Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Tuesday, June 30, 2015

[Clinic Review] Dr.Ting Skin & Laser Clinic (Ting Skin Specialist Clinic)

26.11.2014

Assalamualaikum semua..

Ni kali sy mau buat review tentang sebuah klinik rawatan muka di Jalan Imbi, Kuala Lumpur.
"Dr.Ting Skin & Laser Clinic (Ting Skin Specialist Clinic)"
Klinik ni tersangat lah femes di kalangan mereka yg ada masalah kulit muka, seperti saya...
FYI, sblm ni sy tiada pulak masalah jerawat, kalau tumbuh pun masa tengah "P"...
Tp sejak berat badan naik beberapa tahun kebelakangan ni, 
jerawat pun mula tumbuh ibarat cendawan di musim hujan, huhuhuuu....
Mula2, jerawat banyak tumbuh di hidung..... Pastu penuh di dahi.... 
Maka jadilah bentuk-T..
Pastu mula tumbuh di pipi belah kanan & kiri...
Dan last skali, skrg ni penuh pula di dagu...
Sedih pulak saya.... Rasa DOWN yg amat sangat sbb jerawat & bekas tompok hitam sgt ketara masa ambik gambar...
Pastu sibuk edit2 gmbr pakai Camera 360, (T_____T)


Yang memburukkan keadaan, sy ni pantang makan semua yg berunsur KACANG...
(padahal itu la yg sedap)...
Rempeyek kacang, gado-gado, nasi lemak, kacang goreng salut telur, kacang tanah goreng dgn bawang putih.... Aduhaaaiiii....
Dan yg terbaru tumbuh, jerawat batu tumbuh di hidung sbb makan roti dgn Peanut Butter...


Sudah try macam2 ubat jerawat & set penjagaan muka, tp still tiada perubahan...
Oxy, T-Tree, Dnars, Wonderglow, semua lah...
Tp tetap x sesuai ngan kulit muka..
Jerawat tumbuh setiap hari... E-V-E-R-Y-D-A-Y...
Tny ngan kawan skolah yg dulu ada mslh jerawat, dia buat rawatan di hospital kerajaan..
Memang lah murah, tp kena register sbg pesakit luar dulu...
Kalau doctor tengok serius, baru proceed utk jmpa doc pakar...
Kalau tidak, doc cuma bagi ubat untuk makan saja.....
Saya pulak mau jmpa pakar terus......
Lagipun tgu dpt rawatan sbg pesakit luar bukannya skjp...
Mau ambik numbur lg.. Tunggu lagiiii.....
Selagi x penuh di muka, mst lah doc akan ckp ni x serius...
Tp x kan la mau tgu smp serius baru dia bagi jmp pakar, ya dak??



Pastu sy pun mula Google cari info pasal pakar kulit, yg penting MURAH!
First, sy jmpa Dr.K, org review psl doc ni mmg berkesan, tp SEKALI rawatan mau beribu woooo...
Pastu jmpa pulka Dr.N, minimum pun RM500.... (masih mahal juga)...
Last sekali baru jmpa tentang Dr.Ting ni....
Majoriti bloggers kata, cuma perlu byr RM155... *konsultasi doktor termasuk ubat....
Woooowwwww..... Ini tersangat lah murah....
Disebabkan murah dan berkesan tu lah, semua bloggers ckp pesakit Dr.Ting ni sentiasa sesak,
klinik belum bukak lg sdh ramai yg beratur panjang....
Klinik bukak pukul 9am, tp dia punya sesak tu start pukul 8.30am... Fuiyooo...
Tanpa banyak fikir, trus call clinic utk buat appointment...
Hari Sabtu pukul 3pm, sbb saya kerja halfday..


Credit: Website Dr.Ting

So, hari Sabtu lepas trus mintak teman Yaya utk pergi ke klinik tu....
Kami naik monorail dan turun di Stesen Imbi..
Turun di stesen Bukit Bintang (Sg.Wang) tu lebih dekat sebenarnya....
Berpandukan Google Maps, kami berlarian di simpang 4 dkt Bukit Bintang tu,
sudah la time tu hujan...
Mau cantik punya pasal, sanggup kami redahi.... huhuuuu...
Tapi memang lumayan jauh juga la kalau jalan kaki...
Sampai di hujung jalan, maka kami pun jmpa Klinik Dr.Ting, memang super sesak la dlm tu....




