Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, August 22, 2015

'Mainan' Baru Sempena Raya

Sempena raya ni, rasa mau ada gadget baru pula..
Saya ni bab hp mmg x layan sgt, janji boleh Wassap & Call...
Lain2 tu aku x layan...
Kalau hp mmg cap ayam pun sy pakai, janji layan dulu hobi photography...
Sebab tu lah Mummy selalu bising bila dia susah mau dpt call saya...
Hp selalu battery kong...
Sdh cas 100%, tiba2 tengok tgl 14%..... wakakakakaaa....
Dia suruh saya beli hp baru, lain pula saya beli....
Hp plg canggih pun Samsung Galaxy V ni haa....
Pastu satu lagi number guna Sony X8... Tu pun kejap2 mau kena reboot, hihihihi..
Camana Mummy x marah...

 
Aritu ckp dgn Mummy mau beli drone DJI Phantom2...
Punya la Mom mngamuk, wakakakaka.....
Dia suruh beli kereta dulu, jangan beli mainan2 saja....
Hahahhahahaha~


Kalau Raya tahun lepas sy beli Nikon DSLR,
ini tahun teringin pula mau beli ActionCam...
Niat di hati mmg mau beli Gopro Hero 4+..
Memandangkan tiba2 trus mau beli, maka tabung pun belum mencukupi utk tapau Gopro...
InsyaAllah raya tahun depan pula....


Sekarang ni, kita beli dulu adik-tiri Gopro, iaitu XiaoMi Yi... atau nama lainnya Yi Camera...
Tengok dalam Instagram #xiaomiyi, ramai pulak mat saleh guna YiCam nih...
Kualiti gambar & video pun terang...
Yg paling penting, kualiti gambar 16MP...
So memang bulih tahan terang jugak la...
(Details pasal camera boleh click SINI... )


But stil x boleh lawan Gopro lah...
Ratus² VS Ribu², memang x dapat lah kan...
Janji ada buat pakai masa raya nanti...


Sehari sebelum balik Tawau, gagahkan diri pigi Lowyatt...
Kebetulan masa tu sehari selepas kejadian rusuhan di sana...
Punya la mau beli tu barang, smp x peduli sdh masa tu sdh aman kah belum...
Padahal malam selepas sy beli tu, ada pulak kejadian rusuhan kedua...
Sampaikan customer dlm Low Yatt pun kenak kunci dlm bangunan...
Alhamdulillah hari tu sy pi petang, sbb mau kasi sempat solat Tarawih yang terakhir...



Smp di Low Yatt, naik turun escalator cari level yg jual ActionCam...
Naik smp level jual laptop...
Tny abg2 yg panggil2 promot lappy tuh: 

"bang, level yg jual ActionCam tingkat brapa..." 
"ActionCam?? apa tuh??"
" (-______-).. nda palah, bang.. nanti sy tny org lain..."

 

Turun lagi balik pi Level 1.... Kali ni mata fokus pada gadget dlm cermin...
Sebab benda kecik kan... Mesti dia letak dlm cermin...
And yessssss... Sy jumpa satu kedai jual XiaoMi Yi sudah...
Dia campur dgn ActionCam brand lain macam SJ4000 & SJ5000... yg bukan Gopro lah..




Lepas sy nampak ada YiCam yg Travel Set,
trus cari itu acai jaga kedai dan start cin-cong-cin-cong sama dia...
dgn harapan dapat less, wakakkaakaa....
Travel Set dia sekali dgn Selfie Stick Monopod, kalau Basic Edition cuma bagi camera ja..
Pujuk punya pujuk, dapat harga yg mampu milik tp stil x puas hati...
Sy mintak pulak aksesori, tp dia bilang aksesori diorg belum beli lagi... kena order...
Ada pun waterproof casing... alaaaa~ bukannya pigi menyelam pun...
Pastu boss dia tiba2 datang dari belakang & letak satu Powerbank comel warna PINK ~!!
Woooowwww~!!! Trus cakap OK... hihihi....


 
 
Pastu tunggu lg dia install App YiCam dlm hp Samsung sy.... (cikai2 pun blh guna juga, syukur..)
Pastu dia pun ajar camana gambar, camana rakam, camana cas, dsb....
Dan kalam kabut naik train pulang ke rumah dgn hati yg riang di hari raya....


