Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, February 11, 2016

[Food Review] Food Central, Tawau

Tiap kali sy pulang ke kmpung sy di Tawau,
kerja kami tiap hari mesti JJCM jaa...
Tidak kisah la weekdays ka, weekends kah...
Dan kakak sy mesti sanggup ambik cuti tiap kali sy balik kmpung....


Dan selalunya, ini lah tempat fevret kami utk makan lunch....
"FOOD CENTRAL 中环"
Restoran ni ala² Foodcourt gitu... 
Kalau mau makan nasi campur, trus pigi depan, pilih lauk & bayar...
Kalau mau order goreng2, trus bgtau di cashier, bayara & tnggu di tmpat duduk....
 
Pilihan makanan ada baaaaaaanyakkk, nasi campur, nasi ayam, aneka jenis mee, lauk & Dim Sum..
Kalau minuman pulak, kami semua suka minum dia punya Milky Tea...
Memang sedap & lain dr yang lain.....


Kalau tidak mau makan nasi campur, 
boleh makan Nasi Ayam & Mee Kepala Ikan...
Tp setakat ni memang belum perna try la Mee Kepala Ikan tu..
Mami pulak suka makan nasi ayam dia...
Tengok tu, selalu habis dia punya nasi ayam...
Tinggal seketol kepak ja begantung di situ, hihihihi.... Betul2 Ho Liao..!



 ANEKA JENIS DIM SUM, DUMPLING, PAU.....

Tiap kali datang sini, memang x sah kalau x ambik Dim Sum ni byk2,
smp penuh meja...
Tp percayalah, memang sgt sedap & panas2 lagi...
Yang penting, HALALAN TOYYIBAN.....

Sementara tunggu kita punya order, 
boleh isi perut dulu dgn mkn Dim Sum...
Itu mami saya mcm x sabar jaa, hihihi~...

Ini namanya Crispy Yam (Taro) Dumpling (蜂巢炸芋角)....
Intinya ada ayam & cendawan.. Dibalut dgn keladi yg dilenyekkan...
Di dalam empuk, di luar ranguuppp ~!!!


Pau Ayam...

Dim Sum Cendawan...

Yang ni ialah kami punya fevret, tiap kali dtg mesti ambik ni...


Dim Sum Udang


Lupa pula ini ini apa, hihihihi.....

Dim Sum Kaki Ayam.....

Naahhh.... Ni antara Dim Sum yg kami ambik...
Semua pun sedap....

Dipping Sause....

Sup & cili jeruk.....

Ok, lepas selesai buat pengenalan, Mami bole makan.... Heheheh~




CHINESE STYLE MEE / NOODLES

Bagi saya dan Kak Nong yg minat gila dgn Wantan Mee (Wonton Noodles),
tiap kali dtg kami mesti akan order Wantan Mee yg berbeza...

Yang ni dgn Kaki Ayam....

Yang ni BBQ Chicken


Bagi yg malas mau tunggu masak2 ni,
ada juga mee , mihun & kuetiau goreng yg sdh sedia masak...










NASI CAMPUR

Kalau Daddy pulak mmg penggemar nasi campur...
Ada macam2 jenis lauk yg ada...
Dari lauk ayam, ikan, daging, sayur, etc....
Dan ada cara masak Melayu mcm tumis belacan, kari, etc...
pun ada cara masak Cina mcm tumis tauchu, blackpepper, etc...


MINUMAN







DESSERT




Boleh dikatakan ni lah port makan kegemaran kami sekeluarga...
Pagi, tghari, petang... msti dtg sini....

Masa ni Daddy baru keluar hospital...
Daddy pun masih nmpk lemah lagi, tp sebab rindu mau mkn sini, digagahkan juga walaupun x berapa larat jalan...
Yalah, berbulan kutt makan makanan hospital yg tawar tu...
Nampak berselera betul Daddy makan... Alhamdulillah~..

Masa ni Daddy sudah mula sembuh....
Syukur pd Allah yg bg kesembuhan....
Daddy pun makin sihat & nmpk la berisi sikit... Alhamdulillah....


***************************************************

Dan baru2 ni, kami try pulak makan di branch Food Central yg terletak di Fajar....
 Menu lauk memang x sebanyak yg di Kubota Square...
Dan yg paling sedih, Dim Sum dia pun semua sejuk....
And my kakak bilang dgn budak waiter yg ambik Dim Sum pakai penyepit tu,
 "x payah la mau kepit2 mangkuk tu, bukannya panas pun... Pegang jaa pakai tangan! ", huahauhaaaa.....

