Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Monday, December 28, 2015

[Wedding] Rombongan Masjid Tabung Haji Kelana Jaya

Beberapa minggu lepas, masa datang kuliyyah Asar,
dapat kad jemputan yg diedar oleh jemaah wanita di Masjid Tabung Haji Kelana Jaya...


 
Waahhh..... Dapat gelaran "Puan Hajah" gitu..... 
Aamiin Ya Rabbal Alamin.... hehheehehe~


 Datin tu salah sorang yg selalu hadir majlis tadarus al-Quran di Masjid TH...
Yang mau kawen tu ialah anak bongsu lelaki mereka..
Majlis diadakan di banglo mereka di Port Dickson...


Maka kami pun ber-group-whatsapp dgn makcik² tadarus...
Haaaa... Power betol makcik2 zaman skrg... Sdh pandai ber-whatsapp gitu..
Seperti yg dijanjikan, Ahad lepas (27.12.2015) kami berkumpul di perkarangan masjid jam 9.20am..
Dan sepatutnya bertolak jam 9.30am...
Tp disebabkan tunggu saya sorg yg lambat, maka bas gerak jam 9.40am...
Wakaakakak..... X senonoh betul...
Ambo mintak ampun dehh... huhuhu....

Yang pakcik² duduk di sebelah kiri, yang makcik² duduk di sebelah kanan...
Saya ambik port paling belakang sebab seat lebih tinggi...
belakang pun masih ada kosong lagi...


Sebelum bertolak, ada bacaan doa oleh bekas imam masjid, Ust Fakhrurrazi...
Sepanjang perjalanan tu pasang CD bacaan ayat al-Quran...
Rasa tenang jaaa...
Sempat gak singgah kejap di R&R utk kosong kan 'tangki', ehehehe...
Sedar x sedar, sdh sampai di Port Dickson...
Dalam jam 11.30am mcm gitu laaa....

Besar betul rumah mereka ni....
Dan betul2 berhadapan dgn pantai...

Yang baju kuning tu lah Dato Abd Karim & Datin Samiah

Lepas salam2 dgn tuan rumah, maka kami pun masuk...
Tetamu disambut dgn kumpulan pemain alat muzik tradisional nih...



 

 Kemudian, acara makan2 laaa....
Tetamu pun belum ramai lagi masa ni...
Kami amik port di dekat2 situ jaaa.... hehehehe....
Senang ambik lauk.....



Tempat makan ada 2 baris, ingatkan satu utk barisan lelaki, satu utk baris ppuan...
Tapi bila tgok, yg barisan hujung ni ramai pulak yg baris,
baris yg satu lagi tu lengang jaaa...
Bila cek dekat2, rupanya yg barisan panjang ni Nasi Minyak & lauk biasa dekat wedding, macam Ayam merah, rendang daging, kambing pun ada....

Yang baris stau lagi tu Nasi Putih & lauk2 kampung...
Gulai, sayur petola masak lemak, ayam rangup, dll....
Bila nampak nasi putih tu, Ya Allah.... Rasa bersykur sgt2...
Sbb sy kurang sikit makan briyani & nasi minyak ni... heheheh~...



Lepas makan nasi, ada pulak cendol & ice-cream...
Yang pakcik-makcik, ambik cendol....
Yang budak2, ambik eskrim...
Yang saya di pertengahan ni, bukan budak-bukan makcik ni....
Dua² pun saya hambik, hehehehe...
Tengah layan sejjuk2 di tengahari yg panas tu,
tiba2 Tok Siak panggil...
"Paten! Jom pi luar, ambik gambar kat luar sementara orang x ramai.."
Tuuu diaa... Tok Siak merangkap kameramen saya paling sibuk tlg ambik gambar...
Tidak cukup dgn photoshoot di luar, pindah pulak ke dalam hall..
Dalam hall tu tempat sanding pengantin, 
sementara tunggu pengantin sampai, kami pun tumpang2 posing dulu... hehe~






Tidak lama pastu, ada pengumuman pengantin baru sampai...
Maka berlari lah Tok Siak a.k.a kameramen saya keluar mendapatkan foto pengantin,
meninggalkan kami terkuntang-kanting di depan pelamin, wakakakaka...




Lepas tu, ada pengumuman dari MC bhwa tlh masuk waktu Zuhur...
Tok Siak a.k.a kameramen sy (abg Ridwan) pun melaungkan Azan...
Rombongan kami dr Kelana Jaya solat Jamak & Qasar di surau dalam hall banglo tu (kecuali saya), huhuhu...
Maka saya lah diminta utk menjadi penjaga handbag2 semua....

