Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, October 31, 2009

Unitar Graduates Dinner 2009




Malam td (30.10.09), aku g la unitar punya Graduates Dinner di Berjaya Times Square Hotel... Nony yg ajak sbg partner nya.. Dia jugak yg sponsor tuh, thanks mayuh2 Sulu.. Mau buat makeover pun ndak sempat.. Apa ndaknya, balik kerja pun sudah 5.30pm, belum lagik mengantar pulang 2 org colleagues (maklum la, menumpang...), ditambah lagi dgn hujannya.. Duuuhh~... Binguuunnng betul aku masa tu.. Pas mandi & bersiap semua pun, hbs jam 7 lbh.. Tunggu bus lagik ke Tmn Bahagia, naik train ke KL Sentral, pas tu naik lagik monorail ke Berjaya Times Square...



Jam 8pm lbh baru aku smp sana.. Kebetulan masa tu ada 2 budak ppuan yg pakai kebaya cantek2 dlm monorail, pun turun di Berjaya T.S.. Aku yg x tau jalan ni pun menyelit la ngan dorang, bertegur2 sikit then kami pun berlari2 anak dgn berkebaya & kurung di dalam mall tuh.. Nony pun byk kali call, dia ckp di Tingkat 14, Manhattan Ballroom.. Tp bila kami masuk lif, paling tinggi pun tingkat 10.. Aiseeehhh~.. Salah lift rupanya.. Patutnya ndak payah masuk dlm mall, tp trus ke lobi hotel tuu.. Kami ber-3 pun akhirnya jumpa jugak lokasi sebenar.. Kelam kabut lagik register.. Nasib la staf unitar di bahagian registration tu ckp, "slow2.. ndak paa... blum start lagik nii...".. Phheewww~.. Lega.. Nony yg aku suruh tunggu di luar hall pun jumpa jugak akhirnya..

Dia duduk semeja dgn Reena (Unitar Kuching) & budak2 Unitar Sabah yg dia baru kenal masa di lobi hotel.. Bila aku dgr 2 budak yg duduk di sebelah ku tuh, sound bahasa macam familiar.. Tiba2 jak aku kuis budak sebelah aku tuh, "kamu org bajau ka?".. Dia jwb, "Tausug.. Ini kazenku..", smbil tunjuk budak sebelahnya tu... Owwhh~.. Anggota jugak rupanya... Aku pun berkenal2 la ngan dorang, Huda & Faridah.. Jeles jugak ngan dorang tu sbb pandai speaking Tausug.. Aku ni pulak Tausug tp nda pandai ckp, sbb di rumah ckp Jawa wif Mummy & ckp Melayu wif Daddy.. Hehheee... Kami pun jadi rapat pulak malam tu dan kemudian membentuk satu grup "Geng Tausug", siap bertukar2 numb hp lagik..

Pas tu, lampu semua tiba2 dimatikan.. Gulap gulita.. Then, masuk lah "dayang2" (tapi lelaki) smbil membawa mangkuk sup, lagu pulak soundtrack Titanic.. Peerrgghh~.. Hebat2.. X macam kami taun lepas di Holiday Villa Subang.. Last sekali, masuk pulak 1 tempayan besar yg diangkut 2 org lelaki smp ke atas pentas, skali dibukak, ada 1 cewek di dalam nya kasi keluar 1 mangkuk sup, spesel utk meja VIP.. Berdrama betul... Padahal Sup sak pun... Akhir skali, baru la dayang2 td tu mengantar mangkuk sup ke semua meja... Sup cendawan duhal.. Tp mmg sedap laa..


video


Pas habis minum sup, baru la hidang 1 per 1 mknn... Total 8 dishes ... Sambil menikmati hidangan, Book Price award pun dibagi2kan, 1 of them is abang sulungku Ershad... Mmg genius la dia tu.. Sudah la dpt Book Price for the best in Finance, dpt lagik Chancellor Award (CGPA 3.91)... Subhanallah~...

video

Pas bg2 award, cabutan bertuah la pulak... hadiah nya pun bukan alang2.. Ada mp3, mp4, digi cam... Haduuii~... Mmg xda rezeki lah malam tu... Last skali, tiba la saat yg dinanti2... Artis jemputan pun muncul.. AIZAT.. Punya fanatik, maka berduyun2 la cewek2 ke depan pentas utk amik gmbr c Aizat tu.. Aku nih kureng la ngan artis, so aku pun menikmati hidangan dgn khusyuknya..


video
Belum pun dinner selesai, Nony sudah mau balik... Drivernya pun asyik kol sdh.. Aku pulak x mau balik lagi sbb blum gmbr ngan kawan2 lain.. Makan pun belum lagi smp ke hidangan terakhir, hehee.. So, Nony balik dulu la.. Nasib baik la masa tu aku asik mesej2 ngan Ain, dia suh ikut pulang skali ngan dia, coz rumah kami kan dekat.. X lama pas tu, abang ku (Ershad) dtg ke meja ku.. Avinesh & Faris pun dtg skali.. Ms tu, ada jugak Shahid, adik ppuan & mum-nya.. Dr jauh lagi my ex-mum in law senyum2.. Ermm, sbg ex-menantu yg baik, aku trus pi tmpt dia, salam2 & borak2 sikit... Beeee... Lupa pulak mau amik gmbr sm2..

