Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, December 25, 2016

[Food Review] U & Me Cafe, Tawau.

Sebelum berangkat balik ke KL, menyempatkan diri utk ajak kakak lepak dgn myBFF, Dayana... 
So, sehari sebelum berangkat balik, trus ajak dia makan2 di U & Me Cafe... 
Kalau di Tawau, mySis la yg paling rajin update kalau ada tempat makan baru bukak... 
Kalau sedap, laju ja dia post dlm FB... 
Kalau x sedap tu, diam2 jak laa.... hehehehe.... 
Dapat tau pasal cafe ni pun sbb kakak selalu post dlm FB.. 



Sy & kakak pilih tempat duduk yg di dalam, ada aircond lah kan...
Luar pulak open-air...
Tp masa tu tengahari buta okeh, sila lah jadi ayam panggang kalau mau lepak di luar, hehehehe...
Mula2 kita cek menu dulu yaaa...
Siap ada tripod lagi tu menu.... huahhaahaha.....



Sementara tunggu Day sampai, sy & kakak apa lagi, wefie² & photoshoot dulu lah... 
Cafe ni baru ja dibuka...
Masih banyak bunga2 sempena pembukaan cafe ni..




NDak lama pastu, Day pun sampai....
Dia pulak sudah makan dari rimah..
So, dia cuma order minum & popiah jaa...
Giliran kami dua pula ber-wefie2...




Tidak perlu tunggu lama, kami punya order pun sampai....
Tp mula2 nampak food presentation tu agak terkedu kejap..
Cafe.... tp hidang nasi goreng dlm talam mamak ni... hehehee....

Kakak punya Nasi Goreng Kampung (RM8.90)

Saya punya Fried Kuay Teow (RM8.90)

Kak Nong semestinya dgn Iced Chocolate dia (RM6.30)

Fried Shui Gao 5 pcs (RM7.30)

Saya punya Iced Americano (RM8.30)
Dayana punya Iced Lemon Tea (RM5.30)

Fried Tofu 5 pcs (RM7.30)

Vegetable Bun 3 pcs (RM7.30)

Popiah Vegetable 5 pcs (RM7.30)


Aneka jenis sambal & perasa....




Ok sy mau info awal2 di sini ya, harga dia tidak juga terlalu murah... 
Sbb haritu kami 3 org minum, saya dgn Kakak ja yg makan, 
Day pulak makan popia jaa... 
Total bill RM53.00... 
So, bg yg saja2 mau lepak tu bole la minum2 ja di sini, sama order la kudapan2 mcm dimsum atau popia... 
Tp kalau bg mereka yg lapar tu, sy tidak rekomen laa yaa... 
Tp kalau bg yg ada budget lebih tu, sila lah... 
Bukan dilarang pun..... 
Kalau jenis yg mau lepak sini cara ekonomi tu, dtg la sini hujung bln, hehehehe.... 
(Jangan cakap hakak ndak info awal2 yaaa.....)





Bg yg mau lepak2 di luar kawasan bandar Tawau yg sentiasa jammed tu, 
boleh la dtg ke cafe ni :


Friday, December 16, 2016

[Food Review] Bakso Solo, Malang, Indonesia.

Hari ni plan mau shopping di Kota Malang with Mummy & myAunty (Mbak Idah)..
Maklum lah, skrg ni pun hjg tahun.... Year-End Sale di mana2...
Dan tujuan utama kami ini ari ialah utk bershoping ria di Matahari located di dlm Malang Town Square (Matos)...
Matahari ialah Department Store fevret kami satu fmly...
Baju berkualiti, cantik2, yg pnting diskaun smp 70%... 
Ada buy 2 free 1, buy 3 free 2, buy 5 free 2... byk lagi lahh....
Pokok nya di Matahari lah bole guna istilah "Shop till u drop" ....


Tengah2 on the way ke Kota Malang,
perut rasa mengidam makan Bakso lah pulak....
Bakso Solo nih salah satu brand yg mmg famous dr dulu smp skrg...
Kira bakso LEGEND macam tu laa....

Kami pilih branch "Kidul Pasar"
Kidul ni perkataan Jawa... yg bermaksud "Selatan"...
So, Kidul Pasar = Selatan Pasar.

