Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Tuesday, May 29, 2012

[Recipe - Indonesia] Tumis Tembikai

Kali ni sy mau cerita pasal resepi yang sangat kreatif oleh my Mak angkat,
yg sy biasa panggil sbg IBU....
Ibu suka masak masakan yang simple, cepat & bahan pun nda banyak...
Yang penting hasil nya mmg nyummmyy~......
Aritu lepak rumah Ibu, dia potong tembikai tu tp dia nda buang part putih nya...
Rupanya dia cakap bulih bikin untuk masak tumis....
Haaaaa~, ni bahan2 dia.... ^_______^

Sebiji tembikai.. Kita potong seperempat jaa~...




Amik bahagian putih yang biasa nya kita buang tu...


Hiris panjang2 jadi macam fries~...

Hiris bawang merah, bawang putih & cili padi..


IBU tengah busy tuuuuu~.... =P

Tumiskan bawang merah, bawang putih & cili padi...
Lepas bawang garing, masukkan pulak ikan bilis... Goreng smp garing...

Pastu masukkan putih tembikai, tumis cam biasa..
Masukkan sedikit air supaya tembikai cepat layu...

(tp jangan layu betul supaya time kita makan tu ada rasa crunchy sikit..)

Pastu masukkan perasa... Lebih sedap lau guna Maggie Secukup Rasa tu...

Lepas agak layu, angkat & hidang....

Makan ngan nasi putih.... Ouuuhhh, tidak pandang lauk lain lagiii~.... :P


Published with Blogger-droid v2.0.4

[Recipe] Terung Sambal Nyummy~..... =)

FYI, sayur fevret yg sy makan tiap ari pun nda bosan ialah terung.... 
So, ne kali sy mau story sikit resepi TERUNG SAMBAL yang sy masak ahad lepas.... 
^___________^



Bahan2:

4 batang terung panjang
6 - 8 batang cili kering (kalau suka pedas, bulih tambah)
1 biji bawang bombay (yg besar warna kuning tu) ~ hiris nipis nipis & bulat2
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan (goreng dulu)
2 sudu udang kering atau ikan bilis ~ direndam
air asam jawa (kalau nda da, bulih ganti ngan tomato hiris)
garam, gula, kicap manis ~ secukup rasa..
kicap manis ABC


Cara2:

1. Terung panjang dicuci & kemudian belah dua. Hiris secara serong pas tu goreng sampai kuning & lembut.
2. bila suda kuning & lebut, angkat, tos & ketepikan.
3. Cili kering, belacan, bawang merah & bawang putih diblend hingga lumat.
4. Dalam kuali, tumis bawang bombay, jangan sampai terlalu lembik.. 
5. Tumis cili yang diblend smp agak garing, msukkan air asam jawa (time ne sy lupa pulak beli asam jawa, tomato pun teda... jadi sy ganti ngan limau nipis... huhahahahaaa.... yg penting alternatif & kreatif... =P )
6. Jangan lupa masukkan gula ngan garam.. Tapi sy lebih suka pakai perencah maggie yang SECUKUP RASA tu.... mmg sedap...
7. Masukkan terung & gaulkan... Masukkan kicap manis.. sy paling suka pakai KICAP PEDAS ABC..
8. lepas sambal rata, angkat & hidang ngan nasi putih... wink~.. wink~......

Monday, May 28, 2012

[Hotel Review] Hao Ting Business Hotel, YangShuo (China)

Hao Ting Business Hotel, YangShuo 

During our company trip to Guilin 21-26 May 2012,
Kami ke daerah Yangshuo 23 & 24 May....
Selalu nya, kalau travel ikut agent,
kalau kita ke Guilin, mesti pakej dia termasuk ke YangShuo juga....
Sebab di sini la lokasi persembahan Impression Liu Sanjie  <<印象刘三姐>>..


Setelah naik cruise dari Guilin, kami pun menginap di hotel ne selama 2 hari 1 malam...
(4 hari 3 malam pulak kami stay di Juxin Big Hotel, Guilin)..



FYI, hotel ni lebih baru berbanding hotel tempat kami menginap di Guilin tu....
Hotel ne sangaaaattt selesa.....
Kita mau apa ja, dorang akan bagi...
Mintak seterika, tisu, hair dryer, sabun & syampoo lebih....
Dorang akan bagi dgn senyuman....
Bukannya asik bagi jawaban "MEI YOU" macam di hotel Guilin tu... huh~.....


Macam di Guilin jugak, saya sebilik dgn our auditor, Ms Wong....
Via Google, rate bilik hotel ne CNY160 per malam...
Equals to Ringgit Malaysia kita RM80....