Pas amik gmbr ngan kwn2, Ershad arrange transport utk antar kami be3 pulang (ain, hafsah & me).. Nda byk pun kwn2 yg aku dpt bergmbr sama.. Even Fadil pun janji mau jmpa, tau2 nya x jmpa pun.. Dia asik msj ckp di hall sblh kiri... Dkt dinding... Bla, blaa, blaa... Ballroom tu kan besarr... Surrounded of course wif dinding... So, kesimpulannya, mmg x jmpa smp hbs acara.. Izwan, Bff Ershad yg antar kami pulang... Smp rumah cun2 jam 12am, like Cinderellaaa....

Friday, October 30, 2009

:: A Day With MyBesfren (Nony) & Family ::

Semalam (29.10.09) aku nda masuk kerja, sbb sakit mata.. huhuhuuu... Bila aku sdh decide x masuk kerja, kurang2 sudah merah nya.. Pdhal plan smalam mau jmpa Nony & Ita jam 1pm, ms lunch hour.. Dorang mintak teman sbb x tau prosedur Unitar sini.. So, memandangkan ari ni aku nda masuk kerja, aku suruh la dorang dtg Unitar pagi jak la, utk cubak robe & amik tiket dinner.. Dorang Smp sini dr Kuching semalam..

Jam 9 lbh, Nony kol, tanya jalan sbb driver nya x tau Unitar di mana.. Aku pun x tau camana mau tunjuk jln, yg aku tau cuma "depan Giant Kelana Jaya".. Alhamdulillah, jumpa jugak dorang.. Kami pun apalgi, main peluk2 laa.. Nama pun kawan rapat kan.. X tau la bpa tahun x jmpa.. Kalau tahun lepas aku ke hulu ke hilir mengurus convo ku sendiri2, tahun ni aku urus kan pulak convo c Nony.. Yalah, kena ulang-alik blok A -> blok B -> blok A, blok B lagi... Rasa mau convo lagik pulak bila tgk dorang mencubak robe masing2.. Huhuhuu..


Masa registration tuh, kami dua berbaris la di kaunter Bach.Education.. Skali toleh blkng, ada Ita & friends tgh isi borang.. Waahhh~.. menjerit2+bpeluk2 kami dua ctu.. Rinduuuu wooo~.. Bila tgk ppuan yg duk sblh Ita tuh, mcm kenal pulak.. Dia pun pndang2 buat dun noe jak.. Aku x puas hati la, aku dtg p tnya dia "ko budak Kuhara bah, kan??".. Ahhhaa~.. Haslina klu x silap namanya.. My ex-scoolmate di Kuhara masa Form 6 dulu... Dia ckp dia x cam aku sbb speaking bahasa Sarawak.. Hehehee~.. Rupanya dia di Unitar KK wif Rozanna.. Errm, lupa plak aku amik numb fon nya bah..
Pas tuh, terjumpa pulak ngan abg angkat ku di Unitar Kuching, Abg Raffy... Abg ku yg pallliiiing baiiikk.. Ndak perna dia buat & ckp hal2 x senonoh selama aku knl dia.. Dalam kls pun abg sukak betul bikin lawak.. Bila tgk sblhnya, ada pulak 1 girl yg so sweett.. Aku tanya la, "bang, kakak ipar kah ni??".. Malu2 pulak dua2.. Bertuah kakak tu dpt abg Raffy.. Sempat jugak salam2 wif abang's parents & atuk.. Tp x mau pulak dorang dua dtg dinner, aiyooo~.. *(Jgn lupa jmput adek tau, bila abg kawen nnt... Yeaay~)

Last skali kami urus hal dinner... Nony bawak aku as dia punya partner... Klu taun lepas kami dinner di Holiday Villa, Subang.. Sudah la terpecah jadi 2 hall, gueast pun 1 org jak boleh bawak (aku bawak my sister).. X meriah pulak tuh.. Tp kali ni grand pulak, bikin di Berjaya Times Square Hotel.. Gueast pulak bole bawak 2 org.. Yuran rm100 per gueast.. Berpikir jugak aku nih mau ikut.. Tp alhamdulillah, Nony yg sponsor.. Yeaayyyy~.. Thanks, Sulu..