Walaupun menu x banyak, gerai pun kecik jaa, kipas pun x ada...
tp sbb kan dia ni legend & sgt famous, tempat tetap sentiasa sesak okeh......


Mummy, Mbak Idah (myAunty) & saya....

Yang ini ialah set Bakso Campur

Yg ni ialah pangsit goreng...
Sangat crispy ~!!!

Gandingan yang mantap....

Lagi mantap kalau dgn Es Jeruk (fresh orange) di tgh hari yg panas...



Ada banyak cawangan Bakso Solo nih....
yang ini ialah cawangan Kidul Pasar:


Alamat: Jl. A. Yani, Purwodadi, 
Blimbing, Kota Malang, 
Jawa Timur 65126, Indonesia 

Waktu perniagaan: 12:00PM–9:00PM

Sunday, November 20, 2016

[Food Review] Restoran Periuk Belanga, Kelana Jaya.





So, skrg sy & k.Yati ada port makan baru...
Restoran Periuk Belanga di Jalan SS6/1, Kelana Jaya....
Cuma seberang jalan rumah saya jaa....
Mula2 datang hari tu kami order Ayam Penyet...
Pastu Ikan Tenggiri Penyet & Kuetiau Kerang...
Harga makanan pun tidak terlalu mahal...
Memang sentiasa sesak terutamanya di hujung minggu...
Tapi service tu agak K.O sikit laaa....
Walaupun x ramai org, tp makanan tetap lambat hidang....
Bila tengok dlm Page FB, mmg ramai customer yg serik mau dtg sini lg, disebabkan terlalu lama menunggu....
Tp bg saya & K.Yati, tidak pulak rasa serik sbb harga yg berpatutan & masakan pn sgt sedap...




Untuk kesekian kalinya, kami dinner lagi di sini...
Sudah kira macam regular customer laaa, waiter pun asyik2 budak yg sama jugak yg ambik order kami...
Kak Yati order Nasi Goreng Seafood,
Sy pulak Nasi Ayam Masak Lemak Cili Api....

Nasi Goreng Seafood (RM8.50)

 Nasi Goreng dia sangat sedap !!! Pedas berapi gituu... 
Seafood dia pulak ada 2 jenis jaa: sotong & 2 ekor udang tu...
Nasi goreng, sambal belacan & keropok = pasangan yg mantapp!!

Ini pulak saya punya Nasi Ayam Masak Lemak Cili Api (RM9.00)

 Sambal dia sgt ciput, bg yg gila pedas mcm sy, sila lah pesan awal2 mintak selonggok sambal yaa... kalau tidak, pesan 5x pun dia tidak akan ingat...
Mcm sy ni, smp sy bayar bill pun saya punya sambal tidak smpai2 lagi....

 Kuah dia memang SUPERB !!!
Sangat pekat dan tidak macam masak lemak tmpt lain, cairrr betul!
Tapi yg sini, mmg pekat okeh...
Pedas pun lumayan jugak! Masin manis semua mantap..
Dan set ini sgt berbaloi berbanding dgn Nasi Ayam Penyet,
sbb Ayam Penyet RM8.50 cuma dpt seketul ayam...
Yg ni RM9.00 tapi ada 2 ketul ayam...
Sy siap2 ingat kan dia yg sy tidak mau part dada...
So, dpt la part drumstick seketul + tigh seketul...
Sy x henti2 ckp "Sedap nyaa... Sedappp nyaaa... SEDAAPP NYAA!! "

*******************************


Dan semalam x ingat sudah keberapa kali kami makan situ....
Disebabkan dari pagi x makan langsung, lapar tu memang ber-double², ehehehe....
Trus ajak K.Yati makan Shell Out....
Tp gambar & harga dlm buku Menu tu memang sangat mengelirukan...
MOHON TUKAR LA TU GAMBAR & HARGA...
Ingatkan kami dua ja yg konfius, rupanya customer meja2 sebelah kmi pn keliru dgn gmbr diorg tuu... haiyaaa~