Sampai rumah cun2 jam 6:30pm, sempat gak la cas sekejap...
Pastu godek2 sikit camana pakai tu barang & berdessup kencang ke Masjid...
Dan akhirnyaaaa.... malam solat tarawih yg terakhir tu dpt testing2 Yi Cam di Masjid Tabung Haji.... 


Boleh tahan terang juga kan.... Paling penting dia pny Wide Angle...

**********************************

Yang ni pulak, gambar2 yg diambil di kampung (Tawau) masa hari raya Aidilfitri lepas...




P/s: Lepas ni kena lah menabung supaya dapat beli Gopro Hero4 & drone pulak... Aamiin...

Sunday, August 16, 2015

[Recipe] Kuay Teow Goreng Daun Pisang



Memandangkan daun pisang masih banyak lagi balance lepas buat
Nasi Daun Pisang ala Mamak semalam,
maka hari ni terfikir pulak mau buat Banana Leaf Fried Kuay Teow...


Kuay Teow Goreng Daun Pisang
(Banana Leaf Fried Kuay Teow)


 Bahan-Bahan:

1 paket Kuay Teow (saya suka makan yg halus tu, x suka yg besar2... cepat muak)
3-4 btg sosej (hiris serong)
1 biji bawang merah (besar)
4 ulas bawang putih
kobis
sawi
1 biji telur
4-5 batang cili padi merah (hiris halus)
sos cili
kicap hitam
sos tiram
1 Kiub ayam Magie @ Knorr
1 lembar Daun pisang






Cara-cara:

1. Tumis bawang merah & bawang putih hingga garing.
2. Masukkan sosej & tumis hingga masak.
3. Masukkan cili padi potong, sawi & kobis, goreng hingga separuh masak, supaya sayur tetap crunchy. 
4. Buat bulatan di tengah2 kuali & pecahkan telur, kacau goreng telur.
5. Masukkan Kuay Teow yg sdh dicuci & ditiriskan.
6. Masukkan semua bahan perasa (kicap hitam, sos tiram, sos cili, kiub ayam).
7. Gaul sebati & boleh angkat bila sdh masak.
8. Letakkan di atas daun pisang yg sdh dipanaskan atas dapur gas.
9. Taaaaddaaaaaaaaaaaaa~!!!!!!!!!!




Selamat Mencuba ~!!!!!

Saturday, August 15, 2015

[Recipe] Nasi Daun Pisang Ala Mamak

15 Ogos 2015: Mini Openhouse

Hari ini merupakan hari terakhir bulan Syawal utk tahun ni...
Sedih rasanya....
Macam baru ja semangat menyambut bulan puasa....
Skrg pulak berakhir sudah Syawal...
Semoga dapat menyambut Ramadhan & Syawal pd tahun dpn kalau dipanjangkan usia..
InsyaAllah Amin....


Dan untuk menyambut hari terakhir Syawal ni saya jemput la si Yaya utk dtg 'beraya', hihihi...
Memandangkan langsung tiada beli kuih raya, 
maka sy decided utk masak yg special sikit...
Tiba2 tekak ni rasa teringin mau makan Nasi Daun Pisang...
Trus imejin nasi atas daun pisang, kemudian dicurah kari ayam... Perrrghhh....


Dan pagi ni pulak trs laju2 beli barang dapur di Hero...
Tetamu dijemput datang jam 9 pagi, tuan rumah baru mau pi beli barang dpaur jam 8 pagi, wakakaka...
Jam 9am, baru start berperang di dapur sorang2....
Masa tu housemate semua balik kampung...
Untung laaaa kampung ada di semenanjung ni, bila2 ja boleh balik...


Dan tadddaaaaaaaaaaa....
Nasi Daun Pisang ala Mamak siap sepenuh nya cun2 lepas azan Zohor.... 
Masa tu tetamu sudah mengadu lapar, huahahhaa....