Pas selesai semua nya, Nony ajak aku ikut dia & family ke Zoo Negara & KLCC.. Errm, drpd aku buring2 di rumah, aku ikut jak laa... Kami xpyh bayar pun tiket masuk sbb saudara Nony kerja di sana sbg doktor veterinar, Dr.Philip.. Best jugak laa sbb tmpt2 yg restricted mcm Hospital & wad harimau baru lahir, kmi dpt tgk dgn lbh dekat.. Jam 3pm gitu, kami trus ke KLCC.. Xda pun shoppping apa2, juz mkn lunch di Food Court nya & beli brg sikit2.. Kaki ku pun smp melecet suda..
Pas ke KLCC, ari pun sudah lewat.. Driver hantar dorang ke Putrajaya baru hantar aku pulang.. Jam dasat wooo~.. Dlm perjalanan pulang tuh, driver KDN tuh byk la borak sama aku.. Yalah, dia kerja ngan KDN pun sudah 10 thn lbh.. So, byk la tips2 utk apply jawatan dlm gov nih.. Byk la info yg dia bgtau.. Aku pun gtau la aku kepingin btul kerja Imigresen.. Dia ckp, klu mau apply gov, sebaik2 nya masuk PTD dulu... Huhuuu... X sanggup aku dgn training nya tuh, boleh mati aku.. Smp rumah dkt jam 9pm.. Smp jak rumah, baru aku g jumpa doktor... (Oh ya, btw, atuk saudara Nony nih Timbalan Menteri Dalam Negeri & tgl di Putrajaya... Nony tumpang tgl sana smp hbs convo nnt..)

Tuesday, October 27, 2009

[Doa] Doa Pelembut Hati

Doa Pelembut HatiDoa asas yang digunakan untuk melembutkan hati seseorang ada kaitannya dengan peristiwa sejarah Sayyidina Umar, iaitu ayat yang dirampas oleh Sayyidina Umar daripada adiknya. Bila ayat ini dibaca, hatinya terus menjadi lembut lalu memeluk Islam (Ayat tersebut adalah ayat 1-5 surah Taha)
Di antara bahan-bahan ciptaan Allah yang paling keras di dunia ini ialah besi tetapi dapat dielmbutkan oleh Nabi Daud a.s. Doa yang ada kaitannya dengan Nabi Allah Daud inilah yang digunakan sebagai kombinasi dengan doa pelembut hati
Mengikut aturannya, bacalah:

Baca surah
Al-Fatihahالفاتحة
Baca Ayat di Bawah:لَوْ اَنْزَلْنَا هَـذَا اَلْقُرْآنَ.............الخ
Baca ayat 1-5 Surah Taha(di bawah hanya disertakan maksud - baca ayat asalnya tanpa tarjim)
1. Thaahaa.
2. Kami tidak menurunkan Al Quran Ini kepadamu agar kamu menjadi susah;
3. Tetapi sebagai peringatan bagi orang yang takut (kepada Allah),
4. Yaitu diturunkan dari Allah yang menciptakan bumi dan langit yang Tinggi.
5. (yaitu) Tuhan yang Maha Pemurah. yang bersemayam di atas 'Arsy.

Kemudian baca doa pelembut hati di bawah
اَللَّّهُمَّ لَيِّنْ لِيْ قَلْبَهُ لَيِّنْتَ لِدَاْوُدَ الْحَدِيدْ
"Ya Allah, lembutkanlah hatinya sebagaimana Kamu melembutkan Daud (akan) besi"Kemudian tiupkan ke air
Doa di atas boleh digunakan untuk semua orang yang keras hati, sentiasa melawan dan tidak menurut kata. Ini termasuklah untuk melembutkan diri sendiri. Untuk kegunaan diri sendiri, letakkan tangan kanan di dada iaitu di bahagian hati dan baca doa di atas. Kemudian tarik nafas perlahan-lahan hingga habis dan lepaskan. Untuk kegunaan orang lain, ketika membaca doa, letakkan tangan kanan di dada iaitu di bahagian hati orang yang meminta pertolongan tadi. Bagi orang yang meminta doa pelembut hati melalui wakil, air diberikan untuk diminum.

* di ruangan ……..letakkan nama orang yang hendak dilembutkan hati / diri sendiri



Sumber : Sebahagian daripada RAWATAN PESAKIT MENURUT AL-QURAN DAN AS-SUNNAH, Dr Amran Kasimin, Prof Dr. Haron Din

Monday, October 12, 2009

Open House di Villa Putera Condo, KL


Tgk... RTM pon ada...