Siling pun pakai lampu neon..... Sngt cantik........


Bilik air dia sangat modern.....
Semua kelengkapan termasuk lantai, dinding & siling dibuat dari plastik...
So, bila kita masuk dalam tu, ada rasa cam bilik air dalam kapal.....
Dan yg paling penting, tandas sgt bersih & baru.........
^_________^




Hotel ni bukan ja baru & selesa,
tp keluar ja dari lorong ada restoran Muslim Food taw....
(Click SINI for Food Review)
Sgt convenience.....
Jalan kaki ja pun bulih sampai ke Pasar Malam....
Awal pagi, ramai orang kayuh basikal di jalanan.... Best nyaa~.....
Alangkah syok nya bila orang2 di Malaysia naik basikal p kerja macam di China kan... Hehehe~





Kesimpulanya, sy sgt recomend ne hotel for those yg ke daerah YangShuo...
^___________^

[Hotel Review] Juxin Big Hotel, Guilin (China)

JUXIN BIG HOTEL, GUILIN


During our company trip to Guilin 21-26 May 2012,
kami menginap di hotel ne selama 4 hari 3 malam...
(2 hari 1 malam pulak kami stay di daerah YangShuo, Hao Ting Business Hotel)..


Ne time kami mula2 sampai Guilin....
Samapai ja langsung check-in d hotel.....
Sy sebilik with our auditor, Miss Wong...
eksaited gila woohh~...
Maklum laa, first time pijak China, ngeeeee~....
^__________^


Alhamdulillah, masa kami datang ke Guilin, cuaca agak sejuk jugak laaa...
So, dgn semangat sy memakai jaket denim....
Walaupun belum da rezeki tu merasai kesejukan Korea & Jepun, 
dpt smp ke China pun sud abersyukur, hehehee......

Dekorasi tulisan cina kuno di lobi....

Hotel ni kira budget jugak la bagi saya....
Coz semua pun kena mintaaa.....
Tuala mandi, hair dryer, seterika tidak disediakan, toilet paper sejumput....
Lobi teda aircond..... Huuuurrmmm....
Tp bersyukur juga la sbb bilik dia ADA aircond, huhuhuhu......


Disebabkan ini company trip, so rate hotel ne pun kami x tau laa...
Tp lepas sy search dlm Google, rate dia CNY120 utk Twin Bed ne....
Dalam Malaysian Ringgit equals to RM60 laa...
kira murah juga la kann... ^_______^


So, bagi yg suka  budget travel tu,
menginap di sini pun ok juga laaa....
Tp better cari yang lain, huahahahahaaa.......


Sunday, May 27, 2012

[Food Review] Pondok Anis, Kuching

During my trip ke Kuching, sy singgah makan di Pondok Anis ni.....
Kira dinner yg terakhir la sebelum sy brangkat balik ke KL.....
Time ni pun Nani suda balik ke Sri Aman,
maka tepaksa lah sy makan sorang²....
Mula2 mau makan di foodcourt Arif hotel tu,
tp punya la sesak oleh manusia kalau malam....
Tengok² pulak seberang Arif Hotel ni ada restoran baru..
Orang pun nda ramai, redah jak laa....
Harga plak, standard laa....
Tidak semurah di Arif Hotel.... Huhuhuuu~.............

Photobucket Photobucket

Menu dia pulak ada hidangan:
✿ Local Flavour
 Asian Delights
 Western Cuisine
Tapi memandangkan tekak ne rasa mo makan nasik,
maka saya order la masakan melayu.......

Photobucket
Nasik + Ayam Sweet Sour......

Photobucket

Pondok Anis ni cun² depan Arif Hotel....
Kalau mau search Google image, kena search Arif Hotel....
Sbb Pondok Anis ni kira masih baru juga la, 
gmbr satelit atas ni pun masih gmbr lama,
sebelum wujud nya Pondok Anis lagik..... hehehe~

Friday, May 25, 2012

[Travel] Guilin Trip (Day 4)

24 May 2012


Selamat Pagi semuaaaaa.....
Ari ni ari kedua kami di Yangshuo....
Means ari ke-4 kami punya company trip.....
Lps bersiap, mau breakfast, ada satu restoran Halal di depan hotel......






BUTTERFLY SPRING (胡蝶泉)

Destinasi kami yg pertama tuk ari ni ialah Butterfly Spring....
Konon nya dulu banyak rama-rama dalam gua ne....
Tp masa kami smp tu, seekur pun tiada, huhuhu....

Cik 'Kura'Kura' bertenggek di tepi tebing......


