Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Tuesday, September 3, 2013

High-Tech Bathroom/Toilet.......



Canggih kan toilet dorang.....
Kalau pasang d rumah kan best.....


Ne sy pun mau cerita pasal toilet di Sunway Pyramid....
Tapi toilet di Pyramid xda la High-tech macam ne skali....
But for me, kira high-tech juga la sbb first time jumpa, heheheh~


Saya ne bab toilet mmg cerewet sikit....
Mau yang super bersih jak,
kalau x bersih mmg sanggup tahan then cari yang lain....


Tiap Ahad, pas habis class bahasa Korea,
saya mesti akan ke Sunway Pyramid utk lepak² & cuci² mata....
Then sy pun masuk la ke toilet dlm pyramid tu utk "pee".....
Memang sgt bersiiiihhhhhh ok........
Bila duduk atas tu, tiba² rasa seat tu hangat & smp ada haba dlm tu....
Cepat² berdiri & tengok apa yg terjadi......
Rupanya sy x tengok dulu button² d tepi tu....
Seat tu hangat sbb "Seat Temperature" tengah ON.... eheheheh~...
Smp berpeluh² sy dlm tu....
Kalau x mau seat tu hangat, just tekan lg bagi dia OFF..




Lepas 'pee', kita tekan "Front Cleansing" untuk Feminine Wash.....
Kalau lepas 'poo' pulak, kita tekan "Roar Cleansing" utk Anal Wash (Dubur)...
Kita boleh adjust kedudukan bidet, Water Pressure, Water Temperature, banyak lagi laahh...
Yang paling best, pas kita cuci, ada "Air Dryer" lagi yaa.....
Rasa mcm kena tiup jaa, sejuuukkkk... eheheehhehe~....




 Bagi yang ndak tau guna,
jangan risau......
Ada dia ajar dalam tuu......
^________^

Sangat best lah toilet ne.....
Jenama Coway....
Nanti mau beli & pasang d rumah Tawau laah.....
^_________^

[Food Review] Oyster King, Paradigm Mall, Kelana Jaya

(Photo Credit: Google Images)

Hari Jumaat lepas, tanpa planing awal²,
tiba² si Bybie mngajak shopping p Paradigm Mall....
Memandangkan sudah gajian, maka sy pun YESSSS laju²...
Dari ofis saya di Taman Mayang jalan kaki ke Paradigm Mall ambik masa
lebih kurang 20-25minit gitu lah....
Hujan plak tu..... Huhuhuuuu~


Sampai jak Paradigm, lepak² dalam Popular semenatara tunggu Bybie sampai....
Jam 7lbh, baru dia sampai....
Dua² pun kelaparan & decide utk makan di
Oyster King...
Dari tempoh hari lagi mau makan d sini tapi tutup sudah, huhuhu~.....


(Photo Credit: Oyster King website)


Actually x banyak menu pun yang ada di sini.....
Cuma ada mee goreng, mihun goreng, mihun sup & nasi goreng....
That's all........
Tapi main dish dia of coz la Oyster~ !!


Yang ne antara menu yang kami order.......


Ne saya punya Iced White Coffee.....

Saya punya "Spicy Seafood Noodles"

"Deep Fried Oyster" yang sangat crispy !!!!!!!

"O-Chien (Fried Oyster)"
Yang ne ter-sangaaattttt lah sedap !!!
Sy sangat rekomen menu ne.....
Dalam ne ada Oyster, telur, & something lembik² macam kuetiau....
(nda tau pa benda tu, ehehehe.... yang penting sedaaapppp menjilat jari !!)

Bybie punya "Lala Fried Mee Hoon"


Kalau mau tengok menu Oyster King dgn detail,
boleh masuk ke website dorang di bawah ne:
http://www.oysterking.com.my/menu.php


********************************


Yang ni pulak rupa dia bila kita minta bungkus a.k.a Take Away....
Sangat cumil sbb dia packed dlm bekas paper yg sangat Mesra Alam....





Bagi yang suka mencuba makanan yang baru,
boleh datang ke kedai dorang branch Paradigm Mall :

OYSTER KING
LG-09 Paradigm Mall,
Level LG
Kelana Jaya Petaling Jaya (since May 2012). 
 Tel: 03-7886 9131

Monday, September 2, 2013

Kehidupan sbg student Bahasa Korea, weeeeeeee~!!



Dalam lebih kurang 2 minggu lagi,
maka tamat lah suda semester pertama saya di Maru Chingu Korean Language School.....
Pejam-celik-pejam-celik, x terasa sdh 2 bulan menjalani kehidupan sbg student Bahasa Korea di sini....
Memang best rasanya bila dpt belajar lagi macam dulu.....