Cantek betul hall rumah tu.....






 Selesai solat Jamak & Qasar, kami pun dijemput utk minum2 petang di booth berhampiran pintu masuk tadi...
Ada cendol, ubi rebus, pisang goreng, cucur, karipap & byk lagi lah kuih2 melayu..
 Macam bazaar Ramadhan....

 Okay, sebelum balik ke Kelana Jaya, kita ambik group photo dulu...


Lebih kurang jam 2:30pm, kami pun berangkat balik ke Kelana Jaya...
Dan sampai di Masjid TH hampir jam 4.30pm...
Alhamdulillah....


Saturday, December 12, 2015

[Resepi] Selar Goreng Sambal Petai


Sejak beberapa hari ni, tiba2 teringin mau makan ikan..
Biasanya saya kalau balik Tawau baru makan ikan,
itupun sebab Mami yg masak..
Kalau di Kelana Jaya ni memang tiap hari ja makan ayam... hihihi~


Dan pagi ni, rajinkan diri pergi Pasar Tani Kelana Jaya utk beli ikan...
Aritu makan di kopitiam dekat ofis, ikan selar goreng... Sedapp pulak..
Jadi sy pun beli lah ikan selar 4 ekor, 
total RM8.60 termasuk cas siang ikan... Hehehehe~


Sampai rumah, siap whatsapp Mummy & Kakak, kempen kejap yg arini berjaya membeli ikan Selar...
Kak Nong siap mintak Google Image gmbr Ikan Selar... 
Then Mummy ckp : "Lhaaa.... Ini ikan Tulai... Kalau yg warna kuning tu "Salai-Salai"....
Tuuu diaa~.... banyak nama & versi ikan2 ni...
Nama dia di Sabah & Semenanjung lain, walhal ikan nya sama jaa... Heheh~


Pastu beli pulak petai yg siap kupas...
1 paket RM7.00... Huurrm... Hampir sama ngan harga ikan...
Tp teringin punya pasal, beli saja laaa.... Bukan selalu...   


Baahh... Mari lah cekidaut bahan² yang diperlukan utk menu ni...
Simple tapi cukup satu jenis ni jaaa makan dgn nasi putih...
Confirm menambah-nambah...

Bahan:
Ikan selar
Petai
Garam
Asam Jawa
Serbuk kunyit

Air Asam Jawa / asam keping
Gula
Serbuk perasa (Secukup Rasa)



Bahan Tumbuk Kasar:
Cili Merah (7-8 batang)
Cili Padi (kalau suka pedas, taruk la byk2..)
Bawang Merah (4 biji)
Bawang Putih (4 ulas)
Tomato Merah (2 biji)
Sedikit belacan (bakar)



Optional
Hirisan limau nipis

   

1. Bersihkan ikan selar pastu lumur dgn asam jawa, garam & serbuk kunyit. Goreng smp agak garing & crispy. Angkat dan tepikan.

2. Sekarang kita sediakan bahan sambal pulak. Bahan sambal ni kalau rajin boleh la tumbuk, tp klu malas mcm saya ni, pakai blender jaa... 

3. Mula2 sekali, kita bakar kejap belacan... Jangan smp hangus pulak...

4. Pastu masukkan bawang merah, bawang putih, cili merah, tomato, belacan bakar & cili padi ke dlm blender. Jangan blend terlalu lama supaya sambal agak kasar, baru umpphh~!! 

5. Tumis dlm minyak yg agak banyak hingga naik minyak. Pastikan cili merah betul2 masak yaa...

6. Pastu masukkan air asam jawa, gula & serbuk perasa.

7. Bila sambal sudah agak pekat & air sdh kering, masukkan petai. Saya lebih suka petai yg agak mentah, baru crunchy. Kalau suka petai tu sedikit masak, maka gaul la sampai petai layu, terpulang... :)

8. Last sekali, masukkan Ikan Selar goreng & kacau hingga sambal sebati, angkat & susun atas pinggan. Lebihan sambal tuang atas ikan goreng tadi. Hidang.......



Taddaaaaaaaaaaaaaaa ~!!!!!!!







Lebih power lagik kalau ada hirisan limau nipis, walllaaaa ~!!




Selamat Mencuba..... 

Sunday, November 1, 2015

Foodgasm Fest 2015

Untuk pertama kalinya, saya menjejakkan kaki ke Foodgasm Fest 2015...
Event ni tahun lepas diadakan di Putrajaya, mmg x ada lah sampai ke sana....
Bagi yg naik public transport mcm saya ni, hanya mampu nengok dlm SocMed saja laaa...
Tapi tahun ni, alhamdulillah diadakan di Padang Timur, Dataran Petaling Jaya...
Naik dari Taman Bahagia, cuma beza 3 station saja... Dekat betul...


