pun mcm tu nanti," bisik ku dlm hati...
Cheettt~... Kuliah pn blm mula, sdh bygkan psl convo, ehehehe~...

Pastu si penelepon kmi hr tu pun turun..
Dia pun explain dgn kami psl course Tour Guide ni..
Part pertama yg dia explain ialah pendapatan sbg TG...
Saja sbg pancingan kut, spy kami berliur dgn gaji seorg TG, heehehe...
Dia pun kira gaji basic, commision, tipping etc...
Mmg tergugat juga iman masa tu...
Yalah, mula2 td konon mau dtg dgr talk ja kan....

Pastu dia pun explain psl course TG di kolej tu...
Course tu ambik masa sekitar 6 bulan (500 jam) pembelajaran..
Lps tu akan ada exam MOTAC (Ministry of Tourism and Culture Malaysia)..
Ada exam oral (80%) & bertulis (20%)..
Exam oral tu pulak kena berckp2 smbil explain slide ttg Malaysia, dan ada juga exam ala2 TG yg real dlm bas pelancongan tu...
Dengar pun sudah seram....
Maybe bg Kak Yati x seram la sbb kerja dia skrg ni pun slalu kena buat presentation,
sy ni lain laa.... mmg sgt introvert...
Pastu officer td dia blg: "Camana ko mau jd TG kalau malu2??"..

Btw, officer tu pun org Sabah jugak...

Kmudian dia terangkan psl Lesen TG pulak...
Lps lulus exam Motac, baru boleh ambik lesen..
Lesen ni pulak kena renew, serupa mcm lesen memandu kita lah...
Kena under Probation selama 2 tahun, lepas tu baru dpt lesen TG..
Lesen TG plk ada 2 jenis:
     1. Biru - Town area/kawasan Bandar (kursus 500jam)
     2. Hijau - Kawasan Alam semulajadi (17 hari)

Pastu dia kata ada diskaun sempena bulan Merdeka ni..
Rebate lumayan byk oooo... Sgt banyak...
Lps bln Merdeka ni yuran TG akan dinaikkan, lagi banyak dr hrga sedia ada (before rebate)..
Kmi trus tanya pasal registration fee & borang pendaftaran, wakakak...
Blg td mau dgr talk ja, last2 trus mau byr yuran pndaftaran...
Registration Fee ialah RM300, tp boleh byr half dulu, so kami dua byr RM150.00.

Sy register utk class Bahasa Mandarin,
Kak Yati plk kls Bahasa Melayu/English..
Kalau in future mau tambah bahasa asing yg lain,
student x perlu ambik class lagi..
Cuma ambik exam Oral dia shj..
Nyesal plk aritu ambik class bahasa Korea utk 2 semester jaa... Ottokke~...

So, next Saturday (26/08/17) ialah hari Orientation utk new intake...
Nanti sy cerita lagi apa jadi during orentasi tu k...

Hasil Pencarian

Friday, July 21, 2017

[Recipe - Bugis] Ayam Palekko

Assalamualaikum & hye~...


Semua mst tau kan Sabah ni ada terlalu banyak suku kaum...
Ada Kadazan, Dusun, Murut, Bugis, Bajau, Tidung, Rungus, Idahan dan banyaaaakkk lagi... Boleh rujuk SINI..
Macam saya pulak sudah mix Suluk (Daddy) + Jawa (Mummy dari Surabaya).


Kalau selalunya sy post resepi makanan Jawa, maka kali ni kita post pasal makanan femes oleh kaum Bugis pulak...
Selain Ayam Likku (ayam masak lengkuas), Ayam Palekko ni tidak kalah popular nya...
Tp kalau Ayam Likku ni sy kurang berkenan sikit, sbb tidak pedas..
Maklum lah, tekak jawa ni selagi x berair mata & hidung, selagi tu la bilang x pedas...


Pertama kali saya makan Ayam Palekkok ni masa buat order makanan online "TAWAU Food & Delivery"..
Memang pedas berapi beb...
Rasa sekali tu trus rasa mau lagi & mau lagi... bikin ketagih~
Bila balik KL, sy pun wasap geng skolah menengah sy yg tgl di smenanjung ni,
pernah ka mereka dengar nama Ayam Palekko...
Rata2 mereka pun ckp x perna dengar, kalau veteran2 tu confirm tau lah...
Maka kawan sy sorang ni (Elmi Alex) trus mintak ajar mama dia masak Ayam Palekko..
Siap send gambar dlm wasap lagi, omaigod~...

So, sempena Gathering Raya tahun ni, macam biasa lah, mst buat dekat rumah saya...
Siap request dgn Elmi, suruh dia masak Ayam Palekko sbb btul2 mengidam ni, wakakakaka~...
Elmi pun x kedekut ilmu, bagitau bahan2 yg digunakan & cara masak dia step by step...

So, marilah kita berkongsi ilmu masakan ni yaa....
Sememangnya sangat mudah & bahan pun mmg yg sntiasa ada dlm fridge kita d rmh...


Bahan2:
Ayam (potong kecik2)
Asam keping
Serai (i batang - diketuk)
Lada sulah
Garam
Gula


Bahan Blend:
Bawang merah (7 biji)
Bawang putih (9 ulas)
Halia
Kunyit
Cili padi (banyak2 - baru lah nama dia Palekko..)


