Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Wednesday, June 4, 2014

My Diet Program [2]: "Nestlé Fitnesse 14 Days Weight Loss Challenge"


*************************

Ok, langkah pertama yg saya ambil utk program diet sy ialah dgn tidak lagi menyentuh my fevret
NASI LEMAK di waktu pagi......
Tiap hari jalan ke ofis, sy mesti akan melalui banyaaaaakkkkk gerai jual nasi lemak & nasi kukus...
Dan tiap kali pun mesti singgah.... Bukan sehari dua tau.....
Tapi TIAP HARI......


Dan bila tekad sy sudah kuat macam sekarang,
saya x mau makan lagi nasi lemak & nasi kukus.....
Saya selalu pujuk diri sendiri, "Its ok, tunggu nanti sdh slim sikit baru beli....."


Bila tengok TV, hampir tiap ari ada iklan
"Nestlé Fitnesse 14 Days Weight Loss Challenge".......
Nestle Fitnesse ni ada banyak flavor....
Ada Honey, Almond, Banana, Nut, Fruit.....
Tapi sy x suka manis²....
So, saya pilih yang Gandum nih....
Sedaaaapppppppp~!!!!



Saya terfikir juga, kalau benda ni x berkesan, xkan la diorang berani anjurkan contest bagai kan...
(Utk mentertai contest, boleh search dalam Google, besar juga hadiah dia....)
So, kalau x try, camana kita mau tau berkesan kah tidak.....
Dan hari Isnin lepas, selalunya sy akan singgah ke gerai nasi lemak, 
tapi ini kali saya singgah p Hero, nasib baik ada jual benda nih.....
Sy x beli susu Nestle yg mereka suggest...
Tapi sy gantikan dengan Susu HL yg kotak hijau nih....
Tertarik dgn "Merendahkan Kolesterol Darah" tuuu.....

Susu nih sedap.....
Tidak terlalu manis tp pekat....
So, kita rasa cepat kenyang.....



 Biasanya ofis meluap2 dengan aroma sambal nasi lemak,
tp mula Hari Isnin lepas, sy mula menjinakkan perut sy dgn breakfast yg sihat nih.....
Empingan dia pun rangup, x cepat lembik.....



Ok, ni budget utk Nestle Fitnesse + Marigold HL.......
tidak la mahal sangat kan......
RM19.70 tu kalau dibandingkan dgn budget kita utk beli breakfast nasik lemak & masak 
utk dinner sudah kira murah tu......
Saya biasanya beli Nasi Lemak pun tiap pagi kena kluar budget RM5.00....
Tu belum lagi beli lauk + sayur utk makan malam.....


 
X sabar rasanya melihat hasil selepas 14 hari....
Yang penting sabar & breakfast jangan tinggal kalau mau diet....


p/s: Pada hari sy menaip entry ini, syukur berat sy sudah berkurang 4kg...
Kalau sebelum ini berat sy 75kg, td pagi sy timbang sdh 71kg....
Syukur alhamdulillah....

Monday, June 2, 2014

My Diet Program [1]: Mulakan dengan 'langkah Baby', jangan tergesa²....



Bab DIET nih, msti menjadi agenda tiap kali menjelang ramadhan atau 
menjadi AZAM baru (yg x berapa mau baru) setiap 1 january kan..... 
Contoh yg paling tepat ialah SAYA....


Tiap kali ada org ejek saya GEMUK, sy akan bertekad "Esok sy akan diet.... ". 
Esok nya pulak, program diet cuti sebab ternampak nasi lemak kukus.. 
Lagi sekali ber-monolog, "Ok fine, x pa.. kita tunda sehari saja... Esok kita diet.....". 
Esok nya pulak, nampak gerai Nasi Kukus Ayam Berempah plus Gulai Darat Kelantan, perrghhhhh... 
Lagi sekali kita ambik cuti diet, "X pa.... Kita diet start Isnin nanti, puasa sunat sekalian.... ". 
Sampai x sudah tekad yg "warm-warm-shit-chicken" tuh......


Tapi sampai masuk bulan June nih saya masih dengan berat Obesiti saya...... 
To be honest, berat sy dulu masa belajar di Unitar Kuching, smp la ke Unitar Kelana Jaya, 
berat saya maintain at 45-46kg SAHAJA..... 
Masa tu, pakai baju pun saiz kanak²....


Maklumlah, dulu masa belajar mau spend duit utk makan x berani.... 
Ms belajar byk mau beli buku, fotocopy buku tebal bertingkek²... 
Mau belanja dapur dekat hostel pun sharing dgn roomate.... 
Lauk ari² ialah nasi + kobis masin + pusuk goreng (ikan bilis)... 
Camana badan x keding kan.....