Masuk saja dalam klinik, trus cepat2 register dan bagitau yg sy sdh buat appointment..
Sorang 'nurse' di kaunter receptionist bagi sy kad rawatan & kad appointment utk diisi dgn maklumat pribadi..
Sy & Yaya ambik seat plg corner dan pesakit plg bising ialah kmi berdua....
Gerun tengok muka org yg mcm santa clause,
muka penuh kapas sbb kena inject di setiap satu jerawat, seram ooo....
Tapi jangan risau, INJECTION tuh ialah pilihan kita,
sama ada kita mau LEBIH BERKESAN & CEPAT SEMBUH,
maka ambik la injection tu, bill lain kira tau...




Bilik rawatan ada byk, tp Dr.Ting tu yg kluar-masuk lain2 bilik utk rawat pesakit..
Sebab tu la tiap kali 1 batch pesakit dipanggil masuk,
lamaaaaa betul baru mereka keluar, sbb kna tgu Dr.Ting buat rawatan di bilik2 lain...
Ada ramai juga yg bila kluar dr bilik rawatan, muka mereka merah menyala...
Rupanya lps buat rawatan Laser..
Nampak x nurse tu baca list nama pesakit ??
Dia akan panggil 1 batch tu dlm lingkungan 10 nama macam tu laaa... tapi lain2 bilik laa...
So, tiap kali 1 batch tu masuk, lamaaaa baru batch seterusnya dipanggil...
Sebab doctor nya cuma satu.... Bilik rawatan yg banyak...







Sy bersyukur juga sbb jerawat sy tidak seteruk pesakit2 yg sy lihat hari itu...
Ada yg sampai bernanah2.... Errrkkk.....
Dan mereka prefer utk ambik injection.....
Maka, sentiasa lah bersyukur dan ingat bahawa ramai lg yg lebih teruk dr kita....


Punya la si Yaya happy sbb nampak password Wifi yang "terpampang nyata" di kaunter receptionist..
Terus hilang dia punya boring, heheheee...

Tunggu punya tunggu, punya lama baru nama sy dipanggil, pdhl sdh buat appointment....
Lepas tu, baru sy dipanggil masuk & Dr.Ting pn blm ada...
Tidak tau la berapa kali Dr.Ting lalu lalang dlm bilik saya, suruh sy tunggu....
Tumpang lalu saja rupanya, huhuhuhuuu....
Sbb dia tgh rawat pesakit lain di bilik2 sblh... Sampai mngantuk saya duduk situ..
Dan akhirnya, Dr.Ting dtg merawat sy...
Dia tny apa masalah....
Sy pun ceritalah, psl pimples sy ni tumbuh tiap ari....
Dia belek2 muka sy kanan-kiri-atas-bawah, pastu dia HUUURRRRMMMMM.......
Trus dia lukis satu katun, dgn muka penuh jerawat di dahi, pipi, hidung dan dagu...
Dia tny, sblm ni pernah try apa2 rawatan? Sy ckp tidak ada...
Lupa pulak sbelum ni pernah try New York Skin Solution,
tp makin truk sbb dia pi picit2 jerawat sy... huh..


Jangan risau, Dr.Ting ialah doctor bertauliah & berpengalaman..
Boleh tengok sijil2 & pengiktirafannya.....