Dan ini yg saya order hari tu.... Sangat sedaaapppp....
"Nasi Wangi with Minced Chicken & Eggplant"

Bawah sekali tu ada nasi yg digoreng dgn telur...
Pastu lauk dia ada terung, ayam cincang, kobis goreng, telur rebus yg dialas dgn daun salad...
Sedap nya Ya Rabbi.....


Bagi yang mau try makan di Food Central ni, sy sgt cadangkan utk kamu dtg ke restoran dia yg besar di
PERDANA SQUARE COMMERCIAL CENTRAL, 
BATU 3, JALAN APAS, TAWAU.

Dan bg mereka yg berada di area bandar & malas mau naik ke Batu 3,
boleh try di branch dia yg terletak di Fajar..
Sebaris dgn Digi Centre....

 
Silalah cuba yaaaa................ :)

Saturday, February 6, 2016

[Food Review] Ocean Treasure Live Seafood Restaurant, Semporna, Sabah.

  Selesai photoshoot dlm bilik hotel OCEAN INN, lepak2 di balkoni smbil tgok bot lalu lalang, lepas mandi & berehat, 
maka kami siap2 utk turun makan dlm jam 8pm begitu....

 
 Cantik betul suasana malam ni.....
Cahaya bulan penuh menerangi pekan Semporna...
Kami dpt tengok bulan penuh yg betul2 di depan balkoni bilik kami, Subhanallah....


 Orang ramai mula memenuhi restoran2 seafood di bawah hotel..
Memang ramai & sgt meriah....

 Sebelum turun pi makan di bawah, kita photoshoot2 dulu, hehehehe~.... 
My Kakak, Kak Nong a.k.a drebar... heheheh~

 Daddy & Mummy saya....


Selesai sesi gambar2, maka kami pun bersiap2 utk turun Dinner...
Mari lah kita turun bergather-gather....

Tidak susah cari makan di area Newtown ni...
Restoran Melayu ada, Mamak ada, Seafood lagi lahh...
Dan kami sepakat utk jalan kaki ja turun & makan di bawah hotel ni...


Lepas servay2 restoran seafood yg berderet-deret ni,
kami sepakat pilih restoran yg ramai pengunjung nya org Melayu...
Lebih yakin gituu...
Dan kami pun pilih "Ocean Treasure Live Restaurant"...
Kawan2 saya mcm Aning & Dayana pun pernah makan sini...

Kami pilih tempat duduk yg open air....
Konon2 dpt menikmati pemandangan laut ditemani bayu laut yg nyaman....

Tapi rupanya kami silap...
Kuat gila angin malam ni.... 
Smp Mummy x dpt buka mata pun, hehehee....
Angin tepi laut tu bukan lagi sepoi2 bahasa, tp sgt buat sakit kepala...
Tudung saya x payah ckp la...  Habis naik ke atas...



Malam yg terang td tiba2 gelap....
Macam mau hujan lebat...
Sebelum hujan turun, baik la kita pindah masuk & makan dlm restorannya....
Kami ingat kami saja yg risau, lepas tu masing2 customer angkat meja macam kami... hehehe~


Dady tengah tengok2 ikan...
Malam ni kami order goreng2 saja....
Sebab td siang sdh makan nasi + lauk2 yg Mummy bekalkan kami dr Tawau....

Dalam botol2 plastik ni Udang Lipan....

Takut mau makan, sebab byk kaki... 
Memang  serupa mcm LIPAN....
Sudah la itu kaki nda pandai diam, bergerak2 jaaa..... errrkkkk~!!


Walaupun customer ramai, tp makanan yg kami order kejap jaa sudah smp....

Ini Mummy punya Nasi Goreng Seafood, RM6.50...

Ini Daddy punya Kuetiau Basah isi ikan, RM6.50..
Tengok la isi ikan tu, besar2.... isi tebal... Byk pulak tu....
Ini saya punya Mihun Basah, RM6.50...
Seafood byk gila...
Ada Udang, sotong, isi ikan, fish cake, siput.....


Apapun, kami sekeluarga sgt puas hati dgn Restoran ni...
Biasanya Daddy mmg agak cerewet bab makan luar nih...
Tp Alhamdulillah, Daddy & Mummy mmg sgt happy...


HARGA pun bg saya sgt murah sudah tu, RM6.50 sepinggan...  
Sbb Seafood sgt fresh, saiz besar & kuantiti pun byk...
Restoran ni akan jadi tempat yg wajib kami dtg kalau ke Semporna lagi...  :)




Bagi yang mau try makan di sini, ini detail dia yaa......

Ocean Treasure Live Seafood Restaurant (海中宝):
仙本那海中宝
Phone Number : 016-323 9009
Address : Ground Floor, Lot C1, Semporna Sea Front Township, 91308 Semporna
Business Hours: 11:30am - 10:30pm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::