Macam orang tengah baring kan.....
Iiiihhhhh~... Serem banget....... (-_____-)


Saya paling x suka lau lalu jembatan cam gini,
mesti ada yang p guyang-guyang....
Bukan nya saya gayat....
Tp apa2 pun bulih berlaku kan atas tu....

Yaaaa~... sepa mau ONG tu sila la ketuk2 loceng ne....
(Tp rezeki sy Allah yg beri...... ^___^  )


Untuk sampai ke puncak gunung,
kita kena mendaki okeyhhh~......
Tp ni kali tidak seperti gunung2 yg kami daki sebelum2 ni.....
Gunung ni sangat sempit & curam.....
Tidak ada tangga disediakan.....
Kena berhimpit2 di celah2 batu....
Sangat mencabar oowhhh.....
Tu blum lagik orang2 tempatan yg p naik gunung tu main serondol saja......
Bikin panas betul..........

Lepas smp puncak & puas amik gambar,
kami pun turun balik....
Ada persembahan dari Amoi Liang-Liang....
Semua pun cun2.... Pakai baju tradisional.........

Galeri Rama-Rama




YU LONG RIVER RAFTING (遇龙河漂流)

Lepas tu, kami pergi pulak detinasi seterusnya di Sungai Yu Long....
keistimewaan tempat ni ialah menaiki perahu bambu (rafting)...
Masa tu ada pulak ramai orang jual crown bunga di kepala tu...
Saya pun beli satu, feeling ala2 princess giteww....
Bila lagik mau pakai begini kan....
Fresh flowers pulak tu.....

Saya & auditor, Miss Wong....

Bila saya naik ja, trus naik bha itu air pi atas rakit.... ahhahaha.....

Ya Allah~... Indahnya pemandangan....


 Ready untuk naik......
 

Kita naik pakai enjin ne ke bahagian atas sungai....
Pusing 1 round di atas pas tu kita akan 'terjun' dgn rakit2 ni skali.....
Masa tu la ada photografer dorang amik pic dari bawah.....
Sangat syok bukan??????
Tapi gambar sy, naudzubillah..... Ngaangaaaa~..... 
(Terus tiada mood mau upload..)


Ok, kita singgah jap utk print hasil foto yg dorg tgkap tadi.....





Ok, next kami dibawak ke sebuah perkampungan....... 
Tengok cara hidup dorang yg masih kuat amalkan adat resam.....
Tp sy lupa suda apa nama kampung ni taw, hehehe.....



Ni 阿妹 merupakan anak tulen kampung ni.....
Dalam kampung ni tidak semua remaja perempuan dpt jadi macam dia,
dia dipilih oleh government utk bg penerangan kpd tourist ttg asal usul kaum dorg, cara hidup dorang dsb.....
Dalam rumah tu dia tunjuk la ruang tamu, dapur, .......
Tp di dalam x boleh amik gambar yooo~....

Penduduk tempatan berjualan
Kesian kami tengok nenek tua ni....
Asal nampak ja bas pelancong, dia akan datang & minta botol2 kosong....
Kmi pun bagi laa botol2 minuman yg berlambak2 dalam bas.....
Org2 tua di China memang panjang umur...
Majoriti mencapai lebih 100 tahun.... You know why???
Sebab dorang amalkan MINUM TEH.....
(tidak macam kita... Pagi2 lagik suda Milo Nai Ping..... Teh Nai Kaw.... Tuuu diaaaa~.....)
^_________^




XIN WANG SILK

FYI, kalau kita travel guna travel agent,
dorang mesti akan masukkan beberapa tempat yg cam gini dalam agenda kita.....
So, terpulang la sama ada kamu mau beli atau tidak....
Tp sudah nama pun Sutera, mmg la mahal kan....
Mau belikan Mummy pun x mampu, huhuhu....
Kami org jalan2 & pusing2 ja dalam tu smp habis masa ....... Heheheh.....






Malamnya, pas mereka dinner & sy pulak pas makan Indomie....
kami bertiga (me, Lily & Olivia) decide tuk jalan2 & shuping di sepanjang barisan kedai....
Baju2 mereka tersangat lah murah......
Even sy beli wedges pun cuma CNY18 (cuma RM9 saja!!)

Kami jalan2 naik keta tradisional ni....
Sangat murah woooo~.....
Dari hotel ke bandar cuma CNY3....
Means RM1.50 saja.... Fuiiyooo~

Tengok tu.... Baju tidur semua CNY 10 saja!!!
Means duit kita RM 5!!!
Huuuaaargghh~....... Shuping timee!!!


Pas puas menghabiskan duit, kami pun jalan kaki balik ke hotel.....
Walaupun penat, tp sangat puas!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::