Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, October 24, 2015

Majlis Memasak Bubur Asyura

Assalamualaikum & Salam 11 Muharram...
Walaupun hari ni sdh pun masuk 11 Muharram, tp Masjid Tabung Haji Kelana Jaya tetap meriah dgn majlis² & program² sempena 10 Muharram...
Pagi tadi, saya bersama AJK Masjid Tabung Haji & AJK Kompleks TH bergotong-royong memasak Bubur Asyura...
Saya sebagai anak Sabah yg jauh merantau ni memang mau tau lah Bubur Asyura tu camana masaknya..
Sampai sanggup ambik cuti sbb mau join program ni....

Budak comel tu "Wani" (anak Muadzin, Ustaz Wan Shahrom) & Ustazah Sabariah...
Ikut tentatif asal, majlis mula pukul 8:30am....
Sy punya semangat, jam 8:00am lagi sdh sampai di masjid....
Sebenarnya Ustazah Sabariah yg ajak saya join majlis ni....
Sebab dia kan isteri Imam, jadi bab² majlis² ni dia lah yg ajak... 


Kami mulakan dengan mengupas ubi keledek...
Kemudian kita potong dadu, ya puan-puan..... :)


Sambil2 tu kita ambik gambar lah dulu sebagai kenangan....


Ni semua staf Kompleks TH...
Yg sy kenal pun Ustazah Sabariah sorang ja...


Syukur Alhamdulillah, dgn adanya majlis gotong-royong begini, dpt jugak kenal ramai orang.... Sesi berkenal-kenalan giteww...
Ustazah Sabariah lah.... Kejap2 promot:
 "Ni orang Sabah.... Asal Sabah tau.... Dia tgh cari calon ni..."
Atukui~.... Menyempat lagi tuuuhhh....
Hajah Fauziah (baju merah) tu apalagi, siap ambik henpon teruss....
"Betol ni?? Betoll?? Umur brapa?? Aku ada calon ni haa... Kalau betol kejap lagi DIA turun.."
Gullppp~!!!!

Selesai mengupas Ubi, kita potong2 Banana pulak....
Manis2 belaka bahan bubur ni....
Sy memang x makan manis2 ni..... Ngilu gigi....


Haaaa..... Ini lah rupanya setelah semua bahan dimasukkan dalam belanga...
Dalam tu ada ubi, kacang hijau, pisang, santan, gula berpaket², byk lagi la...

Baju ungu tu Nazir Kompleks TH... a.k.a Bos Tabung Haji lah..
Dan seperti biasa, ustazah Sabariah bagitau lagi:
"Ni budak Sabah tau....."
Tuan Nazir pun terus tukar slank Sabah:
"Sabah di mana?"
"Tawau.."
"ooohh... Tawau di kampung mana?"
"erm, bukan kampung... Di bandar..."
Astaga... Sy pun talingung² juga menjawab... Agak nerbes gitu berckp dgn Boss...
Barangkali dia tny, sy di Tawau tuh tgl area mana.... wakakakaa....
Pastu dia bilang: "Saya selalu pigi Tabung Haji Tawau.."
Ooooh~, patut lah fluent juga cakap Sabah...


Sesi mengacau bubur tu memang kena tukar ramai orang....
Dari cair, kena kacau sampai menggelegak & mengental....
Fuuhhh..... Agak memenatkan otot lengan lah jugak...

Haaa~... Ini semua kakitangan Kompleks Tabung Haji...


Tadddaaaaa~..... Sudah pun mencapai kepekatan yg sesuai...


Lepas tu kita masukkan dalam bekas plastik....

Ada yang pakai mangkuk, ada yg pakai senduk, ada yg pakai gayung...
Wakakakaka.....
Akibatnya, kuantiti tidak sama rata...
Yang pakai gayung tu terlebih sukatan....


macam ni lah rupanya Bubur Asyura...
Saya ingatkan ada iras2 Bubur Kacang Hijau...
Tapi Bubur Asyura ni dia akan mengeras dan boleh dipotong...
Hurrrmmm.....

Ini lah kejadiannya setelah Bubur Asyura dibiarkan mengeras....








Semua selesai lebih kurang jam 1:00pm...
Suami Ustazah Sabariah (Ustaz Samad) terus ajak makan di Cafetaria TH Hotel...
"Haaa.... Makan².. Pesan ja nak makan apa... Order air sekali...."






Ini adalah santapan tengahari saya yang 'tidak-seberapa-ini'... hihihi~
kalau sudah ada Ayam Masak Lemak Cili Api,
lauk lain memang x pandang lagi...



*****************************

Malamnya pulak, ada penceramah jemputan...
Ustaz Dr.Jamnul Azhar Mulkan...
 

Lumayan ramai orang juga yg datang....

Ustaz bercerita ttg pengalamnnya berdebat dgn Paderi & Sami.... Subhanallah....


