Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Blogger Profile

I'm Half Malaysian & Half Indonesian..
Mommy - Malang, Jawa Timur (Indonesia)
Daddy - Tawau, Sabah (Malaysia)

Seorang Blogger picisan yg meminati:
i. Travelling
ii. Makan
iii. Photography
iv. Videography

All pictures taken using:
1. Gopro Hero5 Black
2. Nikon D5200
3. Sony DSC-W300
4. Vivo V15 Pro
5. FeiyuTech Vlog Pocket (Gimbal)

Friday, June 29, 2012

[Recipe] Tumis Sambal Tauhu Jepun & Buncis


Ok~... Bertemu lagi kita dalam Rancangan Ketuk-Ketuk Ramadhan Kuali.....
Kali ni mau bagi resipi yg baru saya masak kemarin....
Bahan sambal nya kita blend ja semua, tp blend kasar jaa...
Saya kasi blend kejap2 mati, jap idup, jap mati, jap idup....
Supaya bahan tu nda terlalu halus tp xda yg masih bulat, esp the bawang, hehehe.....


Bahan²
Kacang Buncis - 1 paket (Hiris serong)
Tauhu jepun - 1 paket ( 3 batang dalam 1 paket tu)
Bawang putih - 4 ulas (cincang kasar)


Bahan² Blend:
Bawang merah
Bawang putih
Cili merah - 6 batang
Cili padi - ikut suka
Serbuk Belacan - sikit

* Air asam jawa - sedikit

Cara²
1. Tauhu Jepun di potong² agak tebal supaya tidak hancur masa digoreng.... 
2. Goreng smp kekuningan.. Angkat & tepikan...
3. Tumis bawang putih cincang, bila naik bau, jatuhkan buncis.... goreng separuh masak supaya buncis tetap crunchy masa kita makan, tidak terlalu masak...
4. Angkat & tepikan....
5. Panaskan minyak sedikit, tumis bahan blend smp air agak kering, masuk kan air asam jawa... Kemudian jatuhkan Buncis & Tauhu Jepun....
6. Masukkan gula & serbuk perasa.... Gaul sebati sekejap saja coz semua bahan td sudah digoreng terlebih dahulu....
7. Angkat & Hidang..... Tadddaaaaaaaaaaaaaaa!!!! ^________^


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::