Sebenarnya sy belajar Bahasa Korea bukan sekadar suka²....
Minat dgn Super Junior & Running Man mestilah mempengaruhi juga, heheheh~...
Tapi sbb utamanya ialah kerana sy suka belajar bahasa lain....
Memandangkan sy dulu bersekolah Cina dari tadika, skolah rendah, smp lah skolah menengah,
maka niat utk belajar bahasa lain tu memang meluap2....
Kalau ikutkan, mau juga belajar Bahasa Jepun & Bahasa Arab.....
Sebab bila tgk Jobstreet, banyak company internaional yg memerlukan staf yg pandai bertutur dlm Bahasa Jepun.....
Bahasa Arab tu semestinya perlu dipelajar.....
Tapi satu2 dulu la, kira budget luk, ehehehehhe~


Sebenarnya, kalau ikutkan minat, 
cita-cita sy ialah jadi Tour Guide atau kerja di company international....
Yang asik travelling jak kerjanya....
Tapi tu lah, Diploma pun Accounting,
mau x mau, duduk jak la diam² dalam ofis tu....
Tp sy teringin utk fullfill my dream bah....
Mau jugak capai cita² yg sdh lama terpendam tu,
xdpt jadi Tour Guide, jadi Translator pun jadik la....
Mana tau ada rezeki dpt jadi Translator utk Super Junior & Running Man bila dorg dtg Malaysia kan, eheheheheheehh~


So, bulan July tempoh hari, saya pun mendaftar sbg student di
Maru Chingu 마루친구 ne....
Ada 2 Language School yg dlm consideration sy masa tuh...
Tapi yang satu lagik tu RM 450 utk 1 sem (3 bulan)
Maru Chingu ne pulak beli dgn Groupon cuma RM155 utk 1 sem (3 bulan)
Jauh beza bukan????
So, dgn eksaited nya sy mendaftar di MARU....
MARU ne located di sebelah Sunway Pyramid....
Syukur la, ada jugak bas dari rumah ke sana, Rm1 jak, eheheh~


Hari pertama class, sy pilih seat paliiiiiinggg belakang....
Biasalah, zaman skolah dulu gengster² jak yg duduk di belakang kan...
Time tu kawan lelaki yg duduk di sebelah sya ialah Kevin & Shawn...
So, mula dari ctu memang tu jak seat kami, x perna tukar2....
Bila dorang noticed I can speak Mandarin,
maka bertambah jugak la kawan² girls yg mau berkawan sama sy.....
Cikgu class kami sangat lah SPORTING & comel orang nya.... 
Nama nya Hye Young 선생님...
Yang paling best nya di MARU ne, semua cikgu asli orang Korea...
Oh ya, our Principal nama nya Mark Yun 선생님....
Homework pulak Mark Yun 선생님 akan sentiasa Email utk semua students tiap kali lepas habis class....


2 minggu lps kami diajar utk memperkenalkan diri dalam bahasa Korea,
Cikgu suruh tulis nama dlm Eng/Malay & bahasa Korea....
Ingatkan mau guna nama FATIN sbb tu yg ramai orang panggil...
Tapi cikgu bilang xda huruf F dalam Hangeul
(eg: Fighting ---> Hwaiting)
So, Fatin akan jadi Hwatin lah..... Huhuhuhu~
Kena jugak la guna nama Watie.....
So, nametag pun siap dgn nama Watie ---> 와 띠


Di Maru Chingu 마루친구,
kita belajar 1 semester = 2.5 bulan = 10 minggu..
Seminggu 1x = 1.30 jam
Total 15 jam..
Level 1A utk beginner, pastu 1B...
Then 2A, 2B, sampai lah 4B utk Expert....
Harap² la dapat smp habis Level 4B..... Amin~
Pigi SEOUL satu hari nanti pun dapat suda bertutur dgn fasih...
^___________^

Untuk Beginner 1A, kita akan belajar mengenal huruf Hangeul (한글)..
Masa masuk first class tu, make sure kita sudah belajar dulu di rumah..
Dalam blog MARU dia akan ajar huruf² Vowel & Consonant....
So, kita sudah prepared dlam class, xda la bingung2 mau hafal lagi....
Bagi saya, Hangeul (한글)  lebih mudah berbanding Bahasa Cina...
You know why???
Sebab Hangeul kita sdh boleh eja bila kita sdh mengenal huruf & cara sebutan....
Tapi kalau Mandarin, kita kena hafal every single words,
xda cara utk mengeja kecuali menghafal..... huhuhu~


Yang comel² berdiri dekat chiller tu la our teacher...
Hye Young 선생님.....


Bagi yang berhajat utk belajar Bahasa Korea like us,
Sila lawat Blog Maru Chingu, 마루친구
di bawah ne.....


Saya harap apa yg sy cerita ne dapat memberi sedikit gambaran tentang Bahasa Korea & also
MARU CHINGU.....
Saya akan sambung ke Level 1B bulan October nanti....
Kita jumpa di sana yaaaa.....
^___________^





p/s: Kalau suda fasih bahasa Korea, terfikir jugak mau bukak Korean & Mandarin Language School yang pertama di Tawau..... Harap² menjadi kenyataan.... Amin~





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::