Cara-cara:

1. Lumur ayam yg sdh dicuci dengan sedikit garam, tepikan.
2. Blend-kan bahan² di atas dan kemudian tumis. Masukkan serai & asam keping.
3. Tumis hingga naik bau baru masukkan ayam.
4. Kacau² sekejap utk elak hangus/berkerak.
5. Bila kuah agak sedikit kering (pekat), baru masukkan gula & sedikit garam (sbb masa perap ayam td sdh lumur ngan garam).
6. Angkat dan hidang.





Sunday, July 16, 2017

Openhouse Masjid al-Hidayah Kelana Jaya


Lepas Zohor hari ni, ada jamuan Raya di Masjid Al-Hidayah Kelana Jaya..
So saya & Kak Nab siap2 solat zohor berjemaah di sana sementara tunggu majlis mula pada pukul 2pm...



Masjid Hidayah lebih canggih sekarang ni...
Ada aircond, screen tv banyak gila, CCTV di setiap sudut masjid...
Siap ada siaran Live lg ..
Boleh tonton kuliyyah subuh, kuthbah jumaat & kuliyyah magrib melalui Live Facebook..
Sepanjang bulan ramadhan, solat sunat tarawih pun ada Live..
Memang seronok solat di sini....


Selesai saja solat Zuhur berjemaah, majlis pun mula...
Sy & Kak Nab ambik meja yg paling dekat dgn fooooood.... heheheeh~


Ini ialah booth yg number 1 sy Q...
Apa lagi kalau booth kambing bakar...
Walaupun line sudah panjang mcm ular, berpanas terik lagi, tetap sanggup okeh... 
Kambing ada 2 jenis, yg ni kambing bakar yg slice....
Yg sekeping frozen tu...
Bakar madu rasanya, tp kuah tetap sama, Blackpepper....
Coleslaw dia pun sgt sedap....
Lapaq punya pasai, lupa mau ambik gmbr tu kambiiingg, huhuhu~


Lepas habiskan kambing bakar slice, beratur pulak di booth Kambing Golek...
Yg ni line dia lbih panjang berbanding booth kambing bakar slice...



Masa ni coleslaw dia habis sudah.... huhuhuhuhuhuhu~




Siap buat peace plk....


Sy request dgn abg tu, mntak bahagian kulit & lemak....


Fuuuh, belakang kami line masih panjang......


Sementara Q bahagian kambing golek tu, silalah singgah bahagian Ice Cream..
Walaupun homemade, tp sgt sedap especially flavor Coklat...



Walaupun dapat banyak ni jaa, tapi masa dpt tu dia punya hepi lain macam woo...
Sbb utk dptkan ini ja pun kena Q mcm kereta api di tgh2 panas, huhuhu.....
Bersyukur la walapun ciput, kalau habis time giliran sy td, mau nya nangis guling2 di situ...
Dua2 kambing ni sama ja sedap nyaaa... Kalau sdh kambing, mana ada yg x sedap ya x.... hehehehe...
Cuma kambing golek ni bakar atas arang, yg kambing slice tadi tu plk bakar atas pemanggang..
Tp kalau dr segi kepuasa, of coz la kambing golek sbb mmg isi semata2...
Kalau kambing slice tu isi ciput, tulang yg besar (T___T)

Yang ni ialah bahagian Nasi Minyak & lauk pauk...
Ada kari daging, ayam goreng berempah, acar, dll....
Sy x ambik pun, sbb kureng sikit nasi berperisa2 nih, mmg fevret nasi PUTIH kosong...
Ada jugak ketupat, lemang & roti jala...

Jiran2 berbangsa Cina pun ramai yg datang....

Ini bahagian air2... Macam2 air ada...
Tp yg plg sy suka air Herba... Ada laici, daun pudina, asam boi...
Tapi mmg sdap lah air tu...
Yg pakai baju Melayu biru tuh Ustaz Tarmizi Ali, yg slalu masuk dlm TV9..
Ustaz Tarmizi ni imam masjid Hidayah..


Yang ni bahagian cendol...
Sedap walaupun ringkas...
Walaupun kuantiti dia secoet, tp mmg sgt segar di cuaca panas terik hari ni,
lbh segar berbanding minum minuman lain....

Yang ni bahagian Apam Balik...
Kalau kami org Sabah panggil "Terang Bulan", heheeheh....

Yang ni pulak bahagian Kuetiau Kerang & Char Kuay Teow...
Diorang masak panas2 tau...
Kejap2 jaa sudah habis...
Dua2 pun sedap yg amat sbb diorang pakai kuetiau yg kurus ramping2 tuh, hehe~


Chef tgh menggoreng Char Kuay Teow...

Yang ni bahagian sate ayam & sate kambing...
Sorang dpt sepinggan sate 5 batang..
Tp sy x ambik...

Memang sentiasa habis...
Bagi yg sabar tu, silalah tunggu...
Tp kalau sy memang x, lbh rela Q bahagian kambing , heheheh~..

Sian aunty nih, Q pnjg2 tp dah habis...



Saya & Kak Nab balik pukul 4pm...
Tapi masih ramai yg baru datang...
Majlis tamat pukul 5pm...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::