Sebab tu la org kata, mahal x semestinya bagos...
Tengok mcm Dr.Ting ni, x perlu iklan berlambak2 di TV,
x perlu suruh sms bagai, ckp ada free trial la apa lah,.. *free lah sangat
smp sana minta credit card org, kita ckp x mau, dia pi PAKSA...
Pastu mngumpat org dalam bahasa Mandarin ckp kita nih TIADA DUIT PUN MAU DATANG SITU....
Dr.Ting x perlu semua itu, cukup dgn rawatan yg murah tp berkesan,
sure org akan rekomen kpd kawan2 & ramai blogger buat review dlm blog,
cukup utk buat klinik Dr.Ting sentiasa femes & sesak...
 Pastu, Dr.Ting tny sy, ada anak ka? Sy ckp TIADA....
Sudah kawen? Sy ckp Belom....
Sbb dengar kata, ubat yg dia bg ni sgt keras dan bhya kpd baby...
Sy ada baca review, klu mkn ubat tu, pastikan tiada plan utk hamil dlm tempoh 5 bulan...
Dr.Ting pun explain psl ubat2 yg dia akan bagi....
Cleanser, Toner, Mosturizer & kapsul utk dimakan tiap pg dan petang...
Ubat2 tu utk bekal selama sebulan..
So, dia arrange 1 appointment sebulan kemudian utk tgk kesan ubat..
Dia ada bgtau yg utk hilangkan parut jerawat, kna buat rawatan selama bbrp bulan...
Bukan cuma sekali tau...



Pastu sy pun keluar & tunggu ambik ubat...
Total rawatan & konsultasi doctor tadi ialah RM175....
 Masih dlm budget sy lg, hihihihihii....
Masa blk tu plk, hujan makin lebat...
Tp hati banyak senang sebab sdh jmp doc....
X sabar mau tgu smp sebulan utk hasil yg menakjubkn, hihihihi...
So, mari la kita tgu review psl kulit muka sy lg ok....
Bubbye~..................

From left: Cleanser, Toner, Mosturiser & kapsul.....

*******************************

Bagi yang ada masalah kulit,\
boleh la try pigi klinik ni kan...
Insyaallah sembuh.....


Klinik Dr.Ting ada di hujung blok, mmg senang mau jumpa...

Dr.Ting Skin & Laser Clinic (Ting Skin Specialist Clinic)
Ting Skin Specialist Clinic 136,
Jalan Imbi, 55100, Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan
 +60 3-2144 4848
http://www.tingskin.com.my/



*************************************

Update (30.06.2015) :

Maaf lah ya bagi kawan2 yg mau tengok hasil muka saya selepas menerima rawatan di Klinik Dr.Ting ni.... Baru skrg saya post, hihihi....
Gambar sebelum rawatan yg menyeramkan tu, nanti sy pi cari balik.....kalau ada lahh...
Maklum lah, time tu masih zaman muka x licin, huhu...
So, mau ambik gambar pun mmg x lah kan......


 Ini pic saya with Daddy masa balik Tawau bulan lepas...
Ada sikit saja lagi kesan hitam di dahi tu kan...
Tapi kira syukur jugalah sbb jerawat sdh kurang di dahi, pipi, hidung & dagu....
Sikit masa lagi InsyaAllah... :)


****************************************

Ini pulak testimoni dari pembaca blog saya....
Feedback bagus katanya, Alhamdulillah~... :)


  



Latest Update:

Ramai pembaca blog yg inform sy yg harga sudah x sama dgn masa sy pergi dulu (RM170.00)... Ramai yg kena charge RM245.00..
Mungkin sudah naik harga lah ...
Apa barang yg x naik harga sekarang ni , huhuhu~.....
Tapi kalau still dlm RM200+ tu kira ok lah berbanding klinik2 pakar lain yg charge lebih dr RM500 ...
Tp itu terpulang pd kemampuan sendiri lah...

"Tepuk dada, tanya JERAWAT..... huahauahaaa....."





Sunday, June 7, 2015

[Recipe] Labu Masak Lemak Ikan Masin




Assalamualaikum....

Hari ni sy mau share resepi fevret saya iaitu Masak Lemak Cili Padi....
Ayam masak lemak, sayur masak lemak, labu, udang, pucuk ubi, semua laa...
Kalau sudah ada masak lemak, memang x pandang lauk lain lagi....


Ini kali saya mau share resepi Labu Masak Lemak Cili Padi...
Menu ni saya try masa makan buffet di Hotel Belmont Marco Polo Tawau, hari tu....
Masa tu, mmg banyak pilihan yg ada, nama pun buffet kan...
Tapi 2-3 kali jugak la sy pi menambah masak lemak ni...
Sedaapppp sbb chef goreng ikan masin tu rangup2.....