Dan kali ni, saya mintak teman my ex-colleague (Wani) & adiknya....
Wani gerak dari rumah lebih awal sbb dari Gombak,
Saya pulak gerak lewat sikit, kul 11am... Sbb dkt jaa kan...

Dari LRT Taman Jaya, jalan kaki sikit ja sdh sampai di Dataran PJ...
Memang sgt strategik kawasan ni...
 Padang ni betul2 berhadapan dgn Amcorp Mall...
Kami sampai di situ jam 11am lebih, masa ni sdh ramai gila manusia..



Sampai2 ja nampak pemandangan ini.... Long Q utk this Food Truck, xtau apa keistimewaan dia sbb x sgup mau Q, huhu...

Kami mulakan misi mencari makanan dari hujung sebelah kiri padang yg menempatkan beberapa buah Food Truck...

Tapi memang x banyak laaa... 
Tidak lebih 10 buah pun rasanya...
Bahagian Food Truck ni memang semua jual makanan Western & aneka jenis coffee....
Macam burger, fries, pasta, nachos, etc....
Kalau mau beli makanan yg heavy mcm nasik, memang x jumpa laa...



Sebenarnya misi utama saya ialah membeli semua jenis coffee....
Skrg kan tgh trend coffee dlm botol & jar yg unik2...
Ingatkan mau beli semua pastu buat collection...
Tp bila nmpk 1 food truck / 1 booth sdh long Q mcm ni,
ku pendamkan saja niat ku itu... huhuhu~



****************************************

Hungry Thug Truck


Ini Food Truck pertama yg kami singgah...
Wani & sis beli Nachos sebagai starter.....



Walaupun Q sgt panjang, tp x perlu tunggu lama sbb service sgt cepat...
Dia ada 1 staf yg amik order, pastu p Q sebelah tgl ambik makanan yg sdh siap...
Memang thumbs-up utk service yg sgt laju & efisen...

baru saja ambik order, terus pergi ke Q sebelah...
Nachos pun siap sudaahhh..


Bagi mereka yg mau try their food, boleh follow Instagram mereka di bawah:

Instagram: hungry_thug

**********************************

Big Hug Burger

Sementara tunggu Wani Q untuk her Nachos,
saya terpandang Food Truck sebelah ni...
Burger diaaaa... Memang nampak sedappp~...
Tapi bila tengok tanda harga dia, hummpphhh...~
Kena K.I.V dulu sbb banyak lagi booth kena pusing nih~...
Last2, smp pulang x lalu sini lagi pun....


Bagi mereka yg mau try their burger, ini alamat dia:

Address: CT-G-03, Subang Square Corp.Tower, SS15/4G, Subang Jaya. 
Facebook: Big Hug Burger
Instagram: bighugburger

*****************************************

2go Coffee KL

Seterusnya, kami ke Food Truck sebelah....
Dengan semangat mau beli coffee di sini..
 Barisan punya laaaa panjang, tp disebabkan kegigihan mau beli coffee,
kami menyanggupi nya juga....
Dari baris paling belakang, smp la ke tengah, tiba2 kami dengar pengumuman dr atas food truck:
"Kami kehabisan susu yaaa... Kalau x kisah, coffee kami tanpa susu...."
Whatttt theee~.....
Kopi tanpa susu ????
Kami berbaris panjang semata2 beli KOPI-O ??
Huummmph~... Kami pun bersurai.... Ada la beberapa customer yg masih baris & x kisah beli kopi-o.....





Bagi mereka yg mau try their coffee yg ada susu kecuali mereka kehabisan stock susu, boleh la follow their Facebook & IG ya.....

Facebook: 2Go Coffee
Instagram: 2gocoffeekl


***************************************

Burger Bakar Kaw Kaw

Lepas habis round bahagian Food Truck,
kami pun mula meredah kebecakan padang ke bahagian gerai pulak..
Dan ini ialah gerai pertama yg kami tgok sesak dgn customers....
Ramai jugak mat salleh ikut beratur di gerai ni....



Bagi mereka yg mau try camana Kaw nya Burger Kaw-Kaw ni:

Website: Burger Bakar Kaw Kaw
Alamat: Banyak location mereka ni, boleh check SINI..
Facebook: Burger Bakar
Instagram: kawkawtambun

***************************************


Gerai Korean pun ada jugak...
GIMBAP ialah menu utama mereka...
Ada juga Kimchi...
Sy mmg la minat Korean Food, tp tulah.... Masih stick kpd misi asal utk membeli coffee sahaja....