Ari Sabtu lepas (10.10.2009), mcm thn2 sebelum ni la.. 
Kami staf2 Kumpulan Saintifik F.E Sdn Bhd dijemput ke "open house" 
Global Mesra Holdings S/B di Villa Putera Condo (blkang The Mall, KL)... 
Ni tahun kedua la sy attend open house tu... 
Tahun lepas ada pertikaian antara sy ngan staf2 lain... 
Ada kaaaaa patut disuruhnya kami pakai T-shirt company, supaya sedondon... 
Klu mereka yg tidak sambut Hari Raya tu ok laaa... Pakai apa pun x kisah.. 
Klu sy yg sambut raya ni pun disuruh pakai t-shirt + jeans, 
bagus x pyh dtg skali, bikin malu jak.. 
Sama la hal nya ngan dorang.. Dorang mau kah disuruh pkai baju hitam during CNY..????

And kali ni sy x pyh pun argue2 pasal baju, awal2 pg dtg siap2 pakai kurung! 
Dr hujung rmbut ke hujung kaki serba pink.. hehheee.. 
Jam 11 lbh lagi suda bertanya2, bila mau gerak ke sana... 
Ya lah, majlis start jam 10am - 5pm... 
Tp mana la bah kita mau pigi time sesak2 org kan.. 
Mknn pun kali sikit jak.. hikhikhikk .. 
So, kmi punya manager pun benarkan la kmi gerak jam 11 lbh tu... 
Kami ber-3 (Kak Liza, Miss Har & me) tumpang keta anak boss, Ah Hwee... 
Tp kali ni x ramai kami yg pigi..

Smp sana, mmg sesak gilaaaaa.... Smp xda seat... 
Kami pun nasib2 jak dpt tmpt kosong, tpksa lagik mencarik bangku sendiri.. 
Tahun lepas, artis undangan nya c Abon & Ali Mamak.. 
Tahun ni pulak ada Azlee, Hamdan & Lan Pet2... 
Siap ada press con lagi... Perrgghhh~... 


Azlee & Hamdan ( c Lan Pet2 nya ntah ke mana... )



Makann semua buffet, xda nasi.. huhuhuuuu... Antara juadah yg ada:-

- Kambing BBQ wif black paper sauce
- Sate ayam & daging
- Laksa
- Rojak buah
- Cucur udang
- Aiskrim
- Aneka jenis air (sirap, nescafe, kopi, etc...)
- Lemang, ketupat & rendang
- Cendol
- Pisang goreng & keropok lekor
- Bihun, kuetiaw & mee (goreng & sup)
- Ayam goreng KFC
- bubur kacang hijau
- roti john
- roti bom


Booth yg berbaris panjang ialag gerai otak-otak & sate.. 
Mak aaiihh... Laku betul..
Chef2 nya masih memanggang pun semua sudah sibuk me-reserve... 
Ya laaa, klu dijual di luar bukan murah, 50-70 sen sebatang, tipis pulak tuh.. 
Di situ pulak dpt free2 lagi, sapa mau rugi kan..


Around jam 1.30pm gitu lah kami balik.. 
Sangkut lagik jam di KL, jam 3 baru smp rumah... 
Pas tu, zzzzzzzz.....

Saturday, October 3, 2009

Mini Gathering bersama ex-classmates (St.Ursula)


Tanggal 23.09.09 (Raya Ke-4), saya ajak Dayana, Agus, Jen, Ashishah makan2 ngan Syazalina.. 
Sbb c Lina nda dpt join gathering yg di Promenade tu nanti... 
Dia balek Kedah ari Jumaat.. 
So, kmi lepak2 jak d Kayu Manis.. 
Tp Dayana mesej sy, dia x dpt join sbb tiba2 jak mamak nya mau bikin open house.. So, kmi2 jak la yg lepak..


Walaupun bilangan x ramai, tp dia punya meriah tu sampai tingkat bawah pun dengar suara kami 'mengilai'... hahahaa...


Lina & me.....

Masa ni, kami lepak di tingkat atas...
Dan tiada customer lain masa tu, cuma kami ja ..
So, dpt bayangkan lah bagaimana kami feeling2 mcm restoran tu kami yg punya.... 

 
Our Ratu Lawak: Noor Syazalina


Wpun masa agak singkat, jam 5-7lbh, tp best bah... 

Apalagi c Lina tu masih jugak kilik2 mcm dulu.. 
Masih lagi suka ketawak kuat2... Mmg meriah...
Do Re Mi Fa So.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::