Apa yg dipampang dlm gambar tu....
Ada Shell Out bertimbun utk 4 orang makan, nasi putih ada 4, harga yg ditunjuk besar2 dekat situ ialah RM40!!
So, kalau kamu la jadi kami, mesti kamu pun rasa RM40 tuh utk 4 org makan kan ???
Bila budak waiter tu explain, rupanya RM40 tuh utk SATU SET SAHAJA....
Memang ternganga jugak laaa kami dua mendengar...
Dia siap tunjuk gambar pakai pen dia, "Satu set tu, macam niiiiiiii", sambil kerat 4 bahagian shell out tu jadi 1 bahagian, omaigad.......
Pastu dia ckp, "Order la satu set, pastu tambah 1 nasi & 1 air....."
Kami lagik blurrr.....
Rupanya dalam 1 set tu, ada 1 nasi & air sirap/teh o ice....
So, kmi kena order 1 set pastu add-on 1 nasi & 1 air...
Dia ckp 1 set tu mmg cukup utk 2 org makan.....



Lepas tu, kami pun siap sedia la bila budak tadi tu dtg dgn penjepit baju gergasi, plastik alas meja & daun pisang..
Sekali tunggu, memang agak lama juga laaaa....

Lebih kurang setengah jam macam tu baru semua hidang atas meja...





Dari segi persembahan tu agak kurang juga laa..
Sebab bila di Telaga Indah Cafe (Tawau) tu, setiap seafood dimasak dgn cara yg berbeza...
Contoh udang dimasak goreng butter.. Sotong, udang, ikan, kerang tu masak sambal tp asing2.... Sayur brokoli pun ada...
Yang ni pulak memang semua sekali dimasak sambal....
Sangat muhibah bila ditengok, semua spisis jadi satu dgn cara masak yg sama...
Dan secara mata kasar, Kerang & Lala tu paling banyak populasi nya di atas meja...
Yg lain semua golongan minoriti.. Udg ada 4, sotong ada 1 (hiris 4), ikan dpt sekerat bahagian ekor (syukur la drpd dpt kepala kan), ketam tu SEPARUH saja.... huahauhauaaaa.......


Disebabkan sy ni tekak jawa, mmg x sah kalau makan x da sambal, rasa tawar jaa...
So, sy pun mntak sambal ayam penyet, boleh pulak budak tu jawab :
"Mana sedap kak makan shell out dgn sambal"...
Ehhh, sukati aku laa... aku yg mau makan.....

Licin jugak laaa...... 
(Smph sy ja plg byk..... K.Yati mkn sejumput jaa... hehheeh...)




Apa yg boleh sy ckp, kuah dia mmg sedap, pedas2 la juga sikit..
Cuma kuantiti tu..... Kerang & lala ja yg banyak....... 

Tp x boleh komen byk la kan...
Mana boleh compare Shell Out sini dgn Shell Out Tawau, mmg tmpt seafood pulak tu....




Bagi yg mau try makan sini, boleh la ke Restoran Periuk Belanga :
B-G-, 9, Jalan SS 6/20, Dataran Glomac, 
47301 Petaling Jaya, Selangor. 
Telefon: +60 3-7886 5327 
Waktu perniagaan: 12:00 PM – 1:00 AM


p/s: Teringin makan Shell Out di Telaga Indah Cafe di Tawau tu.... Ada pernah viral.... Memang banyak & harga pun x terlalu mahal.... Sy akan buat review bila balik kmpung nanti okeh...

Sunday, October 30, 2016

[Food Review] Todak Waterfront, Kota Kinabalu







Walaupun sdh x terkira brp kali kmi dtg jalan2 pi KK,

tp mesti sy x da kesempatan makan di tepi laut tuh...
Asyik2 makan di foodcourt Centre Point jaaa....
So, ni kali, sy mestiii mau makan di tepi laut tu walau apa pun berlaku, eheehehe...



Gerai makan di tepi laut di area KK ni ada banyak....

Ada Anjung Senja, ada Anjung Perdana, Tg.Aru First Beach, byk lagii lahh....
Tp kami pilih utk mkn di Todak Waterfront...
Gerai2 makan yg paling hujung sekali, cun2 dekat patung ikan Todak tu...