Bila start kerja, berat sy mula naik.... 
Yalah, kalau sdh dapat gaji, mau beli apa pun mampu... 
Mau makan Pizza, KFC, Chicken Chop, nasi lemak tiap pagi, nasi kukus tiap petang, semua mampu.... 
Masa berat mula naik ke 50kg, sy cakap... "Biasalah , hormon perempuan, mst akan naik sikit....". 
Smpai naik ke 55kg.... 60kg.... 65kg.... Saya masih anggap ianya 'NORMAL'..... Huhuhu....


Sampai satu ketika.... Saya ada menghadapi konflik cintan-cintun pada tahun 2011.. 
Saya makan memang x ingat dunia.... Nafsu makan bertambah²..... 
Dari 65kg, naik ke 70kg.... Dan sekarang.......... 75KG~!!!!!!! 
Pernah buat test Anlene di Giant, indicator BMI kata saya tahap OBESITI sudah... 
SEDIH gila masa tu.... Sana sini orang panggil GEMUK.... 
Tp camana sy diet sekali pun, jarum penimbang x pernah kurang dr 75kg.....
Ditambah pula dgn tekad yg x kuat.... 
Kejap diet, kejap x.... Kejap makan sikit, hari kedua makan melahap....


Saya yang anti air masak ni pun bila dengar org kata,
 "Banyak kan minum air putih kalau mau cepat kurus..". 
Pastu beli tumbler Hello Kitty supaya ada nafsu minum air putih.....
Saya pun paksa diri utk minum 2L sehari..... 
Sampai kadang termuntah balik sbb belum biasa minum air masak...


Saya pn pernah juga try Herbalife, tp x berkesan dgn sy.....
Pastu sy cuba SD2, memang berkesan....
Minum 2hari sdh turun 2kg....
Tp x larat dgn harga dia....
Satu tin tahan 2 minggu saja, so saya stop....
Lagi satu, bila kita minum shake2 nih, bila kita stop, berat kita makin naik....
Nafsu makan makin bertambah.....
Itu kalau saya la, kalau org lain mgkin berkesan kut...
Pernah juga mau try makan Figure-Up, sbb beberapa kawan minum tu mmg kurussssss sgt..
Tp sy ni mesti check dgn KKM....
So, bila byk berita negatif psl Figure-Up tu, sy pun x berani la mau beli....


Tiap kali hari raya, sudah beberapa tahun ni sy x p beraya ke rumah kawan² skolah... MALU........
 Kalau beraya pun p rumah kawan2 rapat, 3 atau 4 buah rumah saja.... 
Sehari ja keluar rumah, hari lain saya terperuk saja d rumah pakai T-shirt & sluar track,
makan masakan MUmmy sambil tunggu tetamu datang....
Bila tetamu datang, sy duk di dapur saja....
Dan alhamdulillah, Mummy sy sgt memahami org nya....
X perna paksa saya kluar jumpa tetamu yg datang.... 
(Mgkin sbb Mummy Faham perasaan saya....)


Tahun lepas, sy cuba tebalkan muka utk beraya ke rumah jiran²...
Baru saja masuk rumah pertama, sudah kena tegur gemuk... 
Masuk lagi rumah kedua..... Perkataan yg sy dengar, GEMUK lagi.... 
Pastu sy kecewa, mntak kunci rumah dari Mummy & terus balik, 
dgn alasan LAPAR, mau balik makan.... 
Padahal, saya tau... Mummy perasan dgn kekecawaan saya..... (T_______T)


Dan sekarang, ada 1 bulan lagi menjelang bulan Ramadhan.... 
Saya tekad mau kurus.... 
Saya mau pakai baju kurung macam orang lain.... 
Kalau dulu sy pakai jubah hitam saiz S, tp beberapa tahun terakhir ni, 
asik pakai jubah hitam size XXL.... 
Kalau p bazar ramadhan Masjid Jamek tu, baru sentuh sikiiittt baju kurung yg sy berkenan, 
akak penjual tu siap² tanya: "Siapa nak pakai?? Kalau awak yg pakai ni memang x muat.... Kita ada jual jubah saiz besar bla blaa blaaa...."
Sy pun blah dari situ..... Sediihhh.......


Mula Ahad lepas, sy mula kan langkah Baby saya utk mula berdiet cara sihat.... 
Ya, langkah baby yang slow mcm siput.....
Sebab bila kita buat dgn tergesa2, berat menurun dgn drastik,
rasa lapar kita tuh ber-dabel²....
Sebab sy pernah mengalami benda nih.....
Demi nmpk ramping masa majlis convokesyen, seminggu saya x makan langsung....
Bukan x makan nasi dan ganti dgn sayur & buah tau,
tp memang TIDAK MAKAN LANGSUNG.....
Dan bila majlis convo selesai, hambiikkkk.....
Makan nasik ber-tingkek² jadi nya....
Macam orang kanibal nampak manusia.... gelojoh....
So, berat sy pun naik dabel² juga.....


Jadi, mulakan dgn makan dlm kuantiti yg sikit....
"Slow But Sure....."


.................. To be continue.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::