Bila balik Kelana Jaya, mula lah ber-eksperimen buat menu ni....
Walaupun mgkin ada bahan yg kurang, yg penting sedap di tekak sendiri, hihihihi.....

Ikan Masin boleh la guna ikan jenis apa pun yg kamu suka, ikut selera masing2....
Tp sy beli yg seekor2 dibelah dua tu, nipis dan bila digoreng memang rangup....
Saya pun lupa apa jenis ikan masin tu..
Tapi saya beli dalam paket2 di Giant, ikan merah kalau x silap....

Bah, ini bahan2 yg saya guna aritu....


Bahan-Bahan:
Labu (setengah biji)
Ikan Masin (Ikut selera masing... )
1 batang serai, dititik
Asam Keping (2 keping)
Santan (1 kotak)
Garam dan gula secukup rasa
Daun Kunyit (dicarik2.....)


Bahan Dikisar Halus:
10-15 biji cili padi yang warna merah
1 inci kunyit hidup
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia


Cara-cara:
1. Labu dipotong persegi sederhana besar, supaya tidak cepat hancur bila dimasak. Basuh dan tepikan.
2. Ikan masin dipotong kecil2 (saya guna gunting ja, lagi senang), goreng sampai rangup dan tepikan.
3. Mula-mula, blend smp halus bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup & cili padi.
4, Tumis smp agak pekat, pastu saya masukkan labu, saya tumis sekejap dan saya masukkan santan. Gaul.
5. Masukkan sedikit air, masukkan serai, asam keping & daun kunyit.
6, Gaul hingga mendidih, sampai kita dapat kepekatan kuah yg kita suka.
7. Taburkan Ikan Masin yang digoreng kering tadi....
8. Masukkan gula, garam & serbuk perasa. Matikan api dan boleh dihidang.


p/s: Cara saya mungkin berbeza dgn cara org lain, terpulang la ya... Ikut tekak masing2, janji sodapp..... ^__________^

Wednesday, June 3, 2015

[Food Review] Sabah Chicken Rice, Tawau

Ini kali saya mau review salah satu tempat makan fevret saya & family di Tawau...
Selalunya kalau sdh mau makan luar, memang tiada tempat lain la tujuan kami...
Either Sabah Chicken Rice ataupun Food Central (nanti akan buat review)...

So, ni kali sy promot dulu "Sabah Chicken Rice"....


Restoran ne terletak di Fajar....
Berdekatan dgn Hotel King Park & Hotel Kingston...



Mula-mula, kita baca dulu Menu smp katam.....
Harga dia not bad.....
Nda juga terlalu mahal.... ^______^
Suka makan sini sbb cara masak semua menu lebih kpd Chinese Style....



Okay, ni mau tunjuk satu-per-satu makanan yg kami order tiap kali makan di sana.....

Udang Goreng Tepung... Sangat rangup......

Ne saya punya Mihun Goreng Basah.....
Sangaatttt Nyummyyyy!!!!


Isi ikan masak halia...
Rasa nya sgt sedap, cuma 1 ja yg x berkenan di hati....
Tepung kanji lebih banyak dari isi ikan, sighhhh~




Kuetiaw Basah....

Kuetiau Basah lagiiii....


Mummy kalau datang makan sini, sure order Nasi Ayam....





Mee Konloh isi udang.....
(sangat sedaaappppp~...)

Sekali sekala makan Bubur Ayam..... Sedap jugak...



Japanese Tafu.....



Kuetiau Goreng....


Meehun Goreng.....


Kesimpulannya, semua masakan dia memang SEDAP.....
Asal pigi sana mesti bingung mau order apa....
Lihat lah wajah2 Mummy & Daddy saya yg tersenyum puas.... hihihihi~...








Bagi yang mau try makanan di sini, ni alamat full dia.....

Sabah Chicken Rice
TB 4586-4587, Ground Floor, 
Lot 11-12, Leitz Complex, 
Jalan Haji Karim, 
91000 Tawau, Sabah
Tel: 089-753648
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::