Once kita masuk dlm tu, maka ramai la pelayan2 yg panggil2 kita...

Promot2 menu mereka... jenis2 makanan laut yg mereka ada... Harga yg lebih murah, etc....
So, kita pun servay2 dulu makanan laut apa jaa yg ada & cara masakan yg ikut selera kita...
Ada cara masak melayu, chinese-style, cara masak Jawa, byk lg laaa...
Harga pulak kita kena pandai2 tawar & bandingkan dgn harga gerai2 sebelah...
Kami pun jalaaaannn ja smp ke hujung..


Ada macam2 jenis makanan laut kita boleh nampak disini...
Ikan, udang, ketam, sotong dari segala mak bapak spisis pun ada..
Lobster tuh sgt la menggoda jiwa...
Udang pun semua spisis saiz gaban2 okeh.....
Tuh kalau buat Umai mmg puas hati punya laahh....

Lobsterrrrr...... 

Bermacam jenis spisis udang saiz gergasi......

Ini spisis udang apa pun sy x tau......

Ketam.....

Ni abg promot sotong nya saiz gaban2....

Pelbagai jenis ikan.... Tp kalau ikan ni sy kureng sikit, hehehee.....

Siput apa tuh ??

Rumput laut yg femes di kalangan org local....

Ikan yg siap bakar pun ada... tp kurang dpt sambutan laaa sbb semestinya org mau yg fresh2 baru masak kan....

Daddy pulak bukan servay harga, tp cari sejenis ikan spisis BELAWIS....
Nda pasti pula nama ikan tu kalau di semenanjung..
Tp itu lah ikan kegemaran Daddy....
Manakala saya, Mummy & Kakak pulak x kisah mau makan apa, janji makan... hehehee...



Last2, kami pun pilih satu gerai yg ada menghidangkan ikan BELAWIS ni...

Gerai yg hampir smp hujung sudah...
Pastu mummy pilih Sotong & Udang pulak...
Pilih punya pilih, timbang punya timbang, tawar punya tawar,
maka kami punya Udang ialah RM20.00 termasuk masak (Goreng Butter),
Sotong RM20.00 termasuk masak (Goreng Tepung),
Ikan Belawis pulak Daddy minta dibakar....
Untuk sayur, kami pilih kangkung goreng belacan...
(Nda ingat pulak berapa harga kangkung tu per dish)...


Siapa bilang lelaki pegangkan handbag x gentleman... ??
Haaaa... Tu Daddy tolonng sy pegang handbag sementara sy sibuk jd photographer, hahahaah.....

Sementara tunggu hidangan kami dimasak,

saya ajak kakak pusing2 utk ambik gambar...
Dan semestinya beli sayap ayam & buntut (tongkeng) bakar madu....





Lps dlm 10min mcm tu, Mummy call dia blg makanan semua sdh siap hidang....

Kami pun cepat2 blk ke gerai sblm Daddy mula ngaaappp....

Udang Goreng Butter....

Masa pilih & timbang2 tu, x sedar pun banyak cam gini,
sekali siap masak, punya banyaakk... sampai x dpt habiskan pun.... 
Dia punya sawang2 telur pun sangatt rangup & banyak gila....


Sotong Goreng Tepung...

Kalau sotong ni sy kureng sikit, tp fevret part kepala jaaa...
Sebab tu la kepala sotong hilang duluan, sudah saya ngaappp, hehehee.....


Kangkung Goreng Belacan....

Ini paling fevret wooo.....
Dia goreng mmg sgt sedaappp sebab x terlalu overcooked...
Masih rangup2 lagi dia punya kangkung tuu.....


Ikan Belawis Bakar Sambal...

Ini la dia rupa ikan belawis kegemaran Dady....
Memang sangat sedaapppp ikan ni...
Bahan sambal pun pedasss & ikan ni mmg sesuai kalau dibakar...
Kalau ikan 3 rasa ni kami semua mmg kureeengg sikit, hehehee.....



Bagi peminat seafood, kalau ke KK jgn lupa dtg sini oke...
Paling senang cari sbb btul2 di hujung waterfront...
Monumen ikan Todak tu betul2 depan Hyatt Regency Hotel.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::