Ramai jugak orang beratur di gerai ni...

Yg buat orang teruja ialah bila kita order, baru mereka buat...
Kiranya mereka buat fresh2 laa...

Ada byk jenis Gimbap yg mereka jual:
1. OniOni Vegetable Gimbap
2. Tuna & Lettuce Gimbap
3. Anchovy Gimbap

Mereka bukan cuma jual Gimbap semata...
Ada juga : Kimchi & Fish Cake Japchae


Bagi peminat Gimbap, boleh folloe Instagram mereka ok:

Instagram: onioni_kr


***********************************

The Chop Salad

Booth amoi ni pulak jual menu sihat katanya...
Smokin Duck Salad & Bulgogi Steak Salad sbg menu utama...
Tapi sy tengah lapar okay, salad2 ni tolak tepi...

Facebook: The Chop Salad 
Instagram: thechopsalad


***********************************

Kambing Grill

Ndak tau berapa kali saya tawaf di area booth ni dgn harapan orang semakin berkurang....
Tapi hampa, semakin panjang pula barisan....
Ini confirm sedap...
Mahal pun saya tidak pedulikkkk~.....
Tapi apakan daya, sy hny mampu memerhati...
Sebab x sanggup Q panjang dia...
Ada org smp Q sejam lebih di booth ini saja.... Adduuuhh~ 
 


Saya nampak ramai org ratah ribs dia... Allah~

  Nampak x kegigihan orang ramai beratur di gerai ini.....


Bagi peminat Kambing Grill, follew their IG ya:
Instagram: kambinggrill

Ohh yaaa~.... Mereka ada jual Frozen punya..... 
Bagi yg kecewa & patah hati macam sy sbb x dpt beli aritu,
boleh call @ email for order....
☎️ +60162034283
✉️ kambinggrill.co@gmail.com

 ********************************************

OTHERS


Kuih2 ni nampak comel....
Adik Wani ada lah try beli satu, yalah benda unik kan, kena lah try...
Tapi bagi aku...... 
Huuurrrmmmm...... x palah, hihihi~



KL HOMEMADE DIM SUM


Suamiku Encik Sotong.....

Comel2 botol minuman dia....










*********************************

Ada LIVE Performance...
Tapi satu band pun sy x kenal.... hihihi~


Untung laaaa bawak tikar & dpt port yg x lecak...

Bawak khemah pun ada....
Bagus jugak kan, x kena matahari.... 


Comel botol Kopi Lanun ni.....


**************************

Booth "Gelaihh"

Walaupun ada banyak booth yg jual minuman,
tapi bagi sy gerai ni paling dpt sambutan....
Dengan nama dia yg unik, flavor air dia pun unik2...
Dan paling penting cawan dia saiz gergasi okayyh..
Sangat puas hati utk harga dia RM6.00 segelas...



Gelaihh ni HQ dia di Penang...
Tapi ada branch dia di Banting....


 Flavor dia ada banyak macam:
Thai Iced Coffee, T.I.Ovaltine, T.I.Rose Milk, T.I.Green Tea, T.I. Milk Tea,
T.I.Taro, T.I.Coconut & T.I.Banana...
Tapi haritu yg paling laku ialah Coffee & Green Tea...


Bagi yg mau try, boleh follow Instagram & facebook mereka ok:
Facebook: Gelaihh
Instagram: gelaihh
Instagram: gelaihh_banting

Ini ialah hasil tangkapan sy di booth mereka...
Beli 2 terus baru puas hati...
Baru lah berbaloi walaupun baris sampai lebih ½jam....

Thai Iced Coffee & Thai Iced Green Tea....
Dua2 sedapppp ~!!!!!!!!!!


****************************

Booth "A&N Food.Co"

 Pusing punya pusing, banyak kali lalu depan Booth Kambing Grill yg Q dia mengalahkan tren Putra...
Asyik2 telan air lioqqq jaaa...
Tiba2 lalu depan booth ni yg x terlalu panjang,
maka, sy pun baris jak la sementara Wani & sis cari makanan lain....



Harga pun ada murah sikit berbanding gerai lain, sikiiittt jaaa laa...

Menu ada 3 saja:
1. Nasi Ayam Dara (RM 10.00)
2. Grilled Chicken (RM 12.00)
3. Grilled Lamb (RM 14.00)

Zaman sekarang ni, ramai lelaki yg terer masak berbanding ppuan kann... hihi~
Warna perapan dia agak menyelerakan...


Allah~.... Kecur liur.....