Setelah selesai ceramah & solat Isya berjemaah,
acara seterusnya ialah MAKAN malam....
Ini lah sebab nya saya susah mau turun berat badan....
Aktiviti di masjid TH asyik makaaaaaann jaa... Hihihii...
Nama pun rezeki kan....


Wednesday, October 14, 2015

Salam Maal Hijrah 1437H / 2015

Assalamualaikum~... Salam Maal Hijrah pada semua umat Islam....
Tahun ni 1 Muharram jatuh pada hari ini, 14 Oktober 2015...
Ikut kalendar Islam, lepas magrib semalam sudah pun masuk tahun baru Islam...


Tiap tahun, mesti ada ceramah sempena Awal Muharram di Masjid Tabung Haji Kelana Jaya...
Majlis mula pukul 6:45pm sampai 9:45pm...
So, semalam pulang ja kerja pukul 6:00pm, trus laju2 keluar ofis..
Masa tu pulak hujan lebat, memang traffic jammed kaw2 punya depan ofis...


Syukur alhamdulillah ada aplikasi MyTeksi..
Dalam 5 minit begitu, ada sdh teksi call...
Kalau dulu xda aplikasi nih, memang bersawang la tunggu teksi situ, dgn jammed dia lagi...
Driver dia pulak terlebih peramah, huahahaaa...
Bila dengar ja loghat saya yg pekat Sabah ni, maka mula lah sesi interbiu....

"Berapa lama duk Kelana Jaya nih?"
"9 tahun lebih.."
"uuiiishh~.. Lama tu.. tapi loghat tu x boleh ubah kan.. Suku apa?? Orang Sabah ni putih2 kan.... bla blaa blaaaaa......."
Saya layan ja laaaa, tengah2 traffic jammed tuh...


Cun2 jam 6:45pm jugak la sampai masjid Tabung Haji...
Dari ofis (Kelana Square) ke masjid, cost RM10.00... 
Lepas solat sunat Tahiyyatul Masjid, ramai2 baca surah Yasin...
Jam 7pm, kami baca Doa Akhir tahun sebelum masuk azan Maghrib..
Bacaan diketuai oleh Imam masjid, Ustaz Samad....


Lepas solat Maghrib secara berjemaah, Ustaz Samad buat pengumuman bilang penceramah jemputan belum sampai lagi..
Baru sampai di tol Damansara....
Dalam 8pm begitu lah penceramah baru sampai....


 
Penceramah jemputan ialah Ustaz Abdul Halim..
Pengasas & Pengerusi Hijra Time Piece..
Pernah dengar pasal Jam Tawaf ??
Yang jam anti-clockwise tu ??
Haaaa, ustaz ni lah pengasas dia...


Masa nih tengah ada demo bg mereka yg pakai jam tangan counter clockwise & anti clockwise (jam tawaf) tu...
Jam pakai jam tawaf tu berdiri lebih kukuh, yg pakai jam tangan biasa tu senang ja tumbang..
Dan banyak lagik la kebaikan pakai jam tangan tawaf tu...



 

Alhamdulillah, walaupun ustaz sampai agak lewat,
tapi masih ramai yang menunggu dengan sabar....


Memang banyak la kelebihan jam tawaf ni...
Mula2 tengok memang agak pening sikit, yalah sudah biasa dgn jam biasa kan..
Tapi macam Ustaz cakap, apa yang Allah perintahkan, maka ada lah kelebihan nya...


 Memetik kata2 ustaz Abdul Hamid dalam website nya:

All the creations of Al’Laah SWT rotate and circle in the Tawaaf Movement and they must have their own blessings in adhering and obeying this Divine Law. However, in our own egoistical human nature, we tend to side-step this and continue to conduct ourselves in a manner that contradicts this Natural Order. We even create and wear watches that oppose the Sunnatul’Laah or the natural norms of nature – the System of Fitra that is so beneficial if implemented in our lives!

44
44. Allah created the heavens and the earth in truth; Indeed in that is a sign for the believers. (Al-Ankabut, 29:44)



Kiri: Ustazah Sabariah (Isteri imam Masjid TH, Ustaz Samad)
Kanan: Kak Nani (Isteri Muadzin Masjid TH, Ustaz Wan Shahrom) & babies yg comel2.....


Selesai ceramah pun sudah agak lewat..
Lepas solat Isya berjemaah,ada jamuan makan yang disediakan oleh pihak masjid....



*************************




Ini lah dia Ustaz Abdul Halim Abdul Hamid....
Memang cantik2 design jam tawaf tu...
Dia ada jual jugak semalam...
Yang paling murah RM50.00, kejap ja sold out...


Aduuuhh~... Minat gila dengan design yang ini... 
Akan rembat sepasang ni nanti, InsyaAllah~....



Bagi yang berminat, boleh tengok di:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::