Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, February 28, 2013

[Food Review] Ayam Penyet Jawa, Kelana Jaya

Photobucket
~ Ayam Penyet Jawa, Kelana Jaya ~

Sebelum mySis (Kak Nong) balik Tawau, kami plan mau makan di Amethyst Ayam Kampung yang masuk dlm Jalan² Cari Makan tu....
Dalam rancangan tu ada Scha al-Yahya sbg jemputan....
Skali ajak Kak Nong mau makan situ,
tiba² plak dia berubah pikiran & mau makan di Ayam Penyet Jawa ne....
Restoran ne just bersebelahan jak dgn Amethyst Ayam Kampung....

Photobucket
Photobucket

Time kami datang ne tidak smp 5 orang pun makan di situ,
mungkin sebab weekday kan, time jam kerja pulak tu....
Biasa nya lalu sini ms weekend mmg lumayan ramai orang,......


Yang makan 2 orang, tapi menu yg kami order smp 4 dishes
("Terong Penyet" lupa pulak kena snap, huhuhu....)

Photobucket
Ayam Penyet
Ayam nya sedap, tidak terlalu kering...
Size pun x terlalu kecik..... Sambal pun pedas...

Photobucket
Bandeng Presto
(tidak puas hati utk menu yg ini.....)

Photobucket
Udang Penyet
Yang ni kami sangat puas hati sebab size udang sangat besar...
Tepung pun rangup...

Photobucket
Itu saya punya Ice Mocha & mySis punya Chocolate Blended..

Photobucket  Photobucket Photobucket Photobucket

Kami makan dua orang ne, total RM30 lebih utk 4 dishes + 2 drinks....
Bagi sanya ini sangat lah murah...
Cuma satu benda yg kami dua sgt x puas hati....
Sangat2 mau komplen dgn owner restoran ne... huhuhuhu......

Bab "Bandeng Presto" tu.......

PRESTO ialah cara memasak dengan wap air yang bertekanan tinggi.  
Karena ikan bandeng terkenal memiliki banyak duri, 
bandeng presto adalah makanan yang digemari karena dengan cara masak presto duri-duri ini menjadi sangat lunak.


Tapi apa yang dihidang dgn kami time tu,
ikan bandeng tu digoreng biasa ja dgn tepung...
Duri² ikan tu masih berdiri dgn "tegap" di dalam tu yaa..
Suda la sy ne takut makan ikan...
Terpaksa la mySis yg kasi habis ikan tu,
sy makan kulit tepung nya jak....
Padahal kalau balik kampung, Mummy mesti belikan kami Bandeng Presto
sbb ikan ne bulih dimakan dgn tulang² dia sekali....


[Food Review] RM Cafe, Sunway Pyramid



~ RM Cafe, Sunway Pyramid ~

Minggu lepas, sy bawak mySis, Kak Nong, jalan² ke Sunway Pyramid.....
Yalah, tiap hari pulak asyik ke KL jak...
Kalau bukan ke Masjid Jamek, mesti ke Bukit Bintang..
So, hari tu sy bawak pulak kakak sy jalan2 ke Sunway Pyramid...


Round punya round, kami naik ke tingkat paling atas....
Sy paling suka masuk ke Asian Avenue sebab dalam tu byk kedai jual barang² comel & souvenirs...
Dalam Asian Avenue ni lah tempat Mr.D belikan teddy bear dulu, Soooo Shuweeettt... :P
Dalam ni pun ada byk restoran Jepun & Korea...
Tapi kena tgk betul² la, sbb ada kedai yg Halal & Non-Halal.....
Jangan risau, bg kedai yg Non-Halal, diorang akan tulis sebesar² gaban utk kita nampak...
Kalau masi x sure, bulih tanya dgn pelayan di ctu sama ada kedai diorang halal atau x.....


Mula² mau ajak Kak Nong makan makanan Korea di "The Street Cafe"...
Tp since Kak Nong mau tengok pemandangan Sunway Lagoon,
so kami pun pilih RM Cafe ne.....
RM Cafe ne ada di hujung sekali dekat dgn pintu masuk Asian Avenue....


Kali pertama sy lepak di RM Cafe ialah masa dgn Mr.D dulu...
Hurrrmmm....

Memandangkan kami pun suda makan dari rumah,
time tu pulak baru jam 3 petang,
kami decide tuk minum² sambil makan kudapan jak.....
Makan ringan2 jaa laa...
So, kami order Wantan Goreng & Popiah......