Gigih abang ni susun dlm container.....
Dalam container tu ada grilled Chicken/Lamb + fries + Brown Sauce + daun Salad + coleslaw....

Disebabkan sy jenuh mau Q di booth lain lagi,
maka saya beli terus 2 set:
Grilled Chicken & Grilled Lamb.....

 Ini lah rupa Grilled Lamb saya....
Memang sedap.... Dan tersangat2 sedap....


Ini pulak rupa Grilled Chicken saya...

Bagi mereka yg mau try, ini alamat & detail:


A&N Food Services & Catering
📍No 21, Ground Floor Jalan 57/10, 
Taman Koperasi Polis 2 
68100 Gombak Kuala Lumpur 
☎️0126663006 ☎️0192443000
Instagram: anfood.co



******************************************


Sementara tengah Long-Q di booth Gelaihh, kebetulan agak lama jugak berdiri dpn gerai ni...
Booth ni jualan dia ada mcm2...

 

Ada Wonder Cheese, Chicken Rice, Detox Water (awal2 lagi sdh habis), Nasi Arab (dlm paket), biskut, cheese tart, muffin, sambal hitam, jajan2 & byk variety lagik laaa...
Wani beli 2 balang Popia Cheese yg besar tuu....



Lapar punya pasal, mata sy terpana pada Aglio Olio atas meja dia tuh...
Berbaris smp lapar kutt....
Saya pun singgah kejap pi beli, ingat mau makan sambil berbaris...
Ini ialah Aglio Olio saya RM6.00 utk 4 suap beserta 2 potong sosej..
Worth it ?? Bagi saya tidak...
Tapi x tau lah, mungkin dia punya sukatan tu ikut tekak org diet kutt....



****************************************





Sebenarnya kami x pusing habis pun semua gerai yg ada di situ...
Asal nampak lecak yg tahap sawah bendang tu, kami terus patah balik..
Walhasil, kami x masuk semua lorong pun....
Nampak ja la orang beli Coconut Shake, Pisang Cheese, sate, ice-cream pelik2, banyak lagikk laaa....




Dan sy paling kecewa sbb xdpt beli semua jenis coffee yg unik² & comel² botol nyaaa, huhuhuhu~...
 
Lebih kurang pukul 1:30pm, kami pun balik bergather2 dgn menaiki LRT...
Muka pun sudah sunburned....
Tapi makin tengahari, makin ramai pulak orang yg baru turun di LRT Taman Jaya tu ...
Mereka belum tau yg byk gerai sdh kehabisan ini & itu...
Dan mereka belum tau ke-advanture-an meredah lumpur di FOOTGASM tersebut.. heheheheheheheh~ 
Siap ada yg pakai baju lawa2... kasut tinggi semua....

Mereka nampak cam "Ieeeeewwww" sambil tengok jubah & kasut saya yg penuh lumpur...
Dan sy membalasnya dgn pandangan mata like :
" Merasalah kamu nanti.....!! "


 ******************************************

KOMEN SAYA:

1. Harga
    - Harga terlalu mahal & kuantiti tidak berbaloi...

2. Lokasi
    - Strategik (dekat dgn LRT), tp becak !!



Dalam plastik tu bukan makanan rupanya...
Tapi kasut yg penuh lumpur, hihihihi~





Sawah bendang...

Adik2 ni nampaknya sdh ready dari awal...
Tengok org update dlm FB/IG kut...
Siap pakai track suit & kasut lagi....


Pihak organizer sampai menyusun kotak2 polistirena sbg jambatan,
tapi jambatan itu tetap x bg apa2 effect pun...
Makin licin ja bila kita pijak...


Makin tengahari, lumpur makin banyak...
Makin dalam smp kasut pun terbenam sekali...
Sandal2 org banyak yg smp terputus...


*****************************************



Ada betulnya apa yg brother ni cakap...
Terutamanya bab HARGA tuh....
Memang sgt overpriced..
Bab lokasi tu pulak bg aku sgt strategik, sbb memudahkan org yg tiada kereta...
Sdh nama pun pi event, mana2 tempat pun traffic jammed...
Pasal Hujan tu pun satu hal, skrg ni kan musim hujan...
Camana hebat organizer tu, dia xkan dpt halang hujan dari turun...
Even bomoh kelapa tu pun x dpt halang, tul x.....
Wallahu'alam...
******************************

Baahh, kami pun pulang dgn perasaan bercampur baur...
Happy, sedih, confused, lapar, kepanasan, etc.....


Naaahh... Kenang2an utk saya sempena pengalaman pertama ke
Foodgasm Fest 2015....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::