Nasi Daun Pisang Mamak Style


Peria Goreng Rangup ala Mamak

Tidak sah rasanya kalau pi restoran mamak kalau tidak ambik lauk ni...
Selalunya sy habiskan satu tray tu....
Untuk menu asli, slalu nya mamak guna pewarna merah kan...
Tapi sy tidak guna, sbb sebotol pewarna tu RM2.00, pakai cuma 2-3 titik jaa...
So, ndak payah mau membazir... hihihihi~
Untuk resepi, saya rujuk di blog INI... (terima kasih, kak ~!!)
 Saya sudah ringkas kan step nya.....

Peria Goreng Rangup ala Mamak

Bahan-Bahan:

1. 3 batang peria katak
2. 1 sb serbuk cili
3. 1/4 sk garam (sy guna Magie Secukup Rasa)
4. 50gm tepung gandum
5. 1sb tepung ubi kayu
6. 1sb tepung beras
7. 1 biji telur (dipukul)
8. 1/2 kiub ayam (Knorr @ Magie)
9. Air secukupnya utk bancuh tepung
10. Baking Powder
11. Lada Hitam
12. Pewarna merah (sy tidak letak sbb tiada)
13. Tepung Goreng KFC (yg ni sy tambah sendiri, hihihi~)

Cara-Cara:
1. Basuh peria, buang biji di bahagian tengah, hiris sederhana nipis utk elak peria cepat hangus kalau terlalu nipis atau terlalu tebal utk elak peria kurang masak.
2. Ambil bekas, masukkan serbuk cili, tepung beras& garam, adunkan. Ambil hirisan peria, tekap satu persatu pada adunan tepung. Asing & tepikan.
3. Ambil bekas yg lain, masukkan tepung gandum, tepung ubi & baki tepung Step No.2.. Masukan lada hitam, telur telah dipukul, baking powder, pewarna merah, air dan garam secukup. Adunkan supaya kita dapat adunan tepung goreng yg tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
4. Panaskan minyak, masukkan sekeping demi sekeping hirisan peria yang dicelup tepung. Goreng sehingga warna agak kecoklatan & rangup... Angkat & letak atas pinggan yg dialas tisu dapur utk menyerap minyak berlebihan.



Kobis Goreng Kunyit ala Mamak


Bahan-bahan:

1. Kobis
2. Lobak (hiris bentuk mancis)
3. 1/2 sk biji sawi (Tidak letak sebab lupa beli, ahhahaha)
4. Sedikit biji jintan putih (optional)
5. Daun kari
6. Bawang Putih - hiris
7. Bawang merah - hiris
8. Gula, garam, serbuk perasa (Saya guna kiub Magie)
9. Cili padi - hiris nipis
10. Sedikit serbuk kunyit
11. Cili merah - hiris nipis
 
Cara-cara:
1. Tumis bawang merah & bawang putih.
2. Masukkan cili merah & daun kari.
3. Masukkan lobak & kobis... Biji jintan putih & biji sawi. Kemudian hirisan cili padi.
4. Taburkan sedikit serbuk kunyit. Gaul sebati.
5. Perasakan dgn gula, garam & serbuk perasa.




Kari Ayam Kuah Pekat

 
Bahan-bahan:

1. Ayam (saya pakai part thigh & drumstick)
2. Kentang (bahagi 4)
3. Tomato (bahagi 4)
4. 2 tangkai daun kari
5. 1/2 biji bawang Bombay
6. 1sk garam
7. 1/2 liter air
8. 1/2 kotak santan
9. Minyak utk menumis

Bahan Rempah (Satukan & bancuh dgn air, menjadi pes)

1. 2sb serbuk kari (Babbas plg sedap)
2. 1/2 sk serbuk jintan manis
3. 1/2 sk serbuk jintan putih
4. 1sk serbuk cili


Bahan Blend:

1. 4 ulas bawang putih
2. 1 biji tomato
3. 1 labu bawang besar
4. 1/2 inci halia
5. 2 batang cili hijau
 

Cara-Cara:


1. Blend kan semua bahan kisar sampai halus dgn sedikit air.
2. Tumis bawang besar & daun kari. Kemudian masukkan bahan blen. Tumis hingga agak kering.
3. Masukkan bahan rempah & kacau hingga naik bau.
4. Masukkan ayam yg sdh dicuci bersih, gaul dulu dgn rempah hingga sebati.
5. Masukkan sedikit air & kentang. Masak sampai kentang lembut.
6. Masukkan tomato & garam. Last sekali masukkan santan. Masak sampai kuah mendidih.
7. Hidang ~!!