Paling suka wantan goreng dia coz isi dia padat.......
Rangup pulak tuhh..
Cicah ngan Sos Thai.......
Nyummmyyyyy~............

Popiah dia pun sedap juga, Crispy.....
tapi inti dia ciput jak, huhuhuhu~.........

Yg tu mySis punya Jus Buah Naga....
And saya punya Ipoh White Coffee~....
Sedap dan pekat owh...

Sambil² minum petang, dapat tgk pemandangan Sunway Lagoon.....
Tapi sayang nya time tu hujan la pulak,
so memang xda orang tgh berenang²....
^__________^

Sunday, February 24, 2013

[Hotel Review] Aston Kuta Hotel and Residence, Bali

 photo DSC07831.jpg
During our holiday ke Bali utk ke-4 kali nya, hheheheee....
Kami menginap di hotel ne selama 4 hari 3 malam...
And yessss, tahun ne kali ke-4 kami ke sana utk makan angin....
Rasa tenang jak tiap kali dtg ke sini, tgk pantai.....
Tp skrg makin sesak suda..... Sbb makin ramai pelancong dtg ke ctu...
Kalau malam, mmg traffic jammed smp bulih tidur dlm keta...


Seperti biasa, kami kalau balik kampung ke Surabaya during Chinese New Year,
mmg kami akan spend 4-5 hari utk melancong ke tmpt lain...
Dan mesti 6 orang.... Mummy, Daddy, myAunty (Mbak Idah) yg x perna terpisah dgn her Bestfriend (Mbak Indah), mySister (Kak Nong) & me.......
Time CNY ne jak la kami dpt berkumpul 1 fmly sbb time CNY jak Kak Nong & me dpt cuti dr cmpany selama 1 minggu...
Mestilah kami kena spend time together & ever kan, ^_______^....


Seperti biasa, Mbak Idah mesti pilih hotel yg berbintang².....
a.k.a yg agak mahal jugak la....
Dia mau bagi kami tgl d hotel yg selesa & cantik...
Lagipun dia fhm juga perangai anak buah dia yg gila Photography ne, huhuhu~...


Bila smp jak hotel ne, laju2 turun dr keta dan memulakan aksi photoshoot, huahaha....
Paling siuk skali dia punya guard punya la ramaaaiii......
Muda2 & hensem2 belaka, huahahahaaa.....
Paling tabik sbb penjagaan dia yg super ketat..
Tiap kereta yg masuk mst dia tgk dalam & cek bawah kereta..
Takut bawak bahan letupan......


THE HOTEL

 photo DSC07829.jpg
 photo DSC07832.jpg  photo DSC07830.jpg  photo DSC07833.jpg
 photo DSC07587.jpg
 photo DSC07584.jpg
 photo DSC07828.jpg
 photo DSC07825.jpg
 photo DSC07583.jpg
 photo DSC07546.jpg  photo DSC07564.jpg  
 photo DSC07817.jpg
 photo DSC07581.jpg
 photo DSC07827.jpg
 photo DSC07582.jpg
 photo DSC07837.jpg
  Paling best sbb hotel ne ada sediakan basikal utk disewa!!!
Ikutkan hati mmg mau ride beskal dgn Kak Nong....
Tp sure Daddy x bagi, sbb Daddy kuat risau orang nya, huhuhu~.....
Akan try next time kalau dtg ke sini dgn kawan²...
^________^





THE LOBBY

Masuk jak ke lobi, kita disambut dgn ramah oleh penyambut tetamu nya....
Mbak Idah trus register utk 3 bilik,
Sambil2 menunggu tu, dorang bagi kita tuala basah yg berbau sangat Wangiiiiiiiiiiii~....
Utk kita lap2 tgn & rasa segar sikit.....
Dorang punya bunga 'kebangsaan' ialah bunga Melati.....
Di mana² mesti ada bunga Melati...
Utk sembayang, perfume, hiasan, byk lagi laaa....
Dats why la sy suka minum Green Tea yg mix with bunga Melati (Jasmine)...

 photo DSC07573.jpg  photo DSC07576.jpg  photo DSC07577.jpg  photo DSC07579.jpg
Kesian Daddy......
Ne la kali pertama kami dtg ke Bali dalam keadaan Daddy tgh sakit....
Duduk atas wheelchair....
Kami dtg ke Bali ne pun sbb Mbak Idah mau tunaikan nazar nya.....
Mbak Idah mau bawak Daddy makan angin di Bali bila kluar Hospital.....
Dan Alhamdulillah, doa kami semua termakbul.....

 photo DSC07541.jpg   photo DSC07543.jpg  photo DSC07544.jpg  photo DSC07545.jpg


 photo DSC07553.jpg  photo DSC07554.jpg


Di depan lif, ada 1 corner tu yg jual perhiasan comel²...
And yang paling buat sy eksaited ialah byk betul perhiasan HELLO KITTY !!!
Lps 4 ari berliur tgk perhiasan HK, maka ari terakhir sy rembat guna duit 'angpau' dari Aunty & Mummy...
Hehehehe~.... ^________^
 photo DSC07549.jpg  photo DSC07550.jpg  photo DSC07551.jpg

Dan inilah hasil tangkapan sy di Hotel tersebut,...........
 photo DSC07851.jpg
Rantai Hello Kitty~

 photo DSC07847.jpg
Jam tangan Hello Kitty....

 photo DSC07813.jpg
     
 photo DSC07814.jpg

Yang ne ialah tempat duduk² sambil relax yg ada di Level 1....





THE "PREMIER SUITE"

Untuk menggembirakan hati Daddy yg tgh sakit,
maka Mbak Idah ambik kan bilik paling besar & paling best utk Mummy & Daddy.....
Sebelah ada bed, sebelah ruang tamu & ada dapur kering juga.....
1 Malam utk Premier Suite rate dia Rp998,000 (RM 317.40)
  photo DSC07493.jpg  photo DSC07496.jpg  photo DSC07497.jpg  photo DSC07499.jpg  photo DSC07500.jpg  photo DSC07501.jpg  photo DSC07503.jpg  photo DSC07507.jpg  photo DSC07509.jpg
Daddy nampak sangat happy.........
Cepat sembuh ya Daddy....
Actually Daddy sgt sedih sbb dia x boleh swimming² macam tahun² lepas tiap kali kami dtg ke Bali...
Mbak Idah mesti pilih hotel yg ada swimming pool,
and tiap kali itu juga la Daddy paling eksaited terjun ke kolam.....
Tp itu lah, redho jak la sbb skrg x bulih buat begitu lagi..... (T________T)

 photo DSC07818.jpg
 photo DSC07490.jpg



THE 'DELUXE ROOM'

Ne pulak bilik saya & Kak Nong, jenis Deluxe...
Mbak Idah & Mbak Indah pun jenis yang sama tp dorg dpt yang tingkat ground floor...
Betul² depan swimming pool........
1 Malam utk Deluxe Room rate dia Rp818,000 (RM 260.00)
 photo DSC07515.jpg  photo DSC07517.jpg  photo DSC07520.jpg  photo DSC07523.jpg  photo DSC07524.jpg  photo DSC07527.jpg  photo DSC07527.jpg
 photo DSC07568.jpg
View dari bilik kami............

 photo DSC07555.jpg
Pemandangan gazebo dari atas......




THE CAFE & THE BREAKFAST

Tiap pagi mula jam 7am mula suda start breakfast...
Restaurant dia ada dibahagikan tmpt merokok & bukan merokok.....
Makanan pun sgt puas hati....
Banyak pilihan & sedap² semua nya.....
(Kalau makan x menambah tu mcm bukan Fatin la pulak kan, hehhehe~)
 photo DSC07547.jpg  photo DSC07548.jpg
 photo DSC07809.jpg  photo DSC07810.jpg

Ini time kami minum petang.....
Semestinya sy order OREO!!!
 photo DSC07841.jpg
 photo DSC07843.jpg
 photo DSC07570.jpg
Ada juga beraneka jenis Cake & Puding.....
 photo DSC07844.jpg
Oh yaaa!! Tiap hari Jumaat malam, ada tarian Bali di sekitar swimming pool ne....



Kalau ikutkan, Mbak Idah sudah book 3 bilik tu utk 5 hari 4 malam....
Since Daddy tepaksa balik Surabaya utk cepat² buat Haemodialysis,
maka kami tepaksa potong sehari stay di Bali....
 photo DSC07511.jpg
Pemandangan hotel dr bilik kami waktu malam.....
Sangat canteeek kaann~........


Untuk more info pasal hotel ne, boleh check website dorang....




 p/s: Jangan silap! Aston Hotel ada 2..... Satu di Tuban, satu lagi tmpt kami stay ne, di Kuta.... 
Yg di Tuban tu agak kecik sikit...
 Yg di Tuban, nama nya Aston Inn..... 
Yg di Kuta ne nama nya Aston Kuta Hotel and Residence..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::