Nasi Daun Pisang Ala Mamak



Bahan-bahan:

1. Nasi putih
2. Kari Ayam
3. Peria Goreng rangup ala mamak
4. Kobis Goreng Kunyit ala mamak
5. Papadom
6. Daun Pisang (Bahan paling PENTING!! Tiada ni, maka bukan Nasi Daun Pisang lah namanya..



Cara-Cara:
1. Susun ja semua lauk atas daun pisang yg sudah dipanaskan atas dapur gas. Tujuan utk mengeluarkan aroma daun pisang.



Nota: Ini kalau ada sotong goreng tepung & Rasum lagi mabeles.... Nantikan Resepi nya... :)



***********


Wahhh~.. Puan Yaya agak berpuas hati kelihatannya...
Sampai menambah 2 round...
Shabbasss..... :)

Okay gais.... Selamat mencuba....
Hari ni kita cuti diet dulu k..... hihihi~



Thursday, August 13, 2015

Potluck & Mini Gathering Ex-Konven...

Setelah berminggu2 planning via Whatsapp, maka majlis
" Potluck & Mini Gathering Ex-Konven"
yg kecil-kecilan ni pun baru terlaksa tadi petang...
Alhamdulillah meriah....


Seperti biasa, lokasi berkumpul kalau ada majlis makan2 macam ni mesti di rumah saya di Kelana Jaya..
Maklum lah, rumah bujang kan...jadi barang dlm rumah pun ndak banyak,
jadi senang la mau buat majlis2...


Kalau ikutkan, ada Jun & Len jugak mau join...
Tapi Jun x sempat dtg sbb flight lambat sampai...
len pulak, biasalah org kerja offshore ni, kerja x tentu...
Maka yg datang haritu ada Ros & family dan Elmi & family...
Mereka dulu ni ex-classmate sy masa sekolah menengah di SMK Konven ST Ursula, Tawau...
Alhamdulilah smp skrg ukhuwah masih terjalin erat...
Terutamanya melalui acara makan2 begini, hihihi...
Aiany pun ada join jugak, dia pun Ex-Convent jugak, tp bukan sekelas lah..
Kelas sebelah... tp rapat jugak la...



Pagi tu, lbh kurang jam 8am, Aiany wassap, bilang sdh ada di bawah apartment..
Lpstu beli barang dapur sikit di Giant sama2, dan balik rumah trus berperang di dapur 2 orang...
Menu yg saya masak cuma Sizzling Japanese Tofu...
Ingat mau buat sup, tp mereka ckp lauk pun sdh cukup banyak...
So, jgn membazir... hihihi~...


Tengahari lebih kurang jam 12pm, Elmi & family datang duluan...
Dan kemudian Ros & family..
Tanpa buang masa trus mulakan acara mencekik.....


Meriah betul lauk mereka ni......

Ros punya Ketam Masak Sambal...

Air Asam utk ikan bakar by Ros jugak...

Sup Brokoli & lobak by Elmi...

Kari Sotong by Elmi & Ikan Bakar by Ros

Semangka kuning by Ainy...

Sizzling Japanese Tofu by me...

Ikan bilis sambal petai by Elmi..

Mihun Goreng by Elmi....


Okaayyy... Mulaaaaa ~!!
Sampai bingung ni mau makan apa duluan....

Family Ros yg comel....

Elmi & the family...

Aiany Kinas.... :)

Lebih selesa makan di bawah kalau sdh lauk banyak macam ni...
Baru ada feel......

Okay, tambah bang.... Jangan malu2....



Lepas makan, semua ngantok...
Suami masing2 tersandar di dinding...
Yang para isteri pulak si di dapur menapau lauk, hahahaa...
Lepas Asar, masing2 pulang dgn hati yg gumbira....
InsyaAllah ada rezeki boleh buat lagi.... :)